Sayım Çınar

Anlamlı bir hayat isteyenler okusun

1 Şubat 2024
2021 yılında yayımlanan “Sır ve Gölge” adlı romanıyla tanınan yazar Selcen Gür, kişisel gelişim, felsefe, psikoloji ve tasavvufla harmanlanmış yeni kitabı “Plaza Sufisi”ni okurla buluşturdu. Gür, Tara Kitap etiketiyle raflardaki yerini alan kitabında, günümüz insanının “hakikat”e dair sorularını, tasavvuf ve pozitif psikolojinin bakış açılarıyla ele alıyor. Selcen Gür’le “Anlamlı bir hayat yaşamak isteyenler okusun” dediği kitabını konuştuk.

Yıllar önce hem dergicilik hem de gazetecilik yaptınız. Şimdi kitaplarınızla karşımızdasınız. Yeni kitabınız “Plaza Sufisi”ni de okurla buluşturdunuz. Öncelikle ‘Plaza Sufisi’ kavramını biraz anlatır mısınız?

- Kitapta ‘plaza insanı’, günümüz insanını temsil ediyor. Hızla değişen dünyadaki gelişmeleri sindirmeye fırsat bulamadan yenilerine maruz kalan günümüz insanını. Bu baş döndüren yeniliklerden geri kaldığımızda fobiler geliştiriyor, mutluluğu tüketim ve hazlardan elde edebileceğimizi sanıyor, bu yüzden kısır döngülerden çıkamıyoruz. Mutluluğu hem yanlış anlıyor hem de yanlış yerlerde arıyoruz. Ben tam da bu sebeplerden, “Yüzyıllar önce yeşermiş olan tasavvuf öğretisi günümüz insanına nasıl ilham verir” sorusunun peşine düştüm ve kitabımda bunları anlatmaya çalıştım.

Bu tür kitapları yazmadan önce çok da okumak, araştırmak gerekiyor. Kitaba düştüğünüz dipnotlarından, okuduğunuz eserleri görmüş gibi oldum. Biraz bu okuma çalışmalarınızdan da bahseder misiniz?

- Mutluluk, hayatın anlamı ve amacı, tekâmül, sabır, şükür, erdem gibi kavramları ele alırken pozitif psikoloji ve tasavvufun pek çok ortak noktasının olduğunu gördüm. Bu konularda derinleştikçe okumalarım da buna paralel olarak derinleşti ve geniş bir kaynakçadan yayarlandım. Bir yandan Ahmet Yesevi, Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli’ye uzanırken, bir yandan da Seligman, Frankl, Carnegie gibi çağdaşlarımızın görüşlerine yer verdim. Amacım, okura kendi sentezini oluşturabileceği adresleri işaretlemek, yeni ve ferah pencereler açabilmekti.

‘KENDİNİ ŞIMART’, ‘ANIN TADINI ÇIKAR’ MOTTOLARINDAN SIKILANLAR OKUSUN

Kitap dört ana başlık ve 40 bölümden oluşuyor. Bu kitabı daha çok kimlerin okumasını istersiniz?

- Yazmaya başladığımda böyle bir bölümleme yoktu aklımda. Sonlara doğru, kitabı kendimce kısımlara ayırırken belirginleşen dört ana başlık ve 40 bölüm, Hacı Bektaş Veli’nin dört kapı, kırk makamını hatırlatması bakımından güzel bir tesadüf oldu benim için de. Bu kitabı kimlerin okumasını isterim? “Kendini şımart, toksik ilişkilerden özgürleş, anın tadını çıkar” gibi mottolardan sıkılmış, daha anlamlı ve tatmin edici bir hayat yaşamak isteyen, kendini bulma yolculuğuna heves eden kişilerin okumasını isterim.

Yazının Devamını Oku

Şiir Turgut Uyar’la daha güzel

31 Ocak 2024
Turgut Uyar’ın “Kayayı Delen İncir” adlı kitabı herhangi bir değişiklik olmadan yeni basım hali çıktı.

Ayrıca şairin kitap dosyasını hazırlarken yaptığı karton kapak da bu baskının kapak görseli oldu.

“Öldüğü gün hepimizi işten attılar” demişti Cemal Süreya, Turgut Uyar için.

Büyük şair Turgut Uyar’ın unutamadığım bir dizesi de şiirimize soluk getirmişti “Bir bozuk saattir yüreğim hep sende durur”.

Üstüne daha ne söylenebilir ki.  “Kayayı Delen İncir12 Eylül öncesi ve sonrası öne çıkan sorunlar ve duyarlıklar gereği, şairin önceki hiçbir kitabında rastlanmayacak ölçüde yüklü bir toplumsal içeriğe sahiptir.

