Uğur Cebeci

Çantam olmadan asla!

13 Ağustos 2016
İngilizi, Korelisi, Hintlisi fark etmiyor. Acil durumlarda tahliyelerde yolcu önce canını kurtaracağına bavulunu kurtarmanın peşine düşüyor. Koridoru, acil kapılarını tıkıyor. Arkasında kaos ve birbirini ezen insanlar bırakıyor. Bu panik nasıl önlenecek?

Bir yıl içinde üç Boeing 777’nin yolcuları, tahliye edilerek uçağı terk etti. Birincisi geçen yıl eylül ayında Las Vegas’ta yaşandı. İngiliz Havayolları British Airways’in uçağının motoru yandı. İkinci olay geçen mayıs ayında Tokyo’da Kore Havayolları’nın başına geldi. Sonuncusu ise geçen günlerde Dubai’de yaşandı. Emirates’in Hindistan’dan gelen 777’si inişten sonra yanmaya başladı. Üç olayda da tahliye başarıyla yapıldı. Çok ciddi olmayan yaralanmaların dışında can kaybı yaşanmadı. Ama her üç tahliyeden yansıyan ortak fotoğraf, uçaktan ellerinde bavulları ile yürüyen yolculardı.

90 SANİYE KURALI

Havacılık kurallarına göre uçağın yolcu kapasitesi ne olursa olsun, tahliyenin yani uçağı terk etmenin 90 saniye içinde yapılması gerekiyor. Özel eğitim alan kabin memurları, yolcuları acil çıkış kapılarına yönlendiriyor. Yapılması gereken, hızlı ama paniğe kapılmadan acil çıkış kapılarına doğru yönlendirme ve slide olarak adlandırılan şişme bottan aşağıya kayarak uçağı terk etmek.

Burada en önemli nokta, yolcuların kabine aldıkları çantalarını bırakarak acil çıkış kapılarına yönlenmeleri. Çünkü bavullar, alışveriş torbaları, yolcuların ilerleyişini yavaşlatıyor. Arkadan gelenler takılabiliyor. Panik, kargaşa kimsenin burnu kanamadan yapılabilecek başarılı tahliyeyi faciaya döndürebiliyor. Yolcu, çantasını yanından ayırmak istemiyor. İçgüdüyle ayağa kalktığında kabindeki baş üstü dolapları açıp içinden eşyalarını almaya çalışıyor.

 

TAHLİYEYE HAZIR OLUN

 

Unutmayın, uçaklarda her an acil bir durumla karşılaşabilirsiniz. Koltuğunuza oturduktan sonra acil çıkış kapısının nerede olduğunu görün. Acil bir durumda yanlış kapıya yönlenip zaman kaybetmeyin.

Yazının Devamını Oku

İşte geleceğin seyahat trendleri

6 Ağustos 2016
On yıl sonranın uçakları pek fazla değişmeyecek. Ama seyahat kavramı boyut atlayacak. Ne saatlerce uğraşıp bilet arayacağız ne de havalimanlarında zaman kaybedeceğiz.

Büyük bir olasılıkla 10 yıl sonra da günümüz teknolojilerine sahip yani metal-kompozit karışımı uçaklarla uçmaya devam edeceğiz. Saatteki hızımız, 60 yıl boyunca pek değişmeden en fazla 900 kilometre olacak. Belki koltuk, kabin içindeki tasarımlar biraz değişecek, o kadar... Ama yerde bizi inanılmaz teknolojiler bekliyor. Dünyanın önde gelen bilet fiyatı karşılaştırma motoru Skyscanner, hazırladığı raporda geleceğin seyahat trendlerini belirledi. Toplam 55 uzmanın görüş verdiği rapordaki yenilikler yavaş yavaş hayatımıza giriyor. Geleceğin yolculuk kavramı daha kişisel ve çok daha rahat... 

