20 yıldır hayatımızda yer alan Yalın, kariyerinin başlarında sektördeki başka isimlere benzetildi ve ardından şarkıları dillere pelesenk oldu. Özel hayatından nadiren haber aldığımız sanatçı, hep başarılarıyla konuşuldu.
Yalın, bir ay önceyse bilet satış sitelerinin verilerine göre 2024 yazının en çok bilet satan ismi oldu. 35 bin kişilik stadyum konseriyle çıtayı yükselten sanatçı, 5 aylık sürede Anadolu’da da en çok bileti satılan sanatçılardandı. Kayseri, İzmir, Ankara, Bodrum, Konya ve Bursa’da sahne aldı, İzmir, Eskişehir ve Adana’da da konser verecek. Tabii kasımda 3 Harbiye konseri de var, yenilerinin de açıklanması bekleniyor.
Yalın, bu yıl bitmeden 10 farklı şehirde 100 bin bilet satmayı başardı bile. Yalın’ın konser fiyatları ortalama 800 TL’den başlıyor ve 2.5 saat sahnede kalıyor. Sanatçı, “Bir Büyülü Gece” konseptiyle dinleyicide adeta bir boşluğu dolduruyor. Kendi şarkılarının yenilenmiş versiyonlarıyla seyircisiyle bir araya geliyor ve onlara eğlenceli bir gece sunuyor. Sanatçının ayda 4.5 milyon dijital dinlenme oranının konserlere yansıdığı da kesin.
Ekibine sordum “Ne yapıyorsunuz da bu rakamlara ulaşıyorsunuz?” Öncelikle “en çok bilet satan isim” başlığını üç yıldır hak ettiklerini söylediler. Biletli konser yapmaya özen gösterdiklerini, dijital iletişime odaklandıklarını da belirttiler. Konserin gizemini korumak adına baştan sona bir konseri dijital ortamlarda paylaşmadıklarını da açıkladılar.
Tabii belirtmekte fayda var, Yalın’ın eski şarkıları şu an TikTok’un listelerinde de üst sıralarda ve yeni bir jenerasyonu da yakalamış durumda. Ayrıca sanatçının ekibi konserlere sayılı davetiye vermeye özen gösteriyor. Amaç, biletli konseri kıymetli kılmak ve seyirciyi konsere gelmeye teşvik etmek.
Pandemi sonrasında yerli müzik sahnesi yeni yıldızlarını yarattı. 2025 yılında Yalın dahil kimler bu başarıyı devam ettirecek, yeni bir nesli daha yakalayacaklar mı? Sizlerle birlikte bekleyip göreceğiz.
Yeni İstanbul konserleri
Dünyaca ünlü isimlerin Türkiye’ye geliş haberlerine yenilerini eklemeye geldim. Seal, 12 Ekim’de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda olacak. Jared Leto’nun solist olduğu Thirty Seconds to Mars ise “Seasons World Tour” kapsamında 27 Ekim’deki Ülker Sports Arena’da. One Rebuplic, “Artificial Paradise” turnesi ile 18 Şubat’ta Volkswagen Arena’da olacak. Hazır ayağımıza kadar gelmişken bu grupları kanlı canlı izlemekte fayda var.
Bu Festival Bizim
Kreşendo’nun düzenlediği “Bu Festival Bizim”, İstanbul’un müzik sahnesine yeni bir soluk getiren nadir festivallerden biri olarak öne çıkıyor. 1-8 Kasım tarihleri arasında üçüncü kez düzenlenecek festivalin bu yılki teması “Mutluluğun Ritmi”. Festival, kadın müzisyenlerin yaratıcı gücünü merkeze alarak çok sesli bir sahne sunmayı hedefliyor.
Festival direktörü Beril Sarıaltun’un açıkladığı üzere, bu yıl sahnede Eurovision’da Yunanistan’ı temsil eden Marina Satti, yenilikçi tarzıyla tanınan Nova Norda ve alternatif müziğin güçlü seslerinden Yasemin Mori gibi isimler yer alacak.
