Sinem Vural

Konser 10 dakika izleyici 10 milyon

7 Şubat 2019
Görmüşsünüzdür, dünyanın en çok kullanıcıya sahip oyunlarından Fortnite, platform içinde 10 dakikalık bir canlı konsere ev sahipliği yaptı. İlk sanal konser olarak tanıtılan bu DJ performansı, oyun içinde yer alan Pleasant Park haritasında kurulan konser alanında yapıldı.


DJ Marshmello’nun canlı çaldığı konser, alandaki karakterlerin de en büyük eğlencesi oldu.
DJ, dijital oyun karakteri haliyle varlığını gösterirken, oyuncuların karakterlerinin silahları oyun tarafından 10 dakikalığına devre dışı bırakıldı, haliyle karakterler bu alanda rahatça dans edebildi.
Bu 10 dakikalık performans YouTube’a eklendi.
Şu ana kadar DJ’in YouTube kanalında da 15 milyon izleyiciye ulaştı.
Uzakları yakın ve ulaşılabilir kılan internet dünyası, uzun zamandır kimi konserleri canlı izlemeye imkan veriyordu ama bir oyun platformunda tamamı dijital karakterlerle böyle bir rekor duyulmuş şey değildi.
Konseri yerinde izlemek gibi bir deneyimi henüz bu platformlar sunmasa da, sanal gerçeklik gözlükleriyle izlenebilen etkinlikler hâlâ bir elin parmağını geçmese de bunun imkanlı olduğunu gördük. Marshmello’nun 10 dakikalık canlı konseri hem DJ’e hem de oyuna ekstra bilinirlik kazandırdı.

Yazının Devamını Oku

Reynmen vakası: Şaşırmamak gerek

31 Ocak 2019
Bu yazıyı yazmaya başladığımda “Derdim Olsun”un klibi yayınlanalı 4 gün olmuştu ve 35 milyon tıklanmayı aşmıştı.


Evet, Yusuf Aktaş yani bilinen adıyla Reynmen’den bahsediyorum.
Reynmen’in şarkısı “Derdim Olsun”un klibi ilk 24 saatte 6,3 milyon izlenerek Aleyna Tilki’nin “O Sen Olsan Bari” ile 24 saatte 5.2 milyon dinleme rekorunu kırdı.
Bu bile “Ben buradayım” demesinin başka bir şekliydi.
YouTube kanalında 3.5 milyon, Instagram’da 4,2 milyon takipçisi olan birinin merak edilmesi ve 6 milyon dinlenmesi normal. Esas bu duruma şaşırmak abes olur.
Kaldı ki kendisinin ilk şarkısı da bu değil. Daha önce rap ve reggae türlerini deneyen Reynmen -ki bunları eğlencesine yaptığını hep dillendirdi- bu kez bir tür olsa fantazi-rap olurdu diyebileceğimiz ilk şarkısını çıkardı.
Yani kendi kanalından eğlencesine yapmadı; Spotify, Apple Music, iTunes neresi varsa, kendisinin single’ına ulaşabiliyorsunuz.

Yazının Devamını Oku

Fyre rezaleti belgesel oldu

24 Ocak 2019
Yaklaşık 2 yıl önce sosyal medyada bir anda büyüyen ve aynı gün foyası ortaya çıkan Fyre Festival’in belgeseli yayınlandı.


Hulu ve Netflix’te aynı anda tüm dünyada yayınlanan “FYRE” adlı belgeselde, dimyata pirince giderken parasıyla rezil olan 6 bin kişinin yanı sıra festivali hazırlayan ekibin başından geçenler kronolojik olarak anlatılıyor.
Süper modellerin sosyal medya hesaplarında yaptıkları reklamlarla başlayan festival geniş kitlelerin ilgisini çekmiş, ama lüks yat, villalar, partiler ve özel şeflerden yemeklerin aslında olmadığı, festival günü ortaya çıkmıştı.
Yani insanlar uçaklarla Bahamalar’a geldikten sonra...
Günler öncesinden biletlerini alan 6 bin kişi, villa yerine afet çadırlarını, 5 yıldızlı yemekler yerine bozulmaya yüz tutmuş sandviçleri görünce kaçacak delik aramıştı.
Gruplara normalden fazla paralar teklif edilmiş, festival haftası gelip çattığında başta Blink-182 olmak üzere birçok sanatçı ve grup da gitmeyeceklerini bildirmişti.
Bahamalar’da yapılacak ilk lüks müzik festivali (ki biletleri 4-20 bin dolar arasında değişiyordu) muhteşem bir şekilde batmayı başarmış, girişimci olarak tanınan Billy McFarland’a ve festivaldeki ortağı Ja Rule’a 100 milyon dolarlık dava açılmıştı.