DİJİTAL SEYAHAT ARKADAŞI

Kafanız bozuk. İşten sıkıldınız. Kısa bir tatil yapmak istiyorsunuz. Hemen dijital seyahat arkadaşınız devreye girecek. Özel programlar sayesinde dijital seyahat arkadaşınıza istediklerinizi anlatacaksınız. Veya sizin kayıt altına alınan davranışlarından sizin için araştırıp tüm seçenekleri önünüze koyacak. Uçuş, kalacak yer veya yemek tercihlerinizi, hatta maddi durumunuzu bildiği için size hem uygun fiyatlı hem de seveceğiniz seyahat alternatiflerini sunacak. Size kalan, seçeneklerden birini tercih etmek. Uçacağınız uçağın koltuğundan kalacağınız otelin odasına kadar her şeyi gitmeden önce görme, üç boyutlu olarak test etme imkânına sahip olacaksınız. Gerçeği aratmayan sanal turu yapıp seyahate çıkacaksınız. Özel bir gözlük veya lens, her türlü yabancı yazıyı anında anadilinize çevirecek. Bunu sesli çevirme de izleyecek. Yabancı dil bilmeden farklı ülkelere gidip zorluk çekmeden her şeyi anlayacaksınız.

GELECEĞİN UÇUŞLARI

Holografik kabin memurları: Uçaklarda kabin memurlarının yerini holografik personelin alması bekleniyor. Yolcular soruların cevaplarını holografik kabin memurlarından öğrenebilecek.   Koltuk, şeklinizi alacak: Şekil değiştiren ve yolcuların vücuduna göre şekil alan koltuklar, yolculara kişisel tercihlerine göre farklı konfor özellikleri sunacak. Mobil bir oturma odası ve sanal ofisin birleşimine dönüşecek uçak koltuklarına kişiselleştirilmiş multimedya filmleri, müzik ve çeşitli veriler yüklenebilecek. 

HAVALİMANLARI YOLCULARI MUTLU EDECEK

Kuyruklar ortadan kalkacak: Gelecekte havalimanlarındaki check-in, pasaport veya güvenlik kuyrukları tamamen ortadan kalkacak. İşlemler, gelişen teknoloji sayesinde çok daha hızlı gerçekleştirilecek.Özel tarayıcı: Lazer tarayıcılar, üzerinizdeki tehlikeli maddeleri hemen güvenliğe bildirecek. Böylelikle belirli bir noktadan yürüyüp geçmeniz, tarama için yeterli olabilecek. Akıllı cihazlar takip edecek: Yolcular bavulların uçağa yüklenip yüklenmediğinden kapı değişikliklerine tüm uçuş verilerini akıllı cihazlarla takip edecek. Sizi gerektiğinde uyaracak. Yönlendirmeyi yapacak.Havalimanı şehirleri: Seyahatseverler güvenlik kontrolünden sonra, sanat galerilerinden hobi bahçelerine ve 3D sinema salonlarından yoga alanlarına kadar birçok farklı mekânı içeren havalimanı şehirlerinde uçuşlarını bekleyecekler. Gelecekte terminaller daha da interaktif alanlar haline gelecek. Elini salla, alışverişi yap: Uygulamalarına şimdiden başlanan teknolojilerin yaygınlaşması ile yolcular, ellerini sallayarak veya basit bir sözlü emirle ürün siparişi verebilecek. Duty free alışverişleri doğrudan uçağa veya ev adresinize ulaştırılacak.

Yazının Devamını Oku

İşte geleceğin seyahat trendleri

5 Ağustos 2016
On yıl sonranın uçakları pek fazla değişmeyecek. Ama seyahat kavramı boyut atlayacak. Ne saatlerce uğraşıp bilet arayacağız ne de havalimanlarında zaman kaybedeceğiz.

