Sahrap Soysal

ELMALI DOLOMİT KEKİ

20 Şubat 2018
8 kişilikHazırlama süresi: 20 dakikaPişirme süresi: 50 dakika

Malzeme listesi
◊ 4 adet orta boy tatlı elma
Kek için:
◊ 4 adet yumurta
◊ 1 su bardağı toz şeker
◊ Yarım su bardağı sıvı yağ
◊ Yarım su bardağı süt

Yazının Devamını Oku

Afyon’un milli yemekleri

18 Şubat 2018
Kanal D’de yayınlanmaya başlayan “Sahrap’la Anadolu Lezzetleri” programımız için çıktığımız Anadolu turunda bu kez durağımız Afyon oldu. “Kahraman” olarak bilinen Afyon’un milli yemeklerini deneyimlemek şahaneydi.

Sahrap’la Anadolu Lezzetleri programı için kahraman şehrimiz Afyon’a geldiğimizde yine anılar gözlerimin önünde canlanıverdi.
Klimasız arabalarda bütün camları açıp rüzgara doğru savrulan saçlarımızla, annemizin evde pişirdiği ekmek arası kuru köftelerimizle bağıra çağıra söylediğimiz şarkılarla yollarda uçup giderdik.
1960-1970’lerde Afyon’a yolu düşenler etraftaki haşhaş tarlalarını çok iyi bilir.
Arpa, buğday ve şeker pancarı tarlalarına alışkın olan bizler ilk gördüğümüzde “Acaba bu nedir” demiştik.
Gelincikgillerden bir bitki olan haşhaş, Afyonkarahisar civarında devletin denetimi altında çok eskiden beri yetiştirilir.
İlaç sanayisinde kullanılır.
Tepesinde pinpon topu biçiminde sert bir meyvesi vardır. Bu meyvenin içinde de minicik tohumlar olur.

Yazının Devamını Oku

Mevlana kadar zengin bir mutfak

11 Şubat 2018
Kanal D’de başlayacak olan “Sahrap’la Anadolu Lezzetleri” programı için bu seferki durağımız Konya oldu.

“Her gün bir yerden göçmek ne iyi / Her gün bir yere konmak ne güzel...”
Bu satırları okuyunca Konya’dan bahsedeceğimi anladınız değil mi? Evet, Mevlana ve Konya özdeşleşmiş gibidir.
Büyük şair, hümanist ve filozof Mevlana sanki beni anlatmış gibi. Çünkü bugünlerde seyyah oldum, bu alemi gezerim şeklinde her gün bir Anadolu şehrine göçüp, konuyorum.



Kanal D’de başlayacak olan “Sahrap’la Anadolu Lezzetleri” programı için bu seferki durağımız Konya oldu.

Yazının Devamını Oku

Yumurta tatlısı

7 Şubat 2018
8 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ: 25 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 1 SAAT

MALZEME LİSTESİ

◊ 12 adet yumurta (sarı ve beyazını ayır)
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ Yarım su bardağı irmik
◊ Aldığı kadar un
◊ 2 paket vanilya
Şerbet için-1

Yazının Devamını Oku

Kuzey İtalya'daki Gümüşhane

4 Şubat 2018
Kuzey İtalya’nın Dolomit bölgesine ailece keşfe çıktık. Orayı gezerken aklıma memleketim Gümüşhane geldi... İşte İtalya gezimin detayları...

Ne zaman yüksek dağlar arasında bir vadiye kurulmuş evleri ve ortadan şırıl şırıl akan bir dereyi görsem memleketim Gümüşhane’yi hatırlarım. Küçük ama çok şirin bir İtalyan köyüne gittik. Kuzey İtalya’nın Dolomit bölgesinde, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmış, dağların eteğinde bir otelde kalıyoruz. Etrafta gördüğüm pek çok şey bana tanıdık geliyor. Hani hokus pokus yapıp bir sihirle memleketimde yükselen binaları yıksam, dedemin evi gibi yüksek çatılı, özgün mimarili eski evlerimizi yeniden inşa edebilsem, bahçelere de dut, elma ağaçlarını diksem, çocukluğumun Gümüşhane’sini geri getirebilsem... İşte o zaman Kuzey İtalya’nın Selva Val Gardena’sı ile Gümüşhane kardeş şehir olabilirlerdi.
Ama çocukluğumun Gümüşhane ve Kelkit’i, eski yerli ve kurucu ailelerinin büyük şehirlere göç etmesiyle sahipsiz kalmış, çok değişip dönüşmüştü. Dağlarında yetişen çiçek, bitki ve meyve çeşitliliği dışında ender bulunan kelebek türleriyle yaban hayatı bugün bile çok zengin olan memleketimin, doğal park alanı olarak kalabilmesini isterdim.
Otel sahibimiz aynı zamanda yerel bir şef olan Vincenzo, bizi çok güzel ağırladı. Ataları bu dağlık bölgeye yüzyıllar önce yerleşmiş. 1600-2000 metrede yaşayan dedeleri, Romalılardan kalma Latin dilini çok iyi konuşan ve bu yörenin de en iyi et kurutma tekniğinin mucitleriymiş.