Yazının Devamını Oku

Şarkının hakkını vermek

17 Ocak 2019
Yeni yılın ilk şarkıları, eskilere rağbetin açık bir göstergesi. Sadece çıkan işlere bakarak bunu anlamak mümkün.


Serkan Keskin, Taner Ölmez, Fırat İkisivri’den oluşan taze grup Barabar, halk müziği eserlerini canlı olarak kaydettikleri “Memleket Nere?” albümünü çıkardı.
Bu albümde türkülere yeni bir soluk vermelerinin yanı sıra halk müziği sevenleri mutlu edebilecek düzenlemelerle karşılaştım. (Fırat İkisivri, Leyla The Band’de de liderlik yapan isimdi, hatırlatayım...)
“Feridem”, “Aman Of”, “Köprüden Geçti Gelin”, “Kanadım Değdi Sevdaya”, “Yürüyorum Dikenlerin Üstünde”, “Anam Ağlar Başucumda Oturur”, “Lingo Lingo Şişeler”i albümlerine koyup, tabiri caizse çalmayı sevdikleri türküleri yeniden yorumlamışlar.
Aynı günlerde Evrencan Gündüz, özel bir proje kapsamında “Bu Toprakların Sesleri” isimli albümde halk müziği eserlerini caz formunda yorumladı.
5 türkünün yer aldığı EP’de “Burçak Tarlası”, “Iğdır’ın Al Alması”, “Çalın Davulları”, “Ordu’nun Dereleri” ve “Vardar Ovası” var. Tüm aranjeler Evrencan Gündüz imzalı. Yurtdışında “world music” kategorisinde satılacak bir albüm.
Bu ay çıkan bir başka şarkı daha var... Sevinç Yurdem, Ferdi Tayfur’un unutulmaz eseri “Sen de mi Leyla”ya yeni bir yorum getirmiş. Çıktığı 1983 yılından bugüne ışınlayan şarkı, güzel bir omurgaya oturmuş.

Yazının Devamını Oku

Kendi soundtrack’inizi seçmek ister misiniz

10 Ocak 2019
Sağ olsun “Black Mirror” dizisinin interaktif filmi “Bandersnatch” bu konudaki ilk tohumları attı.


“Ya kendimiz soundtrack’i seçebilseydik” konusunu konuşmanın da tam zamanı.
Black Mirror: Bandersnatch’i birçok kişinin izlemesini beklediğim için şimdi rahatlıkla yazabilirim.
Filmin baş karakteri Stefan’ın kaderi sizin aldığınız kararlarla şekillenirken o gün dinleyeceği müziği de siz seçiyorsunuz.
Filmde bu opsiyon iki kez karşınıza çıkıyor.
İlki Stefan otobüse biniyor ve gideceği noktaya varana kadar walkman’de ne dinleyeceğiniz soruluyor. “Thompson Twins” mi yoksa “Now That’s What I Call Music Compilation”?
İkincisi ise çalışmak için alacağı plağın ne olacağı.

Yazının Devamını Oku

2019’da neler olur

3 Ocak 2019
Belki konuşmak için erken ama öngörüler dillendirilmeye başlandı. Özellikle Forbes’ta yayınlanan, eski bir yapımcı olan Bobby Owsinski imzalı sektörel tahminler en çok ilgimi çekenlerden oldu.