Büyük bir olasılıkla 10 yıl sonra da günümüz teknolojilerine sahip yani metal-kompozit karışımı uçaklarla uçmaya devam edeceğiz. Saatteki hızımız, 60 yıl boyunca pek değişmeden en fazla 900 kilometre olacak. Belki koltuk, kabin içindeki tasarımlar biraz değişecek, o kadar…
Ama yerde bizi inanılmaz teknolojiler bekliyor. Dünyanın önde gelen bilet fiyatı karşılaştırma motoru Skyscanner, hazırladığı raporda geleceğin seyahat trendlerini belirledi. Toplam 55 uzmanın görüş verdiği rapordaki yenilikler yavaş yavaş hayatımıza giriyor. Geleceğin yolculuk kavramı daha kişisel ve çok daha rahat…

 

Dijital seyahat arkadaşı

 

Kafanız bozuk. İşten sıkıldınız. Kısa bir tatil yapmak istiyorsunuz. Hemen dijital seyahat arkadaşınız devreye girecek. Özel programlar sayesinde dijital seyahat arkadaşınıza istediklerinizi anlatacaksınız. Veya sizin kayıt altına alınan davranışlarından sizin için araştırıp tüm seçenekleri önünüze koyacak. Uçuş, kalacak yer veya yemek tercihlerinizi, hatta maddi durumunuzu bildiği için size hem uygun fiyatlı hem de seveceğiniz seyahat alternatiflerini sunacak. Size kalan, seçeneklerden birini tercih etmek.
Uçacağınız uçağın koltuğundan kalacağınız otelin odasına kadar her şeyi gitmeden önce görme, üç boyutlu olarak test etme imkânına sahip olacaksınız. Gerçeği aratmayan sanal turu yapıp seyahate çıkacaksınız.

Yazının Devamını Oku

Elektrikli yolcu uçağıyla uçacağız

31 Temmuz 2016
Solar Impulse’ın güneş enerjisi ve elektrik motorunu kullanarak yaptığı dünya turunun ardından en çok sorulan soru, “Bu teknoloji yolcu uçaklarında ne zaman hayata geçecek” oldu.

Kanat ve gövdenin üzerinde 17 bin güneş paneli ve yüzde 93 verimlilikle çalışan dört elektrik motorlu... Solar Impulse uçağı, bir damla yakıt harcamadan 40 bin kilometrelik Mart 2015’te başladığı dünya turunu tamamen yeşil teknolojiler kullanarak 15 ayda tamamladı. 72 metre kanat açıklığına sahip uçak, tek pilotla saatte ortalama 45 kilometre hızla uçtu. 17 noktaya iniş kalkış yaptı. Bunlardan en zorlusu ise beş buçuk günde tamamlanabilen Pasifik Okyanusu’nun aşılmasıydı...İki rekortmen pilot Andre Borschberg ile Bertrand Piccard yola çıktıkları Abu Dabi’ye bir buçuk yıl sonra ulaştıklarında söyledikleri havacılığın geleceğine işaret ediyordu: “Bu daha başlangıç. Biz olmaz denilen bir şeyi başardık. Yeni teknolojiler, havacılığı daha da ileri götürecek.

Hayaller gerçek olacak. Çünkü Solar Impulse yola çıkarken bize de ‘hayal’ diyorlardı.”Elektrikli motorlar henüz yolcu uçaklarını uçurmaktan uzak. Aynı şekilde batarya teknolojisinin de daha gelişmesi gerekiyor. Ama çalışmalar umut dolu. Dünya turunu yapabilecek bir uçak 13 yılda geliştirildi. Bilim insanları, elektrikli yolcu uçağının 2050’den önce uçacağına inanıyor. Yeter ki bu konuya daha fazla yatırım yapılsın. İmalatçılar projeye inansın.  

 

Airbus’tan önemli adım 

 

Avrupalı uçak imalatçısı Airbus, 2014’te iki kişilik elektrik motorlu e-fan adı verilen bir uçak tasarlayarak uçurdu.Gövde içine konulan bataryalar, uçağı 53 dakika uçurmak üzere tasarlanmıştı. E-fan, 550 kilogram ağırlığı ile saatte 220 kilometre hıza çıkabiliyordu. Uçak, Manş Denizi’ni geçen yıl aşarak önemli bir başarıya imza attı. Kendini ispat eden e-fan’dan sonraki ikinci aşama, dört kişilik model. Ancak Airbus’ın daha büyük hedefi var. Dört kişilik elektrik motorlu ikinci modeli, 19 koltuklu bir model izleyecek. Genel havacılık sektörü için tasarlanacak bu uçağın ardından 2050 hedefi ise 90 koltuklu bölgesel uçak.Airbus, bu modellerde sadece elektrik değil havada performansı artıracak hibrid yani hem yakıt hem de elektrik motorlu modeller üzerinde de çalışıyor.

