Paylaş
Çalışmalara göre köpekler ve kediler benzer zekâ seviyelerine sahipmiş. Fakat insanlar yine de yanlışlıkla kedilerin daha zeki olduğunu düşünüyormuş.
Açalım. Köpekler dışarıdan bakıldığında emirleri takip ederek ve numaralar yaparak zekâlarını gösterseler de genellikle yaramazlık yaparlar. Ayrıca yaşananları çabuk unuturlar ve bu da aynı davranışları tekrarlamalarına neden olur.
İnsanlar, kedileri ne yaptıklarını tam olarak bilen daha hesapçı yaratıklar olarak görme eğilimindeler ve bu da çoğu zaman insanların onların bir şeyleri inat olsun diye yaptıklarına inanmalarına neden oluyormuş.
Yani, siz her seslendiğinizde kediniz bakmaz ama siz bilirsiniz ki kediniz aslında ona seslendiğinizi anlıyor ama bakmamayı tercih ediyor. Düşünceleri de insanları memnun etme ihtiyacından yoksun olarak daha karmaşık görünürmüş. Fakat araştırmacılara göre bunların hepsi kedi sahiplerinin yaptığı varsayımlar.
ÇİLİNGİR KEDİLER
Budapeşte’deki şanlı Eötvös Loránd Üniversitesi’ne göre kediler problem çözücü. Bir bulmacayı köpeklerden çok daha uzun süre çözmeye çalışan kediler, genellikle kilitli yiyecek kaplarını ve mutfak dolaplarını nasıl açacakları gibi şeyleri çözmede de daha hızlılar.
Kediler ayrıca bazı şeyleri daha uzun süre boyunca hatırlamalarına yardımcı olan daha gelişmiş bir hipokampüse sahipler.
Köpekler de daha fazla nörona sahip. Köpekler ayrıca daha büyük kafaları nedeniyle daha büyük bir beyne sahip, bu da daha fazla öz kontrol sağlıyor. Bu bize kedilerin tezgahlarda bir şeyleri devirmelerini açıklayabilirmiş.
Kedilere bu konuda artı yazan bir başka detay da kedilerin kendi kendilerine yetebilirken evcil köpekler büyük oranda insanlara bağımlı.
Burada biliminsanlarının kedileri köpeklerle karşılaştırmaya çalıştığı bir çalışmada da kedilerin istedikleri zaman istediklerini yaptıkları ve bunun da anlayış eksikliğinden kaynaklandığı kanıtlanmış.
Ancak, hiçbir çalışma kedilerin köpeklerden daha zeki olduğunu veya tam tersini kanıtlamıyor. İki evcil hayvanı karşılaştıran çalışmalar ve makaleler, hayvanların benzer zekâ seviyelerine sahip olduğunu ancak farklı alanlarda güçlü yönleri olduğunu tutarlı bir şekilde gösteriyor. En iyisi şöyle düşünmek: Kediniz varsa kediler, köpeğiniz varsa köpekler daha zeki diyerek yaşamınıza devam edebilirsiniz.
SARMANLARIN SIRRI 60 YILDA ÇÖZÜLDÜ
60 yıllık bir çabanın sonunda genetikçiler, sarman adını verdiğimiz kedilerdeki ‘marmelat renginin’ kedinin genomunun protein kodlamayan bir bölümündeki eksik bir DNA segmentinin sonucu olduğunu bulmuş.
Stanford Üniversitesi’nden genetikçi Greg Barsh, “Bu genetik bir gizem, bir muammaydı” diyor.
Barsh ve meslektaşları, turuncu tüylerin filizlendiği kedi deri hücrelerinin, turuncu tüyleri olmayan kedilerin deri hücrelerine kıyasla Arhgap36 adlı bir genden 13 kat daha fazla RNA barındırdığını keşfetmiş.
Araştırmacıların 145 turuncu, 6 calico/tortoiseshell ve 37 turuncu olmayan kediyi içeren 188 kedilik bir veri tabanından inceledikleri her turuncu kedide benzerlik tespit edilmiş.
Mutasyona uğramış gen kedinin X kromozomu üzerinde yer alıyor ve bu da turuncu rengin cinsiyetler arasında neden bu kadar farklı göründüğünü bilim insanlarına açıklıyor. Turuncu kedilerin çoğu erkekken, bir miktar turuncu kürke sahip dişi kedilerin çoğu farklı renklerde yamalı bölümlere sahip.
Bir not: Bu mutasyonun sağlık veya zihinsel refah açısından belirgin bir olumsuz sonucu yok.
‘KULAK MİSAFİRİ’ OLMAYI SEVİYORLAR
Sussex Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışma köpeklerin insanların konuşmalarına kulak kabarttığını gösteriyor.
Buna göre köpekler insanların konuşmasını duyduklarında kendileriyle ilgili bilgileri seçme nörolojik kapasitesine sahipler.
Esasında bunu destekleyen videoları sosyal medyada görüyoruz. Bir kişi telefonla konuşur gibi yapıp, “Parka mı gideceğiz”, “Dondurma mı yiyeceğiz” gibi cümleler sarf ediyor ve köpeği hemen burnunun dibinde bitiyor.
Araştırmanın baş yazarı David Reby, “Araştırmamız, köpeklerin, normalde onları meşgul etmek için kullandığımız tonlama ipuçlarının yokluğunda bile, monoton bir şekilde alakasız bir konuşma akışında kendileriyle ilgili kelimeleri seçip tanıyabildiğini gösteriyor” diyor. Şimdi bu yeteneğin kurtlar ve diğer vahşi türlerde olup olmadığına dair araştırmalar yapılacak.
OKUR FOTOSU
KARGA SALDIRISINDAN KURTULAN HÜRREM
Okurumuz Yahya Alemdar, kedisi Hürrem’in fotoğrafını şu notla iletmiş: “Uzun yıllardır iyi bir okurunuzum. Bu da Hürrem sultanımız. Evimizdeki 4 kediciğimizden bir tanesi. Onu Moda’daki evimizde bahçedeki çam ağacından karga saldırısından kurtararak aldık. O zaman 3 aylıktı. Şimdi bizmle.” Okurumuza, Hürrem’e, tüm sevdikleri ve kedileriyle upuzun sağlıklı bir ömür diliyorum. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’ten bahsederek sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş