Paylaş
TÜRK sinemasının 17 milyon dolarlık bütçesiyle en pahalı filmi olan “Fetih 1453”, geçtiğimiz perşembe günü saat 14.53’te ülkemizde ve dünyada bir çok ülkede aynı anda özel gösterimle sunuldu. Filmin kopyaları perşembe sabah erken saatlerde özel uçakla İzmir’e geldi. 160 dakikalık filmi, halkımızla omuz omuza, tıklım tıklım dolu sinemada ağzım bir karış açık izledim. Hollywood ayarında olağanüstü başarılı 3 boyutlu ve bilgisayar animasyonlarıyla süslenmiş tarihi filmi izlerken, Karşıyaka Lisesi’nde İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından zaptedilişini haritalar eşliğinde günlerce anlatan annem tarih öğretmeni rahmetli Zehra Aksoy’u hatırladım.
“Aferin” dedim tüm emeği geçenlere.. Özellikle yapımcı ve yönetmen Faruk Aksoy’a.. Recep İvedik serisinden kazandığı tüm parayı, geri kalan servetini, yetmeyince bankadan çektiği krediyi ve evini satarak aldığı parayı, dahası ağabeyinden aldığı yüklü borcu da filme yatıran bu yapımcı-yönetmeni alnından öptüm. Diğer yapımcı Ayşe German’ı da kutluyorum.
İNANILMAZ HAZIRLIK
Çekimleri 3 yıl süren ve sadece frangmanı bile haftada internette 9 milyon kişi tarafından indirilip seyredilen “Fetih 1453” filminde sur savaşlarında görev alacak figüranlar için 20 terzi, 44 bin metre kumaş kullanarak, 2500 parça kostüm dikti. 6 bin parça zırh, silah ve savaş aksesuarı hazırlandı. Surların yıkılmasında büyük rolü olan Şahin Topu’nun bire bir benzeri Kırklareli Demirciköy’de yaptırıldı. Sur savaşlarındaki figüranlar aylarca kılıç ve yay kullanma, dövüş dersleri aldı. Genelkurmay’ın izniyle civar kışlalardan binlerce asker figüran olarak yardıma koştu. Gemilerin karadan yürütülüp Haliç’e indirilme sahneleri efekt uzmanlarınca defalarca hazırlandı. Filmde toplam 15 bin yardımcı oyuncu yer aldı. 40 manda, 250 at kullanıldı.
Üç ayda Kemerburgaz’da kurulan ve içinde asıllarına uygun olarak yaptırılan 20 savaş kulesi, 15 top bataryası, 5 mancınık, Cenova limanının canlandırıldığı 2500 metrekarelik havuz ve Rumelihisarı’nın maketinin bulunduğu 14.500 metrekarelik setin tamamlanmasının ardından çekimler başladı. Surlarda gerçekleştirilen savaş sahnelerinde 5000 figüranlı bir ordunun saldırı sahneleri 55 gün sürdü.
FETİH FİLMİ DERSLERİ
1 Battal Gazi veya Malkoçoğlu gibi basit filmlerle tarihi anlamaya çalışan bir toplum, ilk kez Hollywood ayarında bir “Fetih-1453” filmiyle, kendi kulvarında bir sinema devrimi gerçekleştirmeye aday haline gelmiştir. Bundan sonra engin Türk tarihi önümüze serilecektir. Orta Asya’dan Kurtuluş Savaşı’na kadar uzanan zengin ufuklar, bu filmle bizi artık bağıra bağıra yanına çağırmaktadır.
2 Artık Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı’nı, Kemal Tahir’in Devlet Ana romanını, Alpaslan’ın Malazgirt Savaşı’nı, Viyana Kuşatması’nı, Barbaros’un Preveze Deniz Savaşı’nı, Çanakkale’-yi, Sarıkamış’ı, Mekke ve Medine’yi birinci paylaşım savaşında İngiliz’lere karşı savunan Fahrettin Paşa’yı pek güzel çekebiliriz, bunları artık düşleyebiliriz.
