Gaziantep’i uluslararası kültür ve yeme içme turizminde daha etkin hale getirmeyi amaçlayan festivalin ilki, bence büyük bir başarıyla sonuçlandı. Bir başka deyişle, Gaziantep, halkıyla, esnafıyla, yazar, gurme ve aşçısıyla iyi bir sınav verdi.
Gelin şimdi bu başarıda emeği geçenlerin sözlerine kulak verelim. Festival Koordinatörü Ahmet Ümit: “Şire Festivali’ndeki temel amacımız Gaziantep’in bağ bozumu geleneğini yaşamak ve yaşatmak yanında Gaziantep ögelerinin dünyaya tanıtımını sağlamaktır. Benim için Gaziantep’in bütün ögeleri ve kültürel yapısı önemli. Bu festivalin gelenekselleşmesi için elimizden geleni yapacağız” diyor.
Bir yemek yazarı olarak benim dileğimse, Şirehan Festivali’nin onlarca yıl sürmesi ve Gaziantep’in bir turizm merkezi olması. Festivalde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.
Pekmezli ayva tatlısı
Suyu ve şekeri geniş bir tencereye koyup, kaşıkla karıştırın. Pekmezi de ekleyip karıştırarak orta ateşte kaynatın. Diğer taraftan, ayvaları soyup çekirdekli kısımlarını oyun.
Ayvaları ve karanfilleri kaynayan şerbete aktarın ve orta ısılı ateşte 30 dakika kaynatın
Ocaktan aldığınız ayvaları tencereden çıkarıp fırın tepsisine yan yana dizin. Tenceredeki şerbetten 2-3 kepçe alarak tepsiye, dibini kaplayacak şekilde, aktarın.
Benim gibi, onlarca yerli-yabancı yemekçi, aşçı, gurme, yazar ve sektöre hizmet eden çeşitli görevlerdeki insan 1. Uluslararası Şirehan Yiyecek İçecek Festivali’ne katılmak için oradaydı.
Gaziantep’te şire yapımı, ortaklaşa bir iş yapmanın, yardımlaşmanın ve sosyalleşmenin de en önemli öğelerinden biri. Festivale emeği geçenler istemişler ki, ziyaretçiler de bu önemli heyecana ortak olsun ve şire yapımına destek versinler. Ayrıca elbette festivalin tek amacı şire yapımını tanıtmak değil. Zaten Antep’e ayak basar basmaz bunu hissetmemeniz mümkün değil. Kentin halkı da festivale destek vermek için elinden geleni yapmış.
Festivalin asıl amacı, Gaziantep’i ve Antep mutfağını uluslararası arenada hak ettiği yere çıkarmak...
Mantarlı Ispanaklı Mücver
Mantarlar, akan suyun altında iyice yıkanıp süzülür ve rendelenerek derin bir kaba koyulur. Ispanak yaprakları incecik doğranıp başka bir derin kaba alınır.
Sarmısaklar pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlere ayrılıp ıspanağın üzerine ilave edilir. Soğan rendelenip katılır. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kuru nane ve kekik serpilir.
Sebze karışımı elle yoğrulup yumuşatılır ve rendelenmiş mantarın üzerine eklenip tekrar karıştırılır.
Saplarını ve çiçek kısımlarını çiçek buketleri şeklinde ayırın. Saplarını ince ince dilimleyin. 10-15 su bardağı kadar suyu büyük bir tencerede kaynatıp tuz ve sirkeyi ekleyin. Karnabahar parçalarını kaynayan suya aktarıp iyice yumuuşayıncaya kadar pişirdikten sonra süzün ve derin bir kaba aktarın.
Diğer taraftan, sosu hazırlanmak için; tahini derin bir kaba koyup sıcağa yakın haldeki ılık suyu üzerine aktarın. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla çırparak koyu ayran kıvamına getirin. Üzerine limon suyu, yoğurt ve iyice dövülmüş sarmısakları ilave edip çırpmaya devam edin. Tuz, kimyon ve kırmızı pul biberi de katıp iyice karıştırın.
Hazırladığınız akıcı kıvamdaki sosu karnabaharın üzerine gezdirip iyice karıştırın. İnce kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.
Not: Bu salata et ya da bulgurlu yemeklerin yanına çok yakışır.
Malzeme listesi1 adet orta boy karnabahar (yaklaşık 500 gr)
2 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sirke (herhangi bir sirke türünü kullanabilirsiniz)
İstenirse bulgur ya da firik pilavı da pişirilebilir. Pişen pilav demlenmesi için bir kenarda bekletilir.
Pilavın kıymalı sosunun hazırlanması için; yeşil biber uzunlamasına ikiye bölündükten sonra incecik dilimlenir. Taze soğanlar da yıkanıp ayıklandıktan sonra yeşil kısımları incecik doğranır. Ayıklanıp yıkanmış maydanoz da ince ince dilimlenip bir kenarda bekletilir.
Tereyağı ve kıyma orta boy teflon bir tencereye koyulup orta ısılı ateşte, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 7-8 dakika, kıyma suyunu verip çekinceye kadar kavrulur.
Üzerine yeşil soğan ve sivri biber eklenip tuz ve karabiber serpilir. Karıştırılarak 5 dakika daha pişirilip ocaktan alınır.
Kavrulan sosun yağı süzülür. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ya da dereotu da ilave edilip karıştırılır. Kenarda demlenen pilav bir servis tabağına alınır. Üzerine kıymalı sos gezdirilir.