 

NASA’nın hayali

Yazının Devamını Oku

Elektrikli yolcu uçağıyla uçacağız

30 Temmuz 2016
Solar Impulse’ın güneş enerjisi ve elektrik motorunu kullanarak yaptığı dünya turunun ardından en çok sorulan soru, “Bu teknoloji yolcu uçaklarında ne zaman hayata geçecek” oldu.

Kanat ve gövdenin üzerinde 17 bin güneş paneli ve yüzde 93 verimlilikle çalışan dört elektrik motorlu... Solar Impulse uçağı, bir damla yakıt harcamadan 40 bin kilometrelik Mart 2015’te başladığı dünya turunu tamamen yeşil teknolojiler kullanarak 15 ayda tamamladı. 72 metre kanat açıklığına sahip uçak, tek pilotla saatte ortalama 45 kilometre hızla uçtu. 17 noktaya iniş kalkış yaptı. Bunlardan en zorlusu ise beş buçuk günde tamamlanabilen Pasifik Okyanusu’nun aşılmasıydı...


İki rekortmen pilot Andre Borschberg ile Bertrand Piccard yola çıktıkları Abu Dabi’ye bir buçuk yıl sonra ulaştıklarında söyledikleri havacılığın geleceğine işaret ediyordu: “Bu daha başlangıç. Biz olmaz denilen bir şeyi başardık. Yeni teknolojiler, havacılığı daha da ileri götürecek. Hayaller gerçek olacak. Çünkü Solar Impulse yola çıkarken bize de ‘hayal’ diyorlardı.”

 

Elektrikli motorlar henüz yolcu uçaklarını uçurmaktan uzak. Aynı şekilde batarya teknolojisinin de daha gelişmesi gerekiyor. Ama çalışmalar umut dolu. Dünya turunu yapabilecek bir uçak 13 yılda geliştirildi. Bilim insanları, elektrikli yolcu uçağının 2050’den önce uçacağına inanıyor. Yeter ki bu konuya daha fazla yatırım yapılsın. İmalatçılar projeye inansın.

 

 

Yazının Devamını Oku

O yasak 3 günde kalktı

24 Temmuz 2016
Önce IŞİD saldırısı, ardından darbe girişimi… İki olayın göbeğindeki İstanbul Atatürk Havalimanı Amerikan havacılık otoritesi FAA’in ‘uçuş yasağı’na takıldı. Bu yasak üç günde nasıl kaldırıldı?

Darbe girişimi başarısız oldu ama Türk havacılığına darbe Amerikan havacılık otoritesi FAA’den (Federal Havacılık Dairesi) geldi. Türkiye’den tüm uçuşlar önce süresiz olarak yasaklandı. Hemen THY’nin aylarca uçamayacağı bilgisi dolaşmaya başladı. Ama yasak üç günde kalktı.IŞİD saldırısının üzerinden henüz iki hafta geçmişti. Havalimanının emniyeti kısa sürede alınmış, işler normale dönmeye başlamışken bu sefer darbe girişimi yaşandı. Tüm Türkiye’de hava trafiği durmuştu. F-16’lar Ankara ve İstanbul üzerinde uçuyordu. TBMM bombalanırken Atatürk Havalimanı darbeci askerler tarafından işgal edildi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçağa binmeden önce bağlandığı canlı yayında halka sokağa inme çağrısı yapmıştı. Havalimanına gelen kalabalık, önce terminale, sonra da aprona girdi. Bir anda yüzlerce kişi havalimanı apronunda dolaşmaya başlamıştı. İlerleyen saatlerde darbe girişimi bastırıldı. Atatürk Havalimanı yeniden kontrol altına alındı. Gelişmeler FAA tarafından da yakından takip ediliyordu. Hemen düğmeye basıldı. ‘Güvenlik’ gerekçesiyle yasaklama kararı alındı. Uçuşlar durdu.

