5 milyar dolarlık fuar

Haberin Devamı

EĞER İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs arayıp, “Bu fuarı mutlaka yaşayarak görmelisin” demeseydi ayağımıza kadar gelmiş olan dünyanın en büyük ikinci mermer fuarını bu yıl da pas geçmiş olacaktım. Her yıl dillere destan bu fuarı görmeye niyetlensem bile ya İzmir dışında olup ya da “Bugün şu toplantı var yarın giderim” derken kaçırmışımdır. Neyse ki Örs, “Ya bugün ya da yarın” diye şart koştu da bu yıl kaçırmadım.

İyi ki de kaçırmamışım. Her şeyden önce, bugüne kadar pek çok ülkedeki ve İstanbul’daki birçok fuarı görmüş ama İzmir’de yapılan dünya çapındaki bir organizasyona bu yıla kadar gidememiş bir gazeteci olarak utandım. Mermer gibi soğuk bir ürünün nasıl birbirinden sıcak sanat eserlerine dönüştüğünü, Türk üreticilerin kendilerini aşıp neler yaratabildiklerini bu fuarda keşfettim. Mermer ve doğaltaş sektörünün Türk ekonomisi için önemini de fuarda geçirdiğim birkaç saat içinde çok daha iyi anladım.
Zaten Mehmet Şakir Örs’le buluşmak üzere Kültürpark’a girdiğim ilk anda bambaşka bir dünyaya geldiğimi fark ettim. Mihrace gibi geleneksel başlığını takmış bir Hintliydi ilk gözüme çarpan. Hem üretici firma yetkilileriyle sohbet ediyor hem de dev mermer blokların fotoğrafını çekiyordu. Daha sonra İZFAŞ Genel Müdürü ile fuarı gezmeye başladığımızda hemen toplam bin 181 firmanın katıldığı stantlarda 38 ülkeden ve yurtiçinde 41 ilden gelen profesyonel katılımcıların başbaşa verilmiş yoğun iş görüşmeleri yapıldığını gözledim. Kiminde Çinliler vardı kiminde Güney Koreliler, Hintliler veya yerel beyaz giysileriyle Araplar.

Haberin Devamı

Fuarın duayeni olan isimlerle sohbet ettim. Ege Mermer İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan Erdinç’e fuarın nasıl geçtiğini sorduğumda geçen yıldan daha iyi olduğunu, özellikle Çin ve Güney Kore gibi Uzak Asya ülkelerinden çok sayıda alıcı olduğunu söyledi. Irak ve Suudi Arabistan’dan da yoğun talep varmış. Arap Baharı ülkesine sıçramasın diye Suudi Arabistan Kralı’nın vatandaşlarına 500 bin konut yaptırmak için 170 milyar dolar bütçe ayırdığını hatırlarsak bu ilgiye pek şaşmamak gerek.
Geçen yıllarla karşılaştırıldığında bu yıl ne kadar iş bağlantısı yapılacağını tahmin ettiğini sorduğumda Erdinç, Tükiye’nin mermer ihracatının 2.5 milyar dolar olduğunu, bu bağlantıların büyük bölümünün İzmir Fuarı’nda yapıldığını söyledi. Bu yıl da en az 3 milyar dolarlık ihracat öngördüklerini söyleyen Aslan Erdinç, “Madencilik sektörü Türkiye’ye en yüksek kar bırakan sektör. Madende hammaddenin tamamı Muğla, Denizli, Afyon, Elazığ gibi kendi mermer yataklarımızdan çıkıyor. Buradan işlenip satılıyor. Örneğin, 3 milyar dolar ihracat yapmak için otomotivde olduğu 2 milyar dolar ithalat yapmanız dolayısıyla size sadece 1 milyar dolar kalmıyor. 3 milyar dolar ihracat varsa tamamı net olarak Türkiye’ye kalıyor” dedi. Bu sektörün yan sektörler ve aileleriyle birlikte yaklaşık 4-5 milyon kişinin ekmek kapısı olduğunu belirten Erdinç, iş arayanlara mesaj göndererek, “Bu sektörde herkese iş var. Ücretler de çok iyi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Stantta iş görüşmeleri yapan Çinliler dikkatimi çekip, “Biz Çin’den ithalat yapıyorduk. Onlar bizden ne alıyor?” diye sorduğumda, “Onlar da bizden alıyor. Çinliler’de sadece granit var. Onlar da yanardağdan püskün lav taşlarından çıkıyor. İçlerinde radon gazı olduğu için sağlık açısından sakıncalı. O nedenle Çinliler, Güney Koreliler, Hintliler bizden doğal taş, mermer bloklar alıp işleyip satıyorlar” dedi.

5 milyar dolarlık fuar

Engel olanlara ağın ceza verilsin

ZİYARETÇİLERİNE piyano eşliğinde canlı müzikle ürünlerini sergileyenlerinden farklı bir yaklaşımla karikatür sergileriyle ürünlerini tanıtan her biri saray ihtişamındaki pavyonların arasında dolaşırken yolumuz Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi, Mermer Fuarı’nın ilk kuruluş günlerine tanıklık etmiş Mevlüt Kaya’nın standına düştü. Kaya, çok net bir şekilde, “2013 çok iyi. Bu yıl 2.5-3 milyar doları buluruz. Gaziemir’deki fuar alanı açıldığında 2014 çok daha iyi olacak. 2015’te ise 5 milyar dolar ihracatla dünya birincisi oluruz” dedi. Bu yıl bile 60 bin profesyonel ziyaretçinin geldiğini ve İzmir’e otel, restorandan taksicisine kadar binlerce kişiye 80 milyon dolar bırakan bu fuarın 5 milyar doları yakaladığında neler olabileceğini düşünmek istemiyorum.
İki yılda hedefin ikiye katlanabileceğini söyleyen Mevlüt Kaya’nın sözlerinden yılların verdiği birikimle tahminlerinin gerçekçi olduğunu anlıyorum. Ama hedefin tutması için birinci şart Gaziemir’deki fuar alanının hazır olması.
Mehmet Şakir Örs’e yeni fuar alanında işlerin nasıl gittiğini sorduğumda, “Gelecek yıl bu zamanda yeni fuar alanının tamamı hazır olmasa bile Mermer Fuarı’nın yapılacağı 45 bin metrekarelik alanın hazır olacağına inanıyorum” diyor.
Durum çok açık. İhracat yapabilmek için ara mal, hammadde gibi ürünlerin yurtdışından getirilmesine gerek olmadan kemiksiz 5 milyar dolarlık ihracat potansiyelden söz ediyor mermerciler. Hem de önümüzdeki birkaç yıl içinde.
Bu potansiyelin kullanımı gecikirse, fuar alanının yapımında başta bürokratik engeller olmak üzere herhangi bir nedenle geciktirenler hesabını vermek zorunda olmalı. Eğer çok haklı bir gerekçe ortaya koyamazlarsa da milyonlarca kişinin ekmeğiyle oynayanlar en ağır şekilde cezalandırılmalı.

Yazarın Tüm Yazıları