- Hocam, Pazar günü Kanat ATKAYA abimiz, “Berberlerin çıldırdığı yıl” başlıklı çok güzel bir yazı kaleme almış. Kanat Abi’ye söyler misiniz; berberlerle ilgili bir kanundan dolayı da çok zor durumdayız. Bu gidişle dükkânı kapatacağız.- Hayrola, ne kanunu bu?
- Hepsinin adını bilmiyorum. Berberlerle ilgili birçok kanun maddesi ve yönetmelik varmış. Biz bunların neredeyse hepsini atladık. 150 bin liranın üzerinde cezayı hak etmişiz.
Bu ceza her ay artıyormuş. Gerçi teftişe gelmediler ama gelirlerse yanarız!..
- Anladım iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olanları kastediyorsun…
TEHLİKELİ İŞ
Bizim berberin çok dertli olduğu her halinden belliydi.
En önemli düzenleme, alıcının; konut teslim edilinceye kadar, herhangi bir gerekçe göstermeden, konutu almaktan cayabilmesi ve ödediği paraların iadesiyle ilgili..
28 Mayıs 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni uygulamada, özellikle konut alanları koruyan önemli düzenlemeler var.
SÖZLEŞME VE RUHSAT
1. Ruhsat Almadan Satış Yasak:
İnşaat firmasının, konutları yapı ruhsatı almadan satması yasaklandı. Örneğin, ruhsat almadan maket üzerinden satış yapılamayacak.
2. Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi Yapma Zorunluluğu:
Futbolcular, yüksek transfer ücretleri karşılığında sadece yüzde 5-15 arasında değişen vergi ödeyecekler.
TÜRKİYE yerli ve yabancı futbolcular için bu yıl da vergi cenneti.. Geçen yıl Mayıs ayında Meclis’e sevk edilen “Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı” ile futbolcular, vergi cennetinden çıkartılıyordu. Tasarı bir yılı aşkın süredir TBMM’de bekliyor. Görünen o ki daha uzun süre belki de hiç yasalaşmayacak. Yakında başlayacak olan transfer döneminde, “vergi” olayı çok önemli..
NASIL BİR CENNET?
Milyonlarca euro ya da dolar alan futbolcuların ne kadar vergi ödediğini herhalde merak ediyorsunuzdur. Tablo-I’de de gördüğünüz gibi, Türkiye futbolcular için 2014 yılında da adeta bir vergi cenneti. Aldıkları transfer ücretleri nedeniyle, yüzde 5-15 arasında değişen bir vergi ödeyecekler.
Örneğin; Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Bursaspor, Kasımpaşa ve Trabzonspor gibi Süper Lig’deki kulüpler, futbolculara ödedikleri transfer ücreti üzerinden (tutarı ne olursa olsun) yüzde 15 vergi kesintisi yapacaklar. Hepsi o kadar.
Ancak devamını okuyunca, çocuğa konulacak isim belirlenirken, annesinin yüz güzelliğini nasıl etkileyebileceğini fark edeceksiniz.
UMUT
Çocuk bekleyen aileler, doğumdan yaklaşık beş ay önce çocuğun cinsiyetini öğreniyorlar. Ardından, isim aramalar başlıyor.
Bir tanıdığımız da oğlu olacağını öğrenmiş ve eşi ile birlikte isim aramaya başlamıştı. Bir akşam bir araya geldiğimizde, arkadaşlardan biri “Umut” adını önerdi. Baba adayı ismi beğenmişti. Eşine dönerek sordu;
- Umut, çok güzel bir isim. Ben çok beğendim. Sen ne diyorsun hayatım?
SORU: Özel bir şirkette çalışıyorum ve eski milletvekili olan rahmetli babamdan da ücretimin çok üzerinde aylık alıyorum. Bu arada, iki yıldır birlikte olduğum ve deliler gibi sevdiğim bir genç var. O da beni çok seviyor. “Artık evlenelim” dediğimde “Evlenirsek babandan aldığın aylık kesilir. O nedenle, seni menfaatin için resmi nikah kıydırmadan birlikte olalım“ diyor. Kimseye soramıyorum. Dediği doğru mu? Sizden alacağım yanıta göre, bir de Güzin Abla’ya soracağım.C. T- İzmir YANIT: Benim söyleyebileceğim şu; evlenirseniz, rahmetli babanızdan bağlanan aylık kesilir. Olay buysa, sevgilinizin dediği doğru. Daha ötesini Güzin Abla’ya sormanızda yarar var.
Kart borcu ve emeklİ maaşına hacİzSORU: Banka kredi kartı borcum nedeniyle, emekli maaşıma haciz konuldu. Bankaya bu yönde bir muvafakat veya imza vermedim. Bu hacizden kurtulabilir miyim?Kemal YILDIZ - AnkaraYANIT: Evet kurtulabilirsiniz. Kart borcunuzun ödenmemesi durumunda, emekli aylığınıza haciz konulması için yazılı izninizin ve rızanızın olması gerekiyor. Aksine uygulama yapıldığında, Cumhuriyet Savcılığı’na “suç duyurusunda” bulunabilirsiniz.