Ayrıca Selût, Simge Pınar, Şenceylik, Dilay Dal, Sera Savaş, Maya Perest, Melisa Karakurt, Kardelen ve Selin Baycan gibi genç ve dinamik sanatçılar da festivalin yıldızları arasında.
Bu festival, sadece konserlerden ibaret değil. Aynı zamanda ilham verici konuşmalar, yaratıcı atölyeler ve özel performanslarla dolu bir hafta sunuyor.
Bu yılın teması olan “Mutluluğun Ritmi” etrafında şekillenen etkinlikler, katılımcıların ruhunu besleyecek zengin bir program vaat ediyor. Özellikle müzik dünyasında kadınların sesi olmayı hedefleyen festival, sadece müziğe değil, toplumsal mesajlara da güçlü bir vurgu yapıyor.
Salon İKSV Yeni Sezon
Salon İKSV, İstanbul kültür sanat dünyasının vazgeçilmez duraklarından biri olarak her sezon birbirinden farklı ve yaratıcı etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
∆ Yasemin Rosa, “Herkes Yok” isimli yeni şarkısını yayınladı. Alternatif pop alanında yeni yükselişe geçen sanatçı, eserin ilhamını ise Erkin Koray’ın “Tek Başına” eserinden aldı.
∆ Açık Hava Diskosu yeni EP’si “An”ı sevenleriyle paylaştı. Disko, funk, syntp pop’lu bu EP’de yer alan 6 şarkı, uzun yolda neşenizi yükseltecek dinginlikte. Favorim, “Bu Saatten Sonra”!
∆ Göksel İpekçi, yeni single’ı “Yirmiler”i yayınladı. Söz ve müziği İpekçi’ye, düzenlemesi Alper Atakan’a ait şarkıyı alternatif pop severler kaçırmasın.
∆ Ozan Çınar, alaturka da seven pop sevdalılarını “Yak Yak” ile yakalıyor. Sözü ve müziği kendisine ait şarkıda hafiften hüzün veriyor.
∆ Güneş, yeni şarkısı “Klişe Masallar” ile yükselmeye devam ediyor. Üretimde hız kesmeyen Güneş, yazdığı şarkısında TRVMEN ve Berkin Laleli ile iş birliği yapmış. Yine dinledikçe dile dolanan gerçekçi bir eser bizleri bekliyor.
∆ Jean Sarkissyan üçüncü şarkısında R&B vokaliyle dikkat çekiyor. “Kurtar Beni”, genç sanatçının yeteneklerini de göstermesine elverişli bir yapıya sahip.
∆ Melike Şahin, 8 Kasım’da yayınlanacak olan ikinci albümü “Akkor”dan üçüncü single’ı “Canın Beni Çekti”yi bu hafta yayınlıyor. Sözleri Şahin’e, müziği Şahin ve Zafer Tunç Resuloğlu’na ait olan bu nostaljik şarkının prodüktörlüğünü Grammy ödüllü Martin Terefe ile Türkiye’nin önde gelen prodüktörlerinden Zafer Tunç Resuloğlu üstlenmiş. İlk kez Harbiye’de seslendirdiği şarkının hissi, Türkan Şoray’ın Yeşilçam filmlerinde söylediği eserler gibi...
∆
Rapora ilk baktığınızda AB müzik pazarı diğer küresel pazarlar kadar hızlı büyümediği açıkça görülüyor. 2023’te AB’de kaydedilmiş müzik gelirleri yüzde 8.7 oranında artarak 5.2 milyar Euro’ya ulaştı. Ancak bu büyüme oranı Çin (yüzde 25.9) ve Meksika (yüzde 18.2) gibi diğer bölgelere göre önemli ölçüde düşük. Ek olarak da yüzde 10.2 olan küresel büyüme oranının gerisinde kalıyor.