Owsinski’nin tespitleri arasında ilk olarak, Apple Müzik’in (büyüme hızı göz önüne alındığında) Spotify’ı yakalayacağı var. Nedeni ise 83 milyon Premium abonesi bulunan Spotify’ın en büyük takipçisi durumundaki Apple Müzik’in, seneyi 57 milyon aboneyle kapatmış oluşu. Bu yıl iki platform arasındaki farkın büyük ölçüde kapanacağı tahmin ediliyor.
Bir başka ilgi çeken tahminse, Billboard gibi dünyaca ünlü listelerin etkisini yitireceği yönünde.
Bu yıl genel listeler yerine kişisel listeler öne çıkacak ve sektörde daha belirleyici olacak. Kişisel listelere girebilenlerin daha büyük bir etki alanı olacağı da yazıda belirtilmiş.
Büyük plak şirketlerinin eski önemini yitireceği, tüm dünyada ağırlığın bağımsız plak yapımcılarına yöneleceği de iddialar arasında.
Özellikle bağımsız alanda üretim yapan sanatçıların özgürlükleri göz önüne alındığında, üretimin yükseldiği görülmüş. Yine de ehil bir prodüktör arada “Şu daha iyi olur” şeklinde yönlendirmeler yapsa içimiz ferahlayacak.
70’li ve 80’li yılların dev isimlerinin dünya turnesine çıkmayı yavaş yavaş bırakması ise akıllara “Stadyumlarda kim konser verecek?” sorusunu getiriyor. Yeni pop starlar, stadyumları doldurmaya bu sezon başlayacak ve görünen o ki bilet fiyatlarının her gün artmasına rağmen stadyum konseri izleyen profil artacak. Metal konserlerinde değil de pop ve rap konserlerinde stadyumları mekan olarak göreceğiz.

Yazının Devamını Oku

2018 Z raporu

28 Aralık 2018
Bu yıl da müziklerle güldük, eğlendik, hüzünlendik, çıkan işleri sevdik, yerdik.


Bazı şarkılardan vebalı gibi kaçarken, birçoğunu bağrımıza basıp kendimizden bir şeyler bulmaya devam ettik.
Bu yıl en çok yazdığım türler rap ve indie oldu.
Ne mutlu ki özellikle bazı türlerde “bir elin parmağını geçmiyorsunuz” dediğimiz işler popüler oldu.
Rap, Ezhel’in tartışmasız liderliğinde ve yıllardır müzik yapan Gazapizm, Evren Besta, Hayki, Tankurt Manas, Anıl Piyancı, Ege Çubukçu, Tahribad-ı İsyan, Kezzo, Kamufle, Şanışer, Sokrat ST gibi isimlerin de sağlam işleriyle (adını saymadığım herkesten büyük özür dileyerek) yükselişe geçti.
Sokakta pop müzik kadar rap de dinleniyorsa, hepsinin büyük emeği vardır.
İkinci sıradaysa Türkiye’de alternatif ya da indie olarak bilinen sanatçı ve gruplar var.

Yazının Devamını Oku

Rock ve metal camiasına itici güç

20 Aralık 2018
Türkiye’de rock ve metal konserlerinin oldukça hareketlendiğini fark etmişsinizdir. Özellikle İstanbul’da, Zorlu PSM ve Salon’da yapılan özel konser ve geceler tıklım tıklımdı.


Kasım ayının başında Pentagram, Metallium ve Metafor, 4 Kasım 1988’den tam 30 yıl sonra yine Moda Sahnesi’nde yerlerini almıştı.
Rock müzikseverler için tarihi anlam ve önemi büyük olan bu konserin tekrarlanması, akıllara başka grupların da yıllar sonra yine sahnede boy gösterebilme ihtimalini getirmişti.
“Laneth Bir Gece” serisinin ardından Çağlan Tekil’in tek tabanca uğraşları, bu kez Kargo’nun unutulmaz albümü “Yalnızlık Mevsimi”nin 20. Yıl konseri ve Dr. Skull konseri olarak karşılık buluyor.
Kargo, 29 Aralık’ta konukları Aslı Gökyokuş, Aydilge, Aylin Aslım, Deniz Aytekin, Fatma Turgut, Genç Osman, Mirkelam, Murat İlkan, Özge Fışkın ve Susel’le IF Performance Hall Beşiktaş’ta sahne alacak.
Grubun 30 yıla yaklaşan kariyerinin en önemli albümlerinden biri olan “Yalnızlık Mevsimi” baştan sona çalınacak ve grubun hit’leri de konsere dahil olacak. Öte yandan özellikle 80’li yılların başında Ankara’da kurulan ve 90’lı yılların başında peş peşe 3 albüm yayınlayıp dağılan Dr. Skull, tam tamına 25 yıl aradan sonra yine sahnede bir araya gelecek. Grubun albümleri Hammer Müzik’te yeniden CD ve LP formatıyla yayınlanacağından, bu albümlerin lansman gecesi 24 Ocak’ta IF Performance Hall Beşiktaş’ta gerçekleşecek. Gecede Dr Razor performansı içinde grup üyeleri de yer alacak.
Neden elini taşın altına koyup hissel karşılığı olan bu konserleri yapar bir insan diye düşünürseniz, anca tutku ve sevgiden diyebilirim.

Yazının Devamını Oku