İstenirse soyulmuş badem içi 2 yemek kaşığı sıvıyağda 2-3 dakika kavrularak üzeri süslenebilir. Sıcak sıcak servise sunulur.
Malzeme listesi
400-500 gr az yağlı dana kıyma
Kabartma tozu gibi, küçük paketlerde satılan, hamura anında karışan ve kullanımı çok pratik olan “instant” maya eklenip tekrar karıştırılır. (Yaş maya kullanılacaksa parçalanması gerekir.)
Toz şeker de katıldıktan sonra 2 su bardağı ayran azar azar ilave edilir ve yoğrulmaya başlanır. Hamur iyice yoğrulduktan sonra oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan margarin ilave edilir. Yoğrulmaya devam edilerek yağ hamura iyice yedirilir.
Ele hafifçe yapışan yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulup toplanır. Üzerine hafif nemli mutfak peçetesiyle örtülerek oda sıcaklığında en az 40 dakika bekletilir.
Dinlenen ve mayalanan hamur kabaracaktır.
Hamur, iki eşit parçaya ayrılır. Parçalar neredeyse dosya kağıdı büyüklüğünde ve dikdörtgen şeklinde açılır.
Üzerlerine dörder yemek kaşığı kadar zeytin ezmesi sürülür ve uzun kenarlarından başlanarak rulo yapılır.
Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp çörekotu serpiştirilir.
Bazen kabak çok sulu çıkar ve yapacağınız mezenin kıvamını bozar. Rendelediğiniz kabağın suyunu avuçlarınız arasında sıkarak süzebilirsiniz. Unutmamanız gereken başka bir nokta da rendelenen kabağın çok çabuk sulandığıdır, bu yüzden rendelediğiniz kabağı hemen kullanmanız gerekir.
Sıvıyağı orta boy bir tavada kızdırıp üzerine rendelenmiş kabak ve isterseniz kerevizi ilave edin. Yüksek ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurup ocaktan alın. Tuzu ekleyip karıştırın ve soğumasını bekleyin.
Sosu için; yoğurdu derin bir kaba aktarıp üzerine dövülmüş sarmısakları ilave edin. Mayonezi ve ince çekilmiş cevizleri de ekleyin. İncecik kıydığınız dereotunu da serpiştirin. Hazırladığınız bu sosu çatalla karıştırıp kenarda bekleyen ılık kabakların üzerine gezdirin. Tekrar karıştırdıktan sonra servis tabağına aktarın. Üzerini kırmızı pul biber ve cevizle süsleyip servise sunun.
Malzeme listesi
-6 adet orta boy yeşil dolmalık kabak
-1 adet orta boy kereviz (isteğe bağlı)
-4 yemek kaşığı sıvıyağ
Bir de bakmışsınız, Melek’le program yapmanın avantajlarından yararlanıp dizi oyuncusu oluvermişim!
Biliyorsunuz yeni yayın döneminde Star TV’nin sabah kuşağında yayınlanan “Melek” programındayım.
Melek beni oyunculuğa alıştırıyor. Sürekli stüdyo dışında farklı mekânlarda VTR çekimlerimiz oluyor. Kâh Büyükdere Balıkçısı’ndan palamut alıp bir balıkçı teknesinde kızartıyoruz, kâh Raco Kaptan’ın Garipçe’deki teknesinde asma yaprağına sardalye sarıp ızgara yapıyoruz.
Bu gidişle bir ıhlamur ağacının tepesine çıkıp ıhlamur yaprağına dolma sararım gibime geliyor! Bakalım beni daha ne maceralar bekliyor...
Bir de bakmışsınız, Melek Baykal’la program yapmanın avantajlarından yararlanıp dizi oyuncusu oluvermişim!
Ev sahibi, aşçısına yaptırdığı baklavayı ortaya getirtiyor. Bu baklava, 50’si harcın altında, 50’si de üzerinde olmak üzere 100 yufkadan yapılmış.
Ev sahibi, elindeki altın lirayı yarım metre yukarıdan baklavanın üzerine bırakıyor. Baklava delinip de altın para tepsinin dibine ulaşırsa ne âlâ. Aşçı işinin hakkını vermiş sayılıyor ve altını almaya hak kazanıyor.
Baklava yapmak, daha doğrusu baklava hamuru açmak öyle “Ben güzel yemek yapıyorum” diyen herkesin becerebileceği bir iş değil.
Baklava; hamurunun açılışı, şerbetinin hazırlanması, dilimlere ayrılması ve hatta şerbetinin dökülüş zamanıyla tam bir ustalık gösterme tatlısıdır.
Bizdeki en yaygın baklava türleri kuruyemiş harcıyla, yani fındık, fıstık ya da cevizle yapılan baklavalardır. İçine meyve konulan baklava çeşitleri de yok değildir hani. Elmalı, ayvalı, portakallı ve hatta ananaslı baklavalar da tadına baktığım baklava çeşitleri arasında.
Ancak itiraf etmeliyim; bu saydıklarımın hiçbiri ilginç birer deneme olmaktan öteye geçemedi benim için. Benim favorim hâlâ cevizli ev baklavası.
CEVİZLİ ÇATAL KURABİYE
Yumuşamış yağı ve sıvıyağı derin bir kaba koyun. Yumurtayı kırıp pudraşekerini ilave edin. Ceviz içi, rendelenmiş limon kabuğu, nişasta ve kabartma tozunu da ekleyin.