Dondurmanın tarihini araştırırken pek meşhur imparator Neron’un aşçısının hazırladığı meyveli kar çok dikkatimi çekmişti.
Romalı gladyatörlerin arenada yaptıkları gösterileri keyifle izleyen Neron, Akdeniz’in bayıltıcı sıcağından çok rahatsız olurmuş. Durumdan haberdar edilen aşçılar, Neron’u serinletecek hafif bir yiyecek ve içecek arayışına girişmiş.
Dağların tepelerinden toplanıp getirilen kar ve buzullar çok ince parçalara ayrılarak altın kadehlere doldurulmuş. Üzerine eklenen çeşitli şuruplar ve meyvelerle lezzetlendirilen bu karlı tatlıya bayılmış Neron.
Neron’un çok sevdiği meyveli kar tatlısını Akdenizliler hâlâ tüketiyor. Elbette ki bir ismi var artık onun; sorbe.
UMUTLARIM BOŞA ÇIKMADI
2000’li yılların başlarında gidip gelmeye başladığımız Yunan adalarına önceleri rahmetli babamın havasını, esintisini ve doğallığını çok sevdiği yerler olduğu için gidilirdi.
Babam her gittiğimiz adada, bize çoban salataya çok benzettiği Grek salatası ısmarlar, yanında da mutlaka balık ızgara yerdi. Zamanla yemek tutkunu olan ben ve sevgili eşim bu mirası devraldık.
Fırsat bulduğumuz zamanlarda mutlaka Yunan adalarına gidiyor, yeni tatlar keşfedip yeni insanlar tanıyoruz.
Yeme-içme zevki yüksek olan insanlar için keşfe açık bir tarafı olan Yunan adalarına yaptığımız seyahatlerde görüyorum ki, Yunanlı şefler yöresel yemeklere ve malzemelere çok değer veriyorlar. Onların yöresel yemekleri, malzemeleri ön plana çıkarmalarını, onlara hazine gözüyle bakıp korumalarını çok takdir ediyorum.
Gerçek lezzet burada
Kayınvalideniz ya da anneniz hayatta mı? Daha doğrusu başka bir evde tek başına yaşayan bir aile büyüğünüz var mı? Cevabınız “evet” ise ve onun yakınında da oturmuyorsanız eminim içiniz rahat değildir.
Hele yakınınız sizinle birlikte kalmayı reddediyor ve ısrarla tek başına yaşamak istiyorsa aklınız hep ondadır. “Acaba iyi mi” ya da “Bir şeye ihtiyacı var mı” gibi sorular günde birkaç kez zihninizi kurcalar. Hemen telefona sarılır ve hiç olmazsa bir sesini duymak istersiniz. Ama çoğu zaman sesini duymak da tatmin etmez sizi. Onun bütün ihtiyaçlarının elinin altında olduğundan emin olduğunuzdaysa daha bir rahatlarsınız.
Benim annem de kayınvalidem de hayattalar çok şükür. Yanlarında birer yardımcıları da var. Ama yine de her gün, en az bir kere arıyorum ikisini de. Seslerini duymak, iyi olduklarını bilmek rahatlatıyor beni.
Özellikle kayınvalidem sağlık sorunları nedeniyle evden pek nadir çıktığı için bizden, torunlarından ve eş dost akrabadan haber almasının tek yolu birilerinin onu araması ya da ziyaret etmesi.
SÜRPRİZ ZİYARETLER
MALZEMELER
* 4 adet orta boy limonun suyu
* 4 su bardağı su
* Türk kahvesi fincanıyla 1,5 fincan nişasta (Buğday ya da mısır nişastası)
* 1,5 su bardağı toz şeker
Üzeri için;
* 3-4 yemek kaşığı hindistancevizi
Malzeme
* 2 adet orta boy elma (Golden-sarı elma kullanmanızı öneririm)
* 4 yemek kaşığı tozşeker
* 1 çay kaşığı tarçın
* 1 su bardağı mısır gevreği
* Varsa yarım çay kaşığı toz zencefil
* Varsa 2-3 adet dövülmüş toz karanfil
Malzeme
* 1 bağ karalahana
* 1 su bardağı mısır yarması (Pilavlık bulgur da kullanabilirsiniz)
* Yarım su bardağı haşlanmış barbunya fasulye
* 1 su bardağı mısır unu
* 25 gr. tereyağı (Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ da kullanabilirsiniz)
* 1 adet küçük boy kuru soğan
Malzeme
* 1 su bardağı yeşil mercimek
* 4 adet orta boy kuru soğan
* 4 yemek kaşığı sıvıyağ (30-50 gr. tereyağı da kullanabilirsiniz)
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
MALZEMELER
* 8-10 adet orta boy domates
İç malzemesi için;
* 250-300 gr kültür mantarı
* 2 adet yeşil sivribiber (Tatlı olabilir.)
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 5 yemek kaşığı zeytinyağı