Paylaş
Britanya’da Kent Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bir kişinin hayatında kedi ya da köpek olmasının, evlenmek ya da bir yılda fazladan 70 bin sterlin kazanmakla aynı psikolojik faydayı sunduğu sonucuna vardı.
Biraz açalım.
Şimdi, ekonomistler, ‘yaşam memnuyeti’ yaklaşımını kullanarak, arkadaşlık ve aile gibi maddi olmayan varlıkları varsayımsal bir gelire dönüştürebiliyorlar.
2 bin 500 İngiliz aile üzerinde yaptıkları araştırmada, evcil hayvan sahibi olmanın yaşam memnuniyetinde 1’den 7’ye kadar puanlamada 3-4 puanlık bir artışa yol açtığını, bu artışın da arkadaş ve akrabalarla görüşmekle elde edilen değerlere benzer olduğunu ortaya koydu.
Ekonomistlerin bulduğu bir bulgu şu: Evlilik yılda 70 bin sterlin ek gelirin yaratacağı mutluluğa denk. Ayrılık ise yılda 170 bin sterlin kaybetmeye eşit.
Şimdi Kent Üniversitesi’nden Dr. Adelina Gschwandtner, çalışmasında insan arkadaşlığına fiyat etiketi koyan bir makaleden esinlenmiş: “‘Arkadaşlar için mümkünse, evcil hayvanlar için neden olmasın’ diye düşündüm. Bazı insanların 70 bin sterlin değerine neden şüpheyle yaklaştığını anlayabiliyorum.”
AİLE ÜYESİ YA DA EN İYİ ARKADAŞ
Dr. Gschwandtner ekliyor: “Evcil hayvanların birçok kişi tarafından en iyi arkadaş ve aile üyesi olarak görüldüğü göz önüne alındığında, bu değerler makul görünmektedir... Ayrıca birçok insanın evcil hayvanlarının kendileri için ne kadar önemli olduğunun farkında olmadığından şüpheleniyorum.”
Bunlara ek olarak düzenli köpek gezdirenlerin kardiyovasküler sağlıklarının daha iyi olduğu, evde kedi beslemenin evcil hayvan alerjilerine maruz kalan çocuklarda astım ve alerjik rinit riskini azaltabileceği biliniyor.
Sadece evcil hayvanları okşamak bile vücudumuzdaki stres hormonu kortizol seviyelerini düşürerek sakinleşmemize yardımcı olabiliyor. Bu da kan basıncımızı olumlu yönde etkileyerek klinik depresyodan mustarip olma olasılığımızı azaltabilir.
Özetle bu araştırma evcil hayvanların bizim için iyi olup olmadığı sorusuna kocaman bir “Evet” cevabını veriyor.
Son sözü yine Dr. Gschwandtner’e bırakalım: “Evcil hayvanlar bizi önemsiyor ve onların arkadaşlığıyla ilişkili önemli bir parasal değer var. Bu bilgi, evcil hayvanların dahil olduğu insanların refahını ve yaşam memnuniyetini artırmayı amaçlayan sağlık hizmetleri uygulamaları ve politikaları için kullanılabilir.”
BURUN MUCİZESİ
BU bilgiye aşinayız: Ortalama bir köpeğin burunda 10 milyondan fazla koku reseptörü var, insan burnunda ise bu 6 milyon.
Bunun sonucu olarak köpekler koku algılamada bizden 10 bin kat daha iyi durumda. Mesela adli tıp köpekleri 0.01 mikrolitre benzini tespit edebilirmiş. Bu bir litrenin milyonda biri.
Köpeklerin bu yeteneğini biliyoruz ama bu kokuları nasıl yorumladıkları ve yaşadıkları dünyayı nasıl algıladıkları konusunda bilgimiz pek yok.
Araştırmacılar, AI benek deseni analizi olarak bilinen bu yöntemde köpeklerin koku ayrımında rol oynayan üç beyin bölgesini hedef alan bir optik sensör geliştirdi: amigdala, koku soğanı ve hipokampus. Amigdala, uyaranlara verilen duygusal tepkilerden sorumludur.
Koku alma soğanı koku işleme ile ilgilidir ve hipokampus hafıza oluşumu ile ilişkilidir. Araştırmada kullanılan ekipman sayesinde yapay zekâ, köpeklerin beyin bölgelerinin her bir kokuya nasıl tepki verdiğine dair modeller oluşturmak için farklı beyin bölgelerinden gelen benek örüntülerindeki farklılıkları analiz etti.
Sonuçları, köpeklerin koku ayırt etmede amigdalanın önemini vurguluyor. Bu da köpeklerin çevrelerini nasıl algıladıklarının duygusal bir bileşeni olabileceğini düşündürüyor. Tat ve koku algılamanın insanlarda da hafıza oluşumu ve duygusal durumla bağlantılı olduğu biliniyor zaten.
Köpekler kokulara duygusal tepkiler veriyor gibi göründüğünden, eğitim yöntemlerinin ve deneyimlerinin bunu dikkate alması gerekebilir. Örneğin, köpekler genellikle veteriner cerrahisinin karakteristik aromasını eğlenceli olmayan durumlarla ilişkilendirir.
Uzmanlara göre bu araştırmalar köpeklerin koku tepkilerini tespit etmek ve tercüme etmek için özel ekipman geliştirmenin yolunu bile açabilir. Hızlı çalışan mobil ekipmanlar, yakın gelecekte bize köpeklerin burunlarının onlara gerçek zamanlı olarak ne söylediğini yorumlamamıza olanak sağlayabilir.
OKUR FOTOSU
BU GÜZELLİĞE TARİF GEREKMEZ
Okurumuz Hasan Kurt, kedisi Maya’nın fotoğrafını sadece “Kedi” notuyla iletmiş. Okurumuz haklı, böyle bir güzellik için herhangi bir söz söylemeye gerek yok. Okurumuza ve Maya’ya, tüm sevdikleriyle upuzun sağlıklı bir ömür diliyorum. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’ten bahsederek sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş