‘Suriyeli alarmı’ ciddiye alınmalı

Haberin Devamı

İZMİR’de her köşe başında karşımıza çıkmaya başlayan on binlerce Suriyeli göçmenin iş gücü piyasasını alt üst etmeye başladığı anlaşılıyor. İşverenlerin bir bölümü, özellikle kalifiye işçiye ihtiyaç duyulmayan, çalışma koşulları ağır işlerde karın tokluğuna çalışmaya razı Suriyeli işçilerin gelişinden memnun görünüyor.
Aslında bu kesim, hükümetin iş gücü piyasasına sürekli ucuz emek sağlayacak 3 çocuk politikasından da memnun. 3 çocuğu olan asgari ücretliden vergi alınmamasını öngören son karar iyice yüzlerini güldürmüş olmalı.
İnsani nedenlerle Türkiye’ye alınan 1 milyon 600 bin Suriyeli’nin çaresizliklerinden istifade edenleri de unutmamak gerek. Zor durumdaki bu insanları fuhuştan uyuşturucuya her türlü kara emellerine alet eden çeteler için bulunmaz bir fırsat doğdu. Bu gelişmenin İzmir’de yeni kara para merkezleri, yeni batakhaneler yaratması ise bir başka sosyal boyut olarak karşımıza çıkacak.

Haberin Devamı

Sosyal patlama tehlikesi

İŞİN emek piyasası yönündeki ilk ciddi uyarıyı kısa bir süre önce, “Suriyeli işçilerin asgari ücretten çok daha düşük ücretlere çalışmaları nedeniyle çalışma yaşamında dengeler alt üst oldu” diyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş yaptı. Suriyelilerin organize bölgelerde ve sanayi sitelerindeki fabrikalarda yatıp kalkıp çalıştıklarını söyleyen Demirtaş, “İzmir Ayakkabıcılar Sitesi’nde geçtiğimiz günlerde kayıt dışı çalışan Suriyeli işçilere yönelik protesto gösterileri yapıldı. 5 bin Suriyeli işçi olduğu iddia ediliyor. Eyleme, Suriye’den gelen işçilerin daha düşük ücretle çalışmalarının bazı yerli işçilerin işten çıkarılmalarına neden olması gerekçe olarak gösterildi” dedi. Aynı sorunun tekstil ve inşaat sektörlerinde de yaşanmaya başladığına dikkat çeken Ekrem Demirtaş, “İleride daha büyük sosyal patlamalar, sorunlar doğmadan, çok zor kapanacak yaralar açılmadan çözüm bulunmalı” diye konuştu.
Eğer iş dünyasının önde gelen bir temsilcisi bu kaygılarını dile getiriyorsa iş göründüğünden daha ciddi olmalı. Sigortasız ve kaçak çalıştırılan Suriyeli işçiler maliyetleri düşürdüğü için iş dünyasında haksız rekabet yaratacağını da unutmamak gerek. Yasalara uygun çalışan işyerleriyle kayıt dışı çalıştıranlar arasındaki rekabetin nelere mal olduğunu en iyi İzmirli sanayiciler bilir.
Sayıları 100 bine ulaştığı tahmin edilen ve çoğunluğu sokaklarda yatıp kalkan Suriyeli göçmenlerin özellikle önümüzdeki kış aylarında ciddi sosyal rahatsızlıklar yaratması endişesi işin bir başka boyutu.
Görüldüğü gibi yurdun öbür ucundaki savaşın etkileri İzmir’i bile tehdit eder boyutlara ulaştı. Hükümet yeni kamplar mı kuracak? Göçmen konutları ya da semtler mi yapacak? İzlenecek politikaları güvenlik endişesi yaşamak istemeyen İzmirliler bilmek istiyor.

Yazarın Tüm Yazıları