Paylaş
Son günlerde CHP’de yeni bir yönetim modeli üzerinde çalışmalar olduğunu duyuyoruz. Hangi model olursa olsun insana dokunsun. Deniliyor ki, İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nde ‘gölge bakanlar’ olacak.
Geçen zaman içinde gölge bakanlar ne yaptı? Çalışma, Sağlık, Milli Eğitim gibi bakanlıklar hangi yurttaşın bu alandaki isteklerini yerine getirdi? Rahmetli Erdal İnönü bu sistemi uygulayan bir liderdi. O seçimini donanımlı, bilgili, liyakatli insanlarla yapardı.
Şimdi duyuyoruz Genel Başkan Yardımcıları örgüt düzenlemesine ayırdığı vakti sorumlu olduğu gölge bakanlığına ayırmıyor. Delege seçimi daha önemli ona göre, bu yeni model insanı bir ve bütün görmeli. Bu model önce ‘insan’ odaklı olmalı.
Liyakati, beceriyi öne çıkarmalı.
Mezhep etnik kökeni ya da yöre bu çağın örgütlenme modeli olmamalı. Bütün insanlar denilerek bir model uygulanmalı. İçi boş yaldızlı kavramlardan uzak durmak gerekir.
GÜNÜN SÖZÜ
“Adaletin bulunmadığı yerde herkes suçludur.” Duverger
CHP’YE ELEŞTİRİLERDE BULUNDUM, ‘TÜM PARTİLİLER ÜZERİME ÇULLANDI’
- ADALET Partisi Genel Başkanı Dr. Vecdet Öz:
“CHP’yi kıskanıyorum. Neden? Pırıl, pırıl, beş yıldızlı ve çok sadık bir seçmeni var. Yöneticileri ne halt karıştırırsa karıştırsın asla toz kondurmuyorlar. Saf ve pırlanta gibi kalpleri var. Bunu şunun için söylüyorum. İki gün süreyle CHP yönetimi hakkında bazı doğruları yazdım, yapıcı eleştiri ve uyarılarda bulundum, sen misin eleştiren tüm CHP’li dostlar üstüme çullandı... Allah’tan Sayın Yılmaz Özdil imdadına yetişti de biraz nefes aldım.
- Bir partinin büyüklüğü seçmen sayısı değil yüreği ve Atatürk’e olan bağlılığı kadardır. Bence partileri bu yönüyle sorgulayın.
- Sizce iktidar yeterli muhalefet yapmayan CHP yüzünden meydanı boş bulmuş olabilir mi?
- Milletin sefaletten anası ağlamışken ekonomi konusunda tek bir söz etmeyen ana muhalefet dururken bana mı kafa tutuyorsunuz?”
BAŞKANIMIZ DİMDİK
- CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Silivri’de Ekrem İmamoğlu’nu ziyaretin ardından “Dimdik duran başkanımız bize güç ve moral verip, halkın iktidarı ve özgürlük mücadelesi umudumuzu çoğalttı. Aydınlık yarınlar yakındır, hep beraber başaracağız” dedi.
PERİNÇEK’TEN TRUMP UYARISI
- Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Trump ile Netanyahu görüşmesi üzerinden Trump lehine yapılan yorumları eleştirdi. Ege kıyılarına, Kıbrıs’a ABD tarafından yığınak yapıldığını bildiren Perinçek, “Namlularla mı sevecekler bizi? Trump’un stratejisi Doğu Akdeniz’e odaklanmak” dedi.