İcra dairesine, haciz konulan maaşın emekli maaşınız olduğuna dair yazı ibraz ettiğinizde, bunu kabul etmek ve haczi kaldırmak zorundalar. Aksi halde, onlar da suç işlemiş olur ve ceza alırlar.
İşten ayrılan patrona tazmİnat
SORU: Bir konfeksiyon mağazasında, üç yıldır çalışıyorum. Daha iyi koşullarda iş buldum. İşi bırakıp, ertesi gün yeni şirkette başlamadan önce “üç yıllık kıdem tazminatımı" alabilir miyim?Ö. YÜCE - İstanbulYANIT: Bırakın kıdem tazminatı almayı, aksine patrona “ihbar tazminatı” ödemek zorunda kalabilirsiniz. Haklı bir sebep yokken, kendi isteğinizle ayrıldığınız için “kıdem tazminatı” hakkınız yok. Ancak, işten ayrılacağınızı, 8 hafta önceden işverene yazılı olarak bildirmezseniz, 8 haftalık ücretiniz tutarında işverene “ihbar tazminatı” ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Kentsel dönüşümde kİra yardımıSORU: Kentsel dönüşüm nedeniyle, bana ait evi tahliye ettim. Müteahhit firma, “kira yardımı” olarak bana ayda 1.750 TL ödüyor. Bu paranın yıllık tutarını “kira geliri” olarak beyan edip gelir vergisi ödeyecek miyim?Özcan AKAN - İstanbulYANIT: Hayır, söz konusu ödeme sizin açınızdan kira geliri olmayıp, beyana tabi değil.
Ölen abimin çocuklarından kira mı alacağım?
Önceki affın 18 aylık son taksiti bittikten tam 3 ay sonra yenisi çıkıyor. Vergisini ‘ödemeyenin kazandığı’ bu sistemden bir an önceden vazgeçilmesi gerekiyor.
“Böyle bir kazanç olur mu?” demeyin.
Türkiye’de oluyor!
Her af yasası çıktığında, “Bu son, bir daha çıkmayacak” deniliyor. Ardından, önceki affın son taksiti bitiyor ve iki-üç ay sonra, yenisi çıkıyor. Son vergi affının 18’inci taksiti Mart ayında ödendi.
İki ay geçti, “yeni bir af” için hazırlıklara başlandı..
Bu ay içinde o da yasalaşır.
Daha sonraki affın tarihini de tahmin edebilirsiniz!
VERGİ ve sigorta primi borcu olanlara müjde! Sadece onlara değil kasasında “hayali para” gözükenlere veya “şirketten borç para çekenlere” de müjde var. Bitmedi, ihtilaflı vergi ve cezalar ya da ödenmemiş vergi cezaları için de müjde var. Bunlarla ilgili bir yasa teklifi verildi. Başbakanın dün “Müjde” olarak açıkladığı bu teklifin kısa sürede yasalaşması bekleniyor.
VERGİ BORCU OLANLAR
Vergi Usul Kanunu kapsamına giren;
a) 30 Nisan 2014 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde ise bu tarihe kadar verilmesi gereken (Gelir, Kurumlar Vergisi, KDV, Stopaj vb.) beyannamelere ve vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından,b) 2014 yılına ilişkin olarak 30 Nisan 2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamlarından (2014 yılı için tahakkuk eden Motorlu Taşıtlar Vergisi ikinci taksiti hariç),
c) 30 Nisan 2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından,
kesinleşmiş olup, vadesi geldiği halde ödenmemiş olan veya ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacaklara, kısmi bir af geliyor.
AF VE 36 AY TAKSİT
Yasa teklifine göre; bu konuda çıkacak yasanın yayımlandığı tarih itibariyle,
Dün Habertürk’te yayınlanan habere göre, KDV’nin yüzde 18’den yüzde 10’a indirilmesinden kaynaklanacak vergi kaybı, ÖTV oranları artırılarak telafi edilecekmiş!
KDV ORANI İNDİRİLEBİLİR Mİ?
Teorik olarak evet!
Sayın Berber’in de belirttiği gibi, KDV Yasasına göre, KDV oranı yüzde 10(Madde 28). Oranları dört katına kadar artırmak veya sıfıra kadar indirmek için Bakanlar Kurulu Kararı yeterli. Nitekim KDV Yasası’nın yürürlüğe girdiği 1985 yılında, oran yüzde 10 idi. Sonra..11,12, 13 derken Bakanlar Kurulu kararları ile birer birer artırıldı ve yüzde 18’e kadar çıktı. Görüldüğü gibi, KDV oranlarını artırmak veya indirmek için yasa gerekmiyor.Bakanlar Kurulu kararı yeterli. Olayın teorisi bu. Ancak pratiğine gelince, KDV oranlarının indirilmesi mümkün değil.
KDV NİÇİN İNDİRİLEMEZ?