Mantarın et yerine yenilebilen bir gıda maddesi olduğunu bilirsiniz.
Üstelik protein değeri de etten daha fazladır. Küçük bir araştırma sonucu, mantarın 60.000 çeşidi olduğunu öğrenip şaşkınlığa uğradım.
Mantar deyince akla ilk gelen şeylerden biri de zehirdir sanırım. Artık, özellikle kentte yaşayan bizler için, mantarı toplayıp yemek çok uzaklarda kaldı. Köylerde yaşayanlar içinse mantarın zehirli olup olmadığını anlamak tam bir uzmanlık gerektiriyor. Doğayla haşır neşir olanlar kendilerinden çok emin bir tavırla "Bu mantar zehirli değil" deyiveriyorlar. Oysa mantarın zehirli olup olmadığına dair kesin bir gösterge yok.
Zehirli olan mantarlarla ilgili bir tek şeyden eminim; o da renk ve şekil olarak inanılmaz çekici oldukları. Çocukluğumda yaptığım yayla ziyaretlerinden aklımda kalan bir başka şey de kuzu mantarının külah biçimli, sarı ya da koyu renkli olanından çok lezzetli bir yemek yapıldığı.
Bizler yani kentte yaşayan insanlar için de bir tavsiyem var; mantarı satın aldığınız gün tüketmeye çalışın ve yıkadıktan sonra bol limonlu suda bekletin. Mantar zaten nemli bir besindir ve buzdolabında beklediği süre içinde hem kararmaya hem de diriliğini yitirmeye devam edecektir.
Mantarın ne kadar hassas bir bitki olduğunu anlatmak için bu kadar söz yeter sanırım. Bu kadar hassas ve zor korunan bir gıda olmasının karşılığını da o muhteşem lezzetiyle öder.
Mantarlı tel şehriye pilavı
4 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á 2 su bardağı dolusu tel şehriye
(Arpa şehriye de olabilir.)
á 4 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 1 adet yeşil dolmalık biber
á 250-300 gr taze mantar
á 1 çay kaşığı tuz karabiber
á 2 su bardağı sıcak su
Zeytinyağının iki yemek kaşığı kadarını orta boy bir tavaya aktarın. İncecik doğradığınız soğanı ekleyip orta ısılı ateşte, karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Diğer taraftan, dolamalık biberin sapını kesip ayıkladıktan sonra, boylamasına dörde bölün. Sonra da çok ince şeritler halinde doğrayıp kavurduğunuz soğanların üzerine aktarın. Yine tahta kaşıkla karıştırarak birkaç dakika kavurun. Üzerine yıkayıp iri iri doğradığınız mantarları da hemen ilave edin.
Eğer mantarları yıkadıktan hemen sonra kullanmayacaksanız, mutlaka bol limonlu suda bekletmelisiniz. Tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra, tüm malzemeleri 5 dakika daha kavurup ocaktan alın. Kalan zeytinyağını pilav tenceresine aktarıp üzerine tel ya da arpa şehriyeyi ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, şehriye iyice sararıncaya kadar, 3-4 dakika kavurun. Üzerine 2 su bardağı sıcak suyu ve kavrulan mantarlı harcı da hemen ilave edin. Birkaç kere karıştırdıktan sonra, orta ısılı ateşte, pilav suyunu çekinceye kadar pişirip ocaktan alın ve en az 10-15 dakika dinlendirin. Hafifçe karıştırdıktan sonra, sıcak sıcak servise sunun.
Ananaslı Endülüs salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
á 1 adet orta boy kıvırcık (veya marul)
á 8-10 adet tuzlu kraker (Herhangi bir çeşidi olabilir.)
á 5-6 dilim konserve ananas
Sos için;
á 1 su bardağı konserve ananas suyu
á 2 adet katı yumurta
(Haşlanmış soyulmuş.)
á 1/2 demet maydanoz
á 2 yemek kaşığı elma sirkesi
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
Kıvırcık salata ya da göbek marulu yıkayıp süzdükten sonra iri parçalar halinde doğrayıp salata kasesine aktarın. Diğer taraftan, yumurtaları haşlanmaya bırakın. Maydanozları ayıklayıp incecik doğrayın. Sosunu hazırlamak için; ananas suyunu mutfak robotuna aktardıktan sonra, soyup dörde böldüğünüz yumurtaları ekleyin.
Üzerine, kıyılmış maydanoz, elma sirkesi ve sızma zeytinyağını ilave edin. Tuz ve karabiberi de serpiştirdikten sonra bu sosu robotta çekerek püre haline getirin. Sosu salata kasesindeki marulların üzerine kaşıkla aktarıp üzerine tuzlu kraker serpiştirin. Üzerine ananas dilimlerini dizip buzdolabında 10-15 dakika beklettikten sonra soğuk halde servise sunun.