AB’deki müzik gelirleri 2001’de zirve yapmıştı ama şu an önemli ölçüde düşük. 2023’te AB müzik gelirleri, 2001’deki zirvesinin (5.4 milyar Euro) yalnızca yüzde 61’indeydi. Bu büyüme oranının düşük olmasına rağmen AB müzik piyasası, gelecekte önemli bir potansiyel taşıyor.
Yerli sanatçılar, AB içinde oldukça başarılı. 2023 yılında 22 AB ülkesinde “En İyi 10” listesinde yer alan şarkıların ortalama yüzde 60’ı yerli sanatçılara ait. Bu oran AB dışı pazarlardan (yüzde 47) daha yüksek.
Plak şirketleri, Avrupalı sanatçıların başarısında çok önemli bir rol oynuyor. Sanatçı gelişimine, pazarlamaya (yıllık 6.8 milyar Euro) ve sanatçıları küresel olarak hayranlarla buluşturmaya yatırım yapıyorlar. Plak şirketleri, prodüksiyon, pazarlama, canlı performans ve marka ortaklıkları için özel destek gibi birçok açıdan hizmet sunuyor. Bu yaklaşım Bulgaristan gibi daha küçük pazarlarda özellikle önem taşıyor.
Raporda ayrıca Virginia Records’un sahibi ve Genel Müdürü Stanislava Armoutlieva, Bulgar sanatçıların Türkiye dahil olmak üzere çeşitli ülkelerden sanatçı ve prodüktörle iş birliği yaptığını belirtiyor. Bu çalışmalar, Bulgaristan ve Türkiye’deki sanatçıların birbirlerini destekleyerek Avrupa’da daha fazla tanınırlık kazanması adına bir basamak olabilir. Türkiye pazarı için detaylı incelemenin ise MENA bölgesi raporunda yer alması bekleniyor.
Avrupa müzik pazarının gelişiminde gözlemlenen stratejik adımlar, Türkiye için de önemli dersler sunuyor.
Yerli sanatçıların desteklenmesi, uluslararası iş birliklerinin artırılması ve plak şirketlerinin rolü gibi unsurlar, Türkiye’deki müzisyenlerin global sahnede daha güçlü bir yer edinmesi için büyük önem taşıyor.
Bubilet tarafından paylaşılan verilere göre; 2024 yazında en çok konser bileti satan 10 sanatçı belli oldu. Birçok şehirde konserler veren isimlerde ilk 10 sırasıyla şu şekilde oluştu: Yalın, Mert Demir, Melike Şahin, Gökhan Türkmen, Duman, Sıla, Semicenk, Cem Adrian, Mor ve Ötesi ile Sagopa Kajmer.
Pop müziğin ön planda olduğu sahnelerin en çok bilet satan isimleri listesinde Yalın’ın stadyum konseri verdiğini hatırlatmakta fayda var. Hıncahınç dolu olan konserinin ardından, sahnelerden inmeyen Mert Demir ve Melike Şahin’in yükselişini görüyoruz.
Gökhan Türkmen’in Türkiye’nin dört bir yanındaki seyircilerine ulaşma çabasının da; Duman, Sıla, Semicenk, Cem Adrian ve Mor ve Ötesi’nin de geçtiğimiz yılki gibi konser serisine hız kesmediği aşikar.
Listede rap’e dair tek isim ise Sagopa Kajmer.
İsimlere baktığımızda Mert Demir ve Semicenk’in sadece yeni jenerasyondan atağa kalkanlar olduğunu görmek mümkün.
İki ismin dijital dinleme platformlarındaki başarılarını sahneye de taşıyabilmesi, birçok sanatçıya da örnek olacak gibi görünüyor.
İki ismin de küçük sahnelerden dev sahnelere transferi sevenleri tarafından kabul görmüş gözüküyor.
Sesi Anadolu rock’ın ünlü isimleri Cem Karaca, Barış Manço ve Erkin Koray ile karşılaştırılan Emre Fel, en büyük konserini Harbiye’de verecek. ‘Senden Güzeli Mi Var’ ve ‘Sana El Pençe Durmam’ şarkılarıyla dijital platformlarda zirveye yükselen Fel için bu büyük konser kariyerinde yeni bir kapı aralayacak.