3 Ege’mizi ilgilendiren biçimiyle düşünelim.. İlk Türk Amirali Çaka Bey’in yaşamı, Gazi Umur Bey ile Aydınoğlu Mehmet Bey’in Batı Anadolu’yu Türkleştirme yolunda destansı mücadeleleri, Şeyh Bedrettin’in yaşamı, efelerimizin kahramanca hayatları, Ege ve İzmir’in Yunanlılarca işgali ve kurtuluşu, Ermeni çetelerince gerçekleştirilen İzmir yangını artık bizi bekliyor.
4 Bu film, fetihçi milliyetçilik duygularımızı ve yabancı düşmanlığını asla şahlandırmamalı. Tam aksine derin bir çağdaş Türk yurtseverliği içinde, hem Türkiye topraklarının savunulması, hem de sinemada devrimin kıvılcımı olmalıdır.
5 Derhal Faruk Aksoy’a “1915 Kıyameti” filmini sipariş etmeli ve 2015’e yetiştirmesini rica etmeliyiz. Ermenileri bize karşı ayaklandıran emperyalistlerin vahşeti ve tehcir dehşetinin filmini çektirmeliyiz. Haydi acele edelim..
MÜZİK SAY’DAN
Edirne 2. Bayezıt Külliyesi’nde de çekimler gerçekleştirildi. Gerçek ölçülerinde 3 kadırga inşa edildi. Alibeyköyü baraj havzası yanındaki 100 bin metrekarelik platoda, Fatih’in otağı, savaş meydanı, asker çadırları, İstanbul surları ve sokakları, bataryalar, Medine sokakları, Vatikan Sarayı, yer altı savaş tünelleri, Bizanslıların savaş karargahları inşa edildi. Başrollerinde Devrim Evin (Fatih), İbrahim Çelikkol (Ulubatlı Hasan), ve Dilek Serbest’in (Era) yer aldığı filmin müziklerini Fazıl Say yaptı. Filmin dünya dağıtımı için Alman Kinostar firması ile anlaşıldı. Türkiye’nin yanısıra Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, İngiltere, Makedonya, İsviçre, Kuzey Kıbrıs, Endonezya, Malezya, Rusta ve Mısır başta olmak üzere pek çok Ortadoğu ülkesinde film gösterime girecek. Film 1451 yılında Fatih Sultan Mehmet’in, fetih planları yaptığı andan başlıyor. Filmde Molla Gürani’yi de Fatih’i yetiştiren üstadı olarak görüyoruz. Fatih’in çocukken aldığı eğitim süreçlerinin de canlandırıldığı filmde, İstanbul’un zaptı muhteşem görüntülerle sahneye geliyor. “Haydi Egeliler, sinemaya” diyoruz..
Fragmanını internette 15 günde 9 milyon kişi izledi.
Türk tarihinin en parlak başarısı olarak kabul edilen İstanbul’un zaptını anlatan “Fetih 1453” filminin sadece fragmanını internette 15 günde 9 milyon kişi izledi. Sur savaşlarında Genelkurmay’ın gönderdiği binlerce asker kullanıldı. Tarih aynen canlandırıldı. Bilgisayar animasyonları ve 3 boyutlu teknik, Hollywood ayarında bir tarihi filmi yarattı.
İbrahim Çelikkol’un canlandırdığı Ulubatlı Hasan, filmin en sevilen karakteri olarak gönüllere yerleşecek. İstanbul surlarına Türk bayrağını diken kahraman unutulur mu?..
Urban’ın kızı Era
Top döküm ustası Urban’ın kızı Era rolünü, Dilek Serbest üstlendi. Filmin tek kadın ana karakteri 3 yıl süren çekimlerin çok eziyetli olduğunu söyledi.
Şahin Topu, aynı ölçüde döküldü
İstanbul’un alınmasında başrolü oynayan Şahin Topu, aynı ölçülerde Kırklareli Demirciköy’de döküldü. 15 bin figüran kullanıldı.
Paylaş