İzmir’e göç neden azaldı

Haberin Devamı

RAKAMLAR bir şehrin fotoğrafıdır. Nüfus hareketlerini gösteren rakamlar ise o şehrin nereden gelip nereye gittiğinin en iyi göstergesidir. Eğer bir kentten gidenlerin sayısı artmaya başlamışsa insanların mutsuz oldukları, geleceklerini aramak için başka yerlere kaçtıkları anlamına gelir. Eğer bir kente göç varsa o kentin cazibe merkezi olduğu iş ve aş bulunduğu, yaşanabilecek bir yer olduğu anlamına gelir.
Türkiye İstatistik Kurumu, 2008’den bu yana iç göç istatistikleri yayımlıyor. Buradaki verilere baktığımız zaman 2008 ile 2012 arasında İzmir’e göçün azaldığını görüyoruz. Buna karşılık İzmir’den ayrılanların sayısı hızla artmış. Yılda ortalama 100 bin göç alan İzmir’de işi rakamlara dökecek olursak karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor:

İzmir’e göç neden azaldı

Haberin Devamı

Gelen düştü, giden arttı

İzmir’e 2008’de 117 bin kişi göç ederken, 2009’da 116 bin, 2010’da 111 bin, 2011’de 110 bin, 2012’de ise 106 bin kişi gelip yerleşmiş. Görüldüğü gibi İzmir’e gelip yerleşenlerin sayısı son dört yılda giderek azalmış.
Bir de İzmir’i bırakıp gidenlere bakalım. Yuvarlak olarak rakamlar, 2008’de 90 bin, 2009’da 89 bin 500, 2010’da 100 bin, 2011’de 101 bin 400 ve 2012’de 96 bin kişinin İzmir’den ayrılıp gittiğini gösteriyor. Gelenlerden gidenleri çıkardığımız zaman 2008’de İzmir net 27 bin kişi göç alırken, 2012’de bu rakam 9 bin 850 kişiye kadar düşmüş.

Yatırımları etkiler

Bunlar çok önemli veriler. İnsanların artık İzmir’e gelmek istememe veya neden İzmir’den gitmek isteme nedenleri çok iyi araştırılmalı. Büyük bir olasılıkla ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle İzmir’e göç azalmış veya şansını başka yerlerde denemek isteyenler artmış durumda. Ancak aynı yıllarda örneğin Gaziantep göç alan bir kent olmaya devam etmiş. Belki Güneydoğu’ya tersine bir göç de başlamış olabilir. Eğer böyleyse bunun da nedenlerinin sadece ekonomik mi, yoksa başka nedenleri var mı onlar da araştırılmalı.
Bütün bu veriler konut satışından yeni yatırımlara İzmir’in geleceğiyle ilgili pek çok konunun masaya yatırılmasını gerektirir. Yılda ortalama yüzde 7 göç hızı olan bir kentte bu oranın son dört yılda yüzde 2.4’e kadar düşmesi İzmir’i yönetenlerin çok iyi incelemesi gereken bir konu.

Haberin Devamı

Neyse ki 2012’de İzmir’den başka yerlere gidenlerin sayısında önemli bir düşme var. Belki bu gelişme İzmir’in kaçmak istenen bir kent olmaktan çıkmaya başladığının bir işaretidir.
Türkiye Ekonomik ve Politik Araştırmalar Vakfı Direktörü Güven Sak’a göre kentle ilgili kararlar İzmir’i tanımayan bürokratlar tarafından Ankara’da alındığı için İzmir bu hale düşüyor. Sak, İzmir’le ilgili kararların İzmir’in yerel yöneticileri tarafından alınmasını savunuyor ki bence çok haklı.
 
Seçim yarışının galibi vatandaş

BİR süredir yolum düşmediği için uçan yolun uçmaya başladığını fark etmemişim. Toprağın altında oldukları için Konak Tünelleri’nin ne durumda olduklarını bilemem, ama yukarıda yapımı süren viyadüklerle tünelin ucunda ışık görünmeye başlamış. Nasıl raylı sistem üflesen yıkılacak binaların arasından yılan gibi kıvrıla kıvrıla giderek Gaziemir–Halkapınar arasında oturanlara nefes aldırdıysa, uçan yol da Yeşildere kıyısındaki gecekonduların üzerinden pike yapıp trafik kabusuna çare olma hazırlığında.
TC Karayolları Genel Müdürlüğü, viyadüklerin üzerine astığı afişlerle yapılan işin kendilerine ait olduğunu İzmirlilere duyuruyor. Böylece hizmet yarışında Ankara’nın verdiği destek hatırlatılıyor. Daha önceki yazılarımda AK Parti iktidarının İzmir’i ele geçirmek için geçmiş iktidarlardan farklı bir yol izlediğini belirtmiştim. Oy vermediler diye cezalandırma yerine yatırım getirerek İzmirlilerin gönlü kazanılmaya çalışılıyor. CHP’nin de Büyükşehir’i elinde tutmak için tüm olanaklarını seferber ettiğini göz önüne alırsak iktidarla muhalefetin hizmet yarışının galibinin İzmirliler olduğunu görürüz.

 

Yazarın Tüm Yazıları