2019’da “Yeni Anadolu” çalışmasıyla kariyerine merhaba diyen Emre Fel, üretken geçen 5 yılın sonunda on milyonlarca kez dinlenen şarkılarıyla aslında herkesin duyduğu eserlerin sahibi oldu.
Bu başarının arkasında ‘mış gibi’ değil de sahiplenerek yapma durumu var.
Amasya, İzmir ve Çorum’da geçen gençliği sayesinde aslında Anadolu’dan beslenen Fel, biriktirdikleriyle ünlendi.
Daha önce dikkatimi çeken şarkıcı, istikrarlı bir yükselişe imza attı. Halk müziğinden de kent ozanlığından da dem vuran kelimeleri ‘basit iyidir’ diye bakılan endüstride yeni bir etki yarattı.
Sahne performanslarının videolarına baktığımızda oldukça hareketli birini görüyoruz. Bundandır ki Harbiye konserine dair merakım gittikçe tavan yapıyor.
Yeni albümünün hazırlığı içinde bulunan Fel, 13 Eylül’de çıkaracağı single’ı ‘Naçar’ı da ilk kez Harbiye’de söyleyecek. İster misiniz sahnede bir Mabel Matiz düeti de olur mu, olur.
Dikkat çekenler
İngiliz grup Oasis, 2009 yılında ayrılmıştı. Yıllar sonra Noel ve Liam Gallagher kardeşler, arasında barış sağlandı.
Oasis, 2025’te İngiltere’de turneye çıkacağını açıkladı. Hafta başında konser tarihlerini paylaşan ikilinin 15 yıllık küslüğe son verilmesi sadece hayranlarını değil müzikseverleri de heyecanlandırdı.
Linkin Park da önümüzdeki yıl, uzun bir zamandan sonra turneye çıkacağını duyurdu. Solistleri Chester Bennington’ın 2017’deki vefatının ardından büyük bir yas süreci yaşayan grup, bu turne sebebiyle yeni vokalistini de yakında açıklayacak.
Bu heyecan verici haberler tabii ki gözümüzü yerli sahneye döndürdü.
Mahsun Kırmızıgül’ün 16 yıl aradan sonra müziğe dönmesi çok konuşuldu. Bu yıl hem Malt hem de Kargo sahneye döndü.
Şebnem Ferah hayranları da sanatçının albüm yapması ve konser vermesini çok istiyor.
Aynı zamanda Özlem Tekin’e de değinmeden geçemeyeceğim. Bahar Canca ile hazırladığı “Psyshe” isimli albümlerini 2015’te çıkardı ve o günden bu yana kendisinden müzik adına haber alınamıyor.
Araştırma şirketi Luminate’in verilerine göre, Amerika’da ikinci çeyrekte konser biletlerini Z jenerasyonu satın aldı.
Luminate’in araştırmasına baktığımızda, yeni jenerasyonun yüzde 23 daha fazla konser harcaması yaptığını görüyoruz. Bu kuşak, aylık ortalama 38 dolarını canlı performansları izlemeye ayırıyor. Rakamı Türkiye’ye vurduğumuzda aylık ortalama 1200 lira diyebiliriz. Alternatif müziğin yer aldığı günlük festival biletlerine eşit demek mümkün.
Bu veri, 15-27 yaş aralığının etkinliklere ilgisinin arttığını gösteriyor.
Tabii “Bu araştırma Amerika’da, bizdeki maliyetler yüksek” diyebilirsiniz, ki öyle.
Son İstanbul Festivali’nden örnek verelim.
17 gün süren ve bilet fiyatlarının diğer etkinliklere göre ucuz olduğu (300 TL) konserlere ilgi normalin üzerindeydi.
Ekonomik dalgalanmaların dışında kalan kültürel etkinlikler, kısıtlı harcama yapabilen gençlerin önünü açıyor.