ÜNİVERSİTELERDE ‘ŞİDDETSİZ İLETİŞİM KULÜPLERİ’ KURUN
Şiddetsiz Toplum Derneği, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) devlet, özel ve vakıf üniversitelerinde ‘Şiddetsiz İletişim Kulüpleri’ kurulmasını önerdi. Üniversite düzeyinde de fakültelerdeki Şiddetsiz İletişim Kulüplerinin birer kişi ile temsil edileceği ‘Üniversite Şiddetsiz İletişim Kulübü’ oluşturulması dikkat çekti. Yazıda, Türkiye’yi evi, üstünde yaşayanları ailesi ve içinde şiddet barındırmayan farklılıkları doğal zenginlik sayan derneğin önerilerinin diğer ülkelere de örnek olacağı belirtildi. Rıza SÜMER – Başkan
LİMON DONDU, İHRACAT DURDU
HATAY Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, “Ticaret Bakanlığı, 8 Nisan 2025 itibarıyla limon ihracatını geçici olarak durdurma kararı aldı. Gerekçe olarak Hatay, Adana ve Mersin gibi limon üretiminde öne çıkan şehirlerde yaşanan don olayları nedeniyle üretim kaybı ve iç piyasada arz-talep dengesinin korunması gösterildi. Söz konusu don olayları, ağırlıklı olarak şubat ayının sonlarında meydana geldi. Biz, Hatay özelinde, mandalina üretiminde yüzde 35-40, portakal üretiminde yüzde 65-70 oranında kayıplar yaşandığını tahmin ediyoruz. Bu karar da ne çiftçinin ne de sektörün sorunlarına çare olacak nitelikte. Bu adım da kısa vadeli bir rahatlamadan öteye gidemeyecek; üreticiyi, ihracatçıyı ve uzun vadede tüketiciyi mağdur edecek. Mart 2023’te domates ihracatına getirilen yasak, gıda fiyatlarını düşürme iddiasıyla uygulanmış, ancak sektörden gelen yoğun tepkiler üzerine yalnızca 3 gün sonra kaldırılmıştı. O dönemde üreticiler banka kredilerini ödeyemez hale geleceği, ihracatçılar uluslararası pazarlarda güven kaybı yaşayacağı ve sonuçta fiyat istikrarının yine sağlanamayacağı uyarıları yapılmıştı. Limon için alınan bu karar da aynı hatalı yaklaşımın devamıdır. Don olayları zaten çiftçiyi zor durumda bırakmışken, ihracatı durdurmak ikinci bir darbe niteliğindedir” dedi. Kara “İhracat yasağı yerine kredi borcunun silinmesini” önerdi.
KİTAP
ŞAM’DAN TAHTAKALE’YE
-RAFİK Schami’nin Şam sokaklarından ilham alan büyüleyici romanı, ‘Sen Anlatınca, Çöllerde Çiçekler Açıyor-Almancadan çeviren: Levent Bakaç) (Ayrıntı)
-Mustafa Özel ‘Makul Yönetici 3-Sermaye, Sanat ve Zanaat’ (Küre Yayınları) Bu kitap, Tahtakale, Sultanhamam ve Kapalıçarşı esnafından Nevzat Demir, Dündar Yetişener ve Yalçın Aras gibi önemli sanayicilere, Nurettin Hoca’dan Goethe’ye, Abdülhak Şinasi’den Halide Edip ve Robert Valser’e kadar çok farklı insanların fikirlerini tartışırken; aslında sanat ve zanaatın kapitalizmle yüzleşmesini naklediyor.
Zeki Saruhan’a iletilen kitaplar:
Ali F. Bilir ‘Döngüde Bir Yusuf’ (E yayınları), Saadet Bilir, Ali F. Bilir ‘Abdülkadir Bulut’a Sevgi Sözleri’ (E Yayınları), Yücel Coşkun ‘Bir Çift Söz, şiirler’ ‘Tekirdağ, 2022), Barış Mutluay, ‘Ziya Yılmaz, Yaşamı ve Siyasal Mücadelesi’ (Ayrıntı Yayınları), Ahmet Erdoğdu ‘Çanakkale 1915 (125. Alay’ın (Adana Alayı) Atatürk’ün Emrinde 20 Gün’ 1. Kitap, Ankara-2025.
Paylaş