Ancak dönemin şairlerinden farklı olarak Turgut Uyar bunu şiir dilinden, estetik yaklaşımından ödün vermeden, yani şiirini slogan söyleyişe alet etmeden gerçekleştirmiştir.

“Savaşçı” 25 yaşında

Kitapları sürekli ilgi gören bir akademisyen psikolog yazar Doğan Cüceloğlu’yu 16 Şubat 2021 günü kaybetmiştik.

Yazının Devamını Oku

Yeni kuşağı anlatan yazar

24 Ocak 2024
Beyza Alkoç’un “3391 Kilometre” adlı kitabı, filminden sonra daha çok satmaya başlamış. “3391 Kilometre”nin film özel baskısı 1 haftada 15 bin adet sattı.

Şimdi de 35 bin adetlik daha baskıya girilmiş. Bu hafta D&R'da çok satanlarda yerini almış bu kitap. “3391 Kilometre”nin devam kitabı olan “Sıfır Kilometre”nin de dizi ya da film olma şansı varmış, görüşmeleri sürüyormuş. Beyza Alkoç’un “3391 Kilometre” adlı kitabı, filminden sonra daha çok satmaya başlamış. “3391 Kilometre”nin film özel baskısı 1 haftada 15 bin adet sattı. Şimdi de 35 bin adetlik daha baskıya girilmiş. Bu hafta D&R'da çok satanlarda yerini almış bu kitap. “3391 Kilometre”nin devam kitabı olan “Sıfır Kilometre”nin de dizi ya da film olma şansı varmış, görüşmeleri sürüyormuş. Beyza’nın yeni çıkacak olan kitabıysa, 2022 yılındaki "Enkaz Altındakiler” romanının devamı niteliğinde. Kumru, Uraz, Nisan, Eren ve Bulut... Farklı hayalleri olan ve birbirine yabancı beş genç... “Enkaz Altındakiler” isimli sıra dışı bir televizyon yarışmasına başvurarak inanılmaz bir deneyime adım atarlar. Ancak ortaya çıkan beklenmedik gelişmelerle hayatları derinden sarsılacak ve unutamayacakları bir yolculuğa çıkacaklardır. Beyza Alkoç’u sevenlere duyurulur.

Hititlerin kaderi onun ellerinde

Anadolu ve dünya tarihinin en önemli uygarlıklarından birini yaratan Hititler, edebiyata konu oldu. Arkeolog ve yazar Özlem Ertan’ın kaleme aldığı fantastik roman serisi "Bir Hitit Masalı”nın ilk kitabı “Kanatlı Güneş”, Genç Destek Yayınları’ndan çıktı. “Kanatlı Güneş” çocuklar için yazılmasına rağmen, yetişkinlerin de keyifle okuyabileceği, heyecanlı ve fantastik bir macera. Annesiyle birlikte Hititlerin kutsal saydığı Yazılıkaya’yı ziyaret eden Aruna, zamanda yolculuk yapıp Hitit Çağı’na gider. Çok geçmeden Hititlerle bir bağı olduğunu ve Hattuşa’da tamamlaması gereken görevleri bulunduğunu öğrenir. Karanlığa gömülen Hitit diyarında Güneş’in yeniden doğması Aruna’ya bağlıdır. “Kanatlı Güneş”, sadece tarihi ve fantastik bir macera değil, bir kız çocuğunun kendi gücünü keşfedişinin de öyküsü.

Bu coğrafyada iz bırakmış karakterler

Samet Altıntaş’ın yeni kitabı "Bugünün Rüzgârında Türkiye”, ülkenin bir günlüğü gibi de okunabilecek metinlerden oluşuyor. Yazar, altıncı kitabında Şeyh Bedrettin’den Evliya Çelebi’ye, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Orhan Pamuk’a, Teoman’dan MFÖ’ye değin bu coğrafyada iz bırakmış kişilerle ilgili kaleme aldığı makaleleri okuyucuyla buluşturuyor. “Abdülhamit Yaşasa Hangi Partiye Oy Verirdi?”, “Erkin Koray Hep Tek Başına”, “Orada Bir Cumhuriyet Var Uzakta”, “Bursa Bülbülü Bize Ne Söyledi?” gibi başlıklarıyla merak uyandıran ve her biri günümüze bağlanan yazılar, Türkiye’nin kalbine yolculuk etmek isteyenlere içtenlikle rehberlik ediyor. Kaleme aldığı şehir tarihi ve monografilerle tanınan Altıntaş’ın yeni kitabı Tara Kitap etiketiyle yayımlandı.