 

1,5 MİLYAR DOLAR CİRO

 

Havalimanı ve havayolunun kategori düşmesi, imajla birlikte Türkiye’ye büyük zarar verecekti. THY’nin sadece ABD’de dokuz noktaya direkt uçuşla yaptığı ciro yıllık 1,5 milyar dolar. Avrupa ve körfezdeki havayollarından adeta sökülerek toplanan ciro, o şirketlere dönecekti.Acil önlem paketi, havalimanı mülki idare amiri Mehmet Ali Ulutaş ile emniyet müdürü Emre Erdoğan ile masaya yatırıldı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, terminal işletmeci TAV raporlar hazırladı. Önlemler, çok kısa sürede uygulandı. FAA yetkilileri 18 Temmuz Pazartesi günü yeniden denetlemeye davet edildi.

 

FAA’DEN DENETİM

 

Yazının Devamını Oku

Uçuşu olanlar ne yapmalı?

22 Temmuz 2016
Önce IŞİD saldırısı, ardından darbe girişimi… İki olayın göbeğindeki İstanbul Atatürk Havalimanı Amerikan havacılık otoritesi FAA’in ‘uçuş yasağı’nı takıldı. Bu yasak üç günde nasıl kaldırdı?

Darbe girişimi başarısız oldu ama Türk havacılığına darbe Amerikan Havacılık Otoritesi FAA’den (Federal Havacılık Dairesi) geldi. Türkiye’den tüm uçuşlar önce süresiz olarak yasaklandı. Hemen THY’nin aylarca uçamayacağı bilgisi dolaşmaya başladı. Ama yasak 3 günde kalktı.

 

IŞİD saldırısının henüz üzerinden iki hafta geçmişti. Havalimanının emniyeti kısa sürede alınmış, işler normale dönmeye başlamışken bu sefer darbe girişimi yaşandı. Tüm Türkiye’de hava trafiği durmuştu. F-16’lar Ankara ve İstanbul üzerinde uçuyordu. TBMM bombalanırken Atatürk Havalimanı darbeci askerler tarafından işgal edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçağa binmeden önce bağlandığı canlı yayınlarda halkın sokağa inme çağrısı yapmıştı. Havalimanına gelen kalabalık, önce terminale sonra da aprona girdi. Bir anda yüzlerce kişi havalimanı apronunda dolaşmaya başlamıştı.

 

İlerleyen saatlerde darbe girişimi bastırıldı. Atatürk Havalimanı yeniden kontrol altına alındı.
Gelişmeler FAA tarafından da yakından takip ediliyordu. Hemen düğmeye basıldı. ‘Güvenlik’ gerekçesiyle yasaklama karar alındı. Uçuşlar durdu.

 

Yazının Devamını Oku

Gökyüzünün en iyileri

15 Temmuz 2016
Havayolu sektörünün en uzun soluklu ödüllerinden olan Skytrax, gökyüzünde kaliteyi yakalayan havayollarını açıkladı. Türk Hava Yolları Avrupa’da altıncı kez ‘en iyi havayolu’ seçildi.

Havacılık sektöründe birçok kurum ve kuruluş ödül dağıtıyor. ‘En iyileri’ seçiyor. Aralarında bu işi en ciddi yapanlardan biri de Skytrax. Aynı zamanda havayolu şirketlerine denetim hizmeti veren İngiliz Skytrax, her yıl kendi raporlarının yanı sıra internet üzerinden 1 milyon kişinin katılımı ile en iyileri seçiyor.
Havayollarının terminalde check-in bankolarındaki memurlarına, özel yolcu salonun mimarisine, uçak koltuğundan kabin temizliğine kadar 2 bin maddeden oluşan denetim değerlendiriliyor.


İŞTE EN İYİLER


Kategorilerin yanı sıra genel değerlendirmede bu yıl Dubai merkezli Emirates birinci, Katar Havayolları ikinci oldu. Singapur Havayolları da üçüncü sıraya yerleşti. Türk Hava Yolları ise Lufthansa, Qantas ve Eva Air’i geride bırakarak yedinci sırada yer aldı.


Yazının Devamını Oku