Diğer taraftan, dışı kazınan havuç, soyulmuş kuru soğan ve sarmısaklar robot kabına aktarılıp püre haline gelinceye kadar çekilir. (Havuç ve soğanı rendelenip, sarmısaklar pirinç tanesi büyüklüğünde doğranabilir.)
Beyaz lahana yapraklarının kalın damarları kesilip atılır. İncecik doğranıp ovalanarak yumuşatılır. Zeytinyağı geniş bir teflon tencerede kızdırılır. Üzerine robotta çekilmiş havuç, soğan ve sarmısak eklenip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur. Süzülmüş pirinç ilave edilip sürekli karıştırılarak 4-5 dakika daha kavrulur.
Pirinç kavrulurken nişastasını dışarı verir ve hafifçe şeffaflaşır. Lahana yaprakları, fıstık, kuş üzümü, toz şeker ve limon suyu eklenip birkaç kez karıştırılır. Sıcak tavuk suyu ya da sıcak su ve bir tablet tavuk bulyon tencereye aktarılır. Tuz, karabiber, kuru nane ve yenibahar serpilip tencerenin kapağı kapatılarak pilav orta ısılı ateşte pişirilir.
Pilav suyunu iyice çekince ocak iyice kısılıp 2-3 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Pilav, tencerenin kapağı açılmadan en az 20-30 dakika dinlendirilir. Servise sunulmadan önce üzerine ince kıyılmış dereotu serpiştirilip karıştırılır ve sıcak sıcak servise sunulur.
Malzeme listesi
4-5 yaprak beyaz lahana
2 su bardağı pirinç
Sosu hazırlamak için; soya sosu, yumurta ve nişastayı derin bir kaseye koyup çatal yardımıyla iyice çırpın. Varsa taze ya da toz zencefili de ekleyin. Etleri bu sosun içine koyup ağzını kapatarak buzdolabında en az 3 saat bekletin.
Diğer taraftan, ıspanak yapraklarını yıkayıp 2 santim eninde doğrayın. Sarmısağı pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Havucu soyduktan, biberleri saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra kurşun kalem kalınlığında dilimleyin. Ayçiçek yağını derin bir vok tavasına aktarıp yüksek ısılı ateşte kızdırın.
Etleri sosuyla birlikte tavaya aktarıp sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurduktan sonra el kevgiriyle tavadan alın. Sebzeleri aynı tavaya aktarıp yüksek ısılı ateşte, sürekli karıştırarak biraz yumuşayıncaya kadar (diri kalmasına özen gösterin) 4-5 dakika kavurun. Tuz, karabiber ve pul biberi katıp karıştırın. Üzerine etleri ekleyip ocağın altını biraz kısın ve orta ısılı ateşe ayarlayın. Ketçabı sebzeli tavuğun üzerine gezdirip 2-3 dakika daha pişirin. Sebzelerin pişme süresini kendi damak tadınıza uygun biçimde ayarlayın.
Haşlanmış noodle ya da spagettiyi de ilave edip karıştırın. Tuzuna ve biberine bakıp gerekirse biraz ekleyin. Birkaç dakika daha bekleyip ısınmasını sağladıktan sonra servise sunun.
Not: İsterseniz üzerine yağsız tavada kavurduğunuz 3-4 yemek kaşığı susam da serpiştirebilir, yemeğin lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Malzeme listesi
-Yarım paket noodle ya da yarım paket spagetti
Elde edilen hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparılıp üzeri nemli bir bezle kapatılır.
Yarım saat kadar dinlenen bu bezelerin üzerine nişasta serpiştirilir. Bezeler 40-45 çapında yufkalar elde edilecek şekilde açılır ve sofra bezinin üzerine serilir. Böreğin iç harcının hazırlanması için; yağ geniş bir tavaya koyulup yemeklik doğranmış soğanlar tavaya aktarılır. Karıştırılarak sararıncaya kadar kavrulduktan sonra üzerine kıyma ilave edilir.
5-6 dakika daha sotelendikten sonra üzerine haşlanıp rendelenmiş patatesler ilave edilir ve 8-10 dakika daha pişirilir. Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz da eklenip ocaktan alınan harç soğumaya bırakılır. Dinlenmiş olan yufkalardan biri yağlanmış tepsiye yayılıp üzerine yağ gezdirilir.
Yufkaların yarısına aynı işlem uygulanır. (Yufkalar tepsiye büyük gelirse buruşturularak yerleştirilir.) Yufkaların yarısı bittiğinde, hazırlanan iç harcı yufkanın üzerine yayılır. Yufkalar aralarına yağ sürülerek üst üste serilir. En üstteki yufkanın üzerine, kaşık yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Börek 15-20 dakika kadar dinlendirildikten sonra kareler halinde kesilir ve bir köşesinden diğerine çapraz kesilerek börek dilimleri üçgen şekline getirilir. 175 dereceye ayarlanmış ve önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirildikten sonra servise sunulur.
Malzeme listesi
Hamuru için;
-4 su bardağı elenmiş un
Çünkü tüm dünyada fındık denince akla gelen ilk bölge belki de Karadeniz Bölgesi. Ancak, Karadeniz Bölgesi uzun zamandır fındık toplayıp piyasaya satan bir bölge olmaktan çıkamamıştı.
Şöyle de denebilir aslında işin zahmetli olan fındık toplama ve ayıklama kısmını Karadeniz insanı üstleniyor, fındığı alıp çikolataya ve diğer ürünlere katan üreticiler işin ise daha kârlı kısmını.
İşte bu yüzden, fındığın çeşitlenmesi, fındıklı ürünlerin Karadeniz imzasıyla piyasaya sunulması amacıyla kurulmuş Fındıkçım Gıda.
Selim Kitabçı ve Celal Gürsoy’un kurdukları Fındıkçım, Fındıkevi butik mağazalarıyla da bu amaca hizmet etmeye çalışıyor. Fındığın her çeşidini ve yan ürünlerini üreterek Türkiye’de ve dünyada butik mağazalar açmayı ve böylelikle kaliteli Karadeniz fındığını tanıtmayı amaçlayan Fındıkçım, emin adımlarla ilerliyor.
Keşli cevizli makarna (Bolu)
Bu yemek için ev yapımı fırınlanmamış kesme makarna yani erişte kullanılır. İsterseniz hazır erişte de kullanabilirsiniz.
Makarnayı bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün ve derin bir kaba aktarın. Yağı bir tavada kızdırıp makarnanın üzerine gezdirin. Diğer taraftan bulabilirseniz rendelediğiniz keşi bir kaseye koyup çekilmiş ceviz içiyle karıştırın. (Keş bulamazsanız sert, yağsız peynir de kullanabilirsiniz.) Keşli harcı makarnanın üzerine aktarıp karıştırın ve sıcak sıcak servise sunun.
Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Taze soğanları ayıklayıp 2 santim boyunda dilimleyin. Maydanozu ayıklayıp incecik doğrayın. Salatalıkları soymadan yıkadıktan sonra uzunlamasına ikiye bölüp tıpkı havuç gibi, kibrit çöpü formunda dilimleyin.
Diğer taraftan, sıvıyağı geniş bir teflon tavada (vok tavası kullanmanızı öneririm) kızdırın. Kıymayı ya da kuşbaşı eti ve