İTALYAN HALKIN ÇALIŞKANLIĞINI ÇOK SEVDİM

Yazının Devamını Oku

BİBERLİ PATLICAN

30 Ocak 2018
Közlenmiş patlıcanların kavanozlarını açıp tel bir süzgece boşaltın, suyu iyice süzülsün. Geniş bir çelik tencereye zeytinyağını ve incecik doğranmış sarımsakları koyun. Orta ısılı ateşte karıştırarak 2 dakika kavurun.


Un ve sütü ekleyip tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak 2 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi serpin.
Hemen üzerine süzülen patlıcanları aktarın ve bir tahta kaşıkla sık sık karıştırarak 10 dakika pişirin.
Böylece köz patlıcanların suyu da buharlaşıp daha da katılaşacak, iyice kıvama gelecektir. Altını kapatıp soğumaya bırakın.
Bu arada derin bir kapta süzme yoğurdu ve normal yoğurdu iyice çırparak karıştırın.
Biberli sos için kırmızı biberleri çok ince doğrayın.
Yeşil kıl biberleri de incecik dilimleyin. Orta boy bir tavaya tereyağını, doğranmış biberleri ve pul biberi koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sık sık karıştırarak biberler iyice yumuşayıncaya dek 7-8 dakika pişirip ocaktan alın.

Yazının Devamını Oku

Urfa'da tarih yeniden canlanıyor

28 Ocak 2018
“Tarih Yeniden Canlanıyor” projesi kapsamında Urfa’yı ziyaret ettim. Çiğköftenin anavatanı, sadeyağın memleketi, isot diyarı şehrin tarihi dokusuna da, yöreye has lezzetlerine de hayran kaldım.

Çiğköftenin anavatanı, sadeyağın memleketi, isot diyarı Urfa’yı ziyaret etmenin en uygun havası sonbahar ve ilkbahardır. Bol güneşli ve 50 dereceleri bulan yaz ayları sizi bunaltabilir.
Yemeğini sizinle paylaşmaya can atan, insanlarının yemek için yaşadığı bir şehir olan Urfa’da “Tarih Yeniden Canlanıyor” projesinde yemek yazarlarıyla bir araya geldik.
Peygamberler şehri olarak da bilinen Urfa; bir inanç merkezi olmasının yanı sıra medeniyetler beşiği Mezopotamya’nın da en önemli yerleşim merkezlerindendir. Tarihi M.Ö. 12000 yıllarına kadar giden Göbeklitepe ise Urfa’yı tarımın doğduğu, ilk yaşamın başladığı topraklar olarak dünya tarihine taşımayı başardı.



Türk, Ermeni, Yahudi, Arap, Süryani, Yezidi, Kürt, Türkmen gibi pek çok farklı etnik topluluklar, yüzyıllar boyunca bu topraklarda yan yana, omuz omuza yaşamış ve her biri kendi kültüründen bir şeyler katmış.
Urfa’da yediğiniz her yemekte şehrin bu kozmopolit, canlı ve hayat dolu tadını hissedebilirsiniz. Bol salçalı, isotlu, çeşit çeşit baharatlı ve sulu yemekleri çok seven Urfalılar, etsiz ve beyaz yüzlü yemekleri yemekten bile saymazlar. Zeytinyağlı yemekten, sütlü tatlılardan pek hoşlanmaz, “Ya bacım bunlar bizi kesmez, sen bize kadayıf, şıllık tatlısı getir” derler.

Yazının Devamını Oku

Fındıklı kereviz reçeli

15 Ocak 2018
4 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 50 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ

◊ 2 adet iri boy kereviz
◊ 4 su bardağı sıcak su
◊ 3,5 su bardağı toz şeker
◊ 2 yemek kaşığı çekirdeksiz üzüm
◊ 2 su bardağı iri çekilmiş fındık (bıçakla doğrayıp biraz kavurmanız önerilir)
◊ 1 adet vanilya çubuğu (veya 2 paket toz vanilya)

Yazının Devamını Oku