Dikkatimi çekti

Yazının Devamını Oku

Suça ve belaya bulaşmış öyküler

17 Ocak 2024
Polisiye yazarı, editör ve çevirmen Emel Aslan’ın ilk kitabı “Suç ve Bela Öyküleri”, İthaki Yayınları etiketiyle ve Ceyhan Usanmaz editörlüğünde okurlarla buluştu.

Aslan, kitabında sürükleyici dokuz öyküye yer veriyor. Daha önce polisiyemizin usta isimleriyle birlikte birçok kolektif öykü seçkisinde yer alan yazar, “Gerçek hayatta karşımıza çıkabilecek ve ‘suç’ olarak tanımlanabilecek her şey benim öykülerimin konusu olabilir, mutlaka bir cinayet ve dedektif olması gerekmez” diyor. Suçun kendisinden ziyade arkasında yatan psikolojiyle ilgilendiğini de ifade ediyor.
Aslan, kitabının arka kapak yazısında da belirtildiği gibi suça fazlasıyla karışmış, belaya ziyadesiyle bulaşmış öyküleri ve sürprizli sonlarıyla polisiyenin ne kadar tekinsiz bir tür olduğunu yeniden hatırlatıyor.

Edebiyat ayrıntılardan oluşur

Polisiye yazarı Ayşe Erbulak’ın 10 yıl aradan sonra yeniden düzenlenerek basılan kitabı “Dokuz Oda Cinayetleri”, Eksik Parça Yayınları tarafından yayımlandı.
Roman, orkide ve incilerle dolu naif bir düğünle başlıyor; tabii düğün de bir cinayetle... İlk anda katili ve maktulü tanıyor olmamız romanın hızına hız katıyor.
Okur daha “kim” sorusuna odaklanmadan, bu çok katmanlı romanda aklına takılan “neden” sorularına cevaplar arıyor. Polisiye roman okumayı sevenler için Erbulak katili değil de sebeplerini merak ettirmeyi ve deyim yerindeyse adeta katillere hak verdirmeyi hedefliyor.

Toplumsal meseleleri olan bir roman

Yazının Devamını Oku

Stephen King’i heyecanlandıran yayıncı

10 Ocak 2024
Stephen King, korku ve gerilim edebiyatının en ünlü yazarlarından. Dünya çapında çok satanlar listesine giren 50’den fazla romanı var. Usta ismin kitapları Türkiye’de Altın Kitaplar tarafından okura sunuluyor. Yayınevinin yöneticilerinden Batu Bozkurt’un Stephen King’le bizzat tanıştığını duyunca, bunun nasıl gerçekleştiğini öğrenmek istedim. Bozkurt’tan Stephen King’i de heyecanlandıran o özel buluşmanın detaylarını öğrendim.

  Altın Kitaplar, 1959 yılında kuruldu ve bu yıl 65’inci yaşını kutlayacaksınız. Yayıneviniz, edebiyat dünyasının dev ismi Stephen King ile de özdeşleşmiş bir kurum. King’in romanlarının Türkiye’deki yayıncısı sizsiniz. Kendisiyle bizzat tanıştığınızı da öğrendim. Nerede gerçekleşti o tanışma hikâyesi, anlatır mısınız biraz?

- Biz, ortağım Erden Heper’le birlikte senelerce “Stephen King’i Türkiye’ye nasıl getiririz” diye planlar yaptık ama onun kendi ülkesi ABD’nin, hatta Maine eyaletinin bile dışına çok çıkmadığını biliyorduk...

 Öyle mi, neden?

- Daha önce Maine’in dışına çıktığında kaza geçirmişti diye hatırlıyorum. O nedenle oradan uzaklaşırsa her şeyin ters gideceğine dair bir batıl inancı var. Hatta bir keresinde “Yeşil Yol”un ön gösterimi için Londra’da gitmiş, o bile onu çok rahatsız etmiş.

 Siz de kendisiyle Maine eyaletinde mi tanıştınız?

- Hayır, biz Almanya’da tanıştık.


Yazının Devamını Oku

Şahane bir sene olsun!

3 Ocak 2024
Yıl boyunca, ‘iyi ki yayımlandı’ dediğimiz kitaplardan bahsetmeye çalıştım. İyi olduğunu düşündüğüm yazarların özel haberlerini yaptım. Yeni yılda da nitelikli haberleri duyurmak en büyük dileğim. Hepinize 2024’te sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir yıl diliyorum. İyi kitapların yayımlandığı, şahane bir sene olsun!

2023’ün parlayan yayınevleri

Kronik Kitap... Çünkü tarih, biyografi ve araştırma-incelemeyi cazip kapaklar, vurucu arka kapak yazıları ve titiz içerikle okura sunmayı başardı.
Kafka Kitap... Çünkü dünya edebiyatının en önemli eserlerinden örnekleri iyi çeviriler ve etkili tanıtımla tekrar kitaplıklara soktu.
Remzi Kitabevi... Çünkü günün ve güncelin meselelerini konu edinen en iyi kitapları, anı ve incelemeleri yıl boyunca ardı ardına okurlarla buluşturdu.
Yedi Yayınları... Çünkü dünya edebiyatının sıkı metinlerini iyi çevirilerle Türkçeleştirdi, çoksatan değil hep satan peşine düştü.
Jaguar Kitap... Çünkü hem kapak tasarımları, hem kitap seçimleriyle bağımsız yayınevi misyonunu en iyi şekilde temsil etti, yeni yayıncılara ilham verdi.

2023’te yitirdiklerimiz kalbimizde!

Yazının Devamını Oku

Yeni yılda raflarda

27 Aralık 2023
2023 sona ererken, 2024’te yayımlanacak kitaplardan ilk haberler gelmeye başladı. Burçak Gönül’le Antalya Piyano Festivali’nde karşılaştık.

Bana, yeni kitabından bahsetti. “Aysel” ve “Yel Değirmenlerine Karşı” kitaplarıyla tanıdığım Gönül, yeni romanı “Ayağımın Tozuyla Aşk”ta özgür ve isyankâr genç kadın Asuman’ın, aşk ile seyahatlerle paralel giden içsel yolculuğunu anlatıyor. “Yalın ayak, tek başına gezmek, kendini ve hedeflerini daha iyi tanıyan biri haline getirdi beni” diyor genç kadın. Asuman’ın blogger’lıktan gezi programcılığına hızlı yükselişini anlatan öykü, medya ve sosyal medya dünyasını da tüm çıplaklığıyla okura yansıtıyor.

Öte yandan kendi de iyi bir gezgin olan yazar, romanını Avustralya, İtalya, Hindistan, Japonya, Endonezya gibi ülkelerde kurgulamış. Bu yönüyle de çok renkli bir içeriğe sahip “Ayağımın Tozuyla Aşk”, yeni yılda raflarda olacak.

Doğayı korumanın önemi

Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) tarafından yayımlanan “Tırtıl Osman’ın Bir Günü” kitabıyla tanıyıp sevdiğimiz Osman, bu kez “Denizlerin Can Dostu” olarak okurun karşısında. “Denizlerin Can Dostu”, deniz kirliliği, canlıların yaşam hakkına saygı gibi konular barındırıyor.

Çocuk edebiyatı üzerine uzmanlaşmış olan akademisyen yazar Ayfer Gürdal Ünal, eğlenceli bir macera eşliğinde, doğayı korumanın önemini hatırlatıyor.

Yaz tatilinde Göcek’teki dayısının yazlığına gidip dalgıçlığa merak saran Osman ve ablasının sualtı maceraları bir hikâyeye dönüşüyor. Bu kitap, denizlerin kirliliğinin geldiği boyutu ve sualtının büyülü dünyasını da akıcı bir kurguyla aktarıyor.

Yazının Devamını Oku

Yapay zekâ ve insan

20 Aralık 2023
Bu hafta Remzi Kitabevi’nden üç yeni kitap geldi: Özgün bir çeviriyle “Jane Eyre” (Charlotte Bronte), “Cumhuriyet’e Doğru 52 Hafta” (İzzeddin Çalışlar) ve öğretim üyeleri Dr. Mine Yurdagel ile Dr. Hüseyin Sami Karaca’nın hazırladıkları “Merhaba Yapay Zekâ, Ben İnsan”.

 Yapay zekâ konusunda yayınlar hızla çoğalıyor. Bu yeni kitabın özelliği ise şöyle: Bilimsel yaklaşımın popüler bir anlatıma kavuşturulmuş olması... Kitapta temel olarak yapay zekânın iş dünyasında ve bireysel yaşamda uygulanması tartışılıyor, ayrıca bu konudaki kaygılar da ele alınıyor.

Ölçü sisteminin tarihi

Bu ay yayımlanan kitaplar içinde ilgimi çekenlerden biri de Timaş Yayınları’ndan çıkan “Dünyanın Yedi Ölçüsü” oldu.
Piero Martin isimli Padua Üniversitesi’nde termonükleer füzyon alanında araştırmalar yöneten bir fizik profesörünün kaleme aldığı bu kitap, sizi insanlığın ortak kültür hazinelerinden yedi temel ölçünün; metrenin, saniyenin, kilogramın, kelvinin, amperin, molün ve kandelanın hikâyelerine götürüyor.


Yazının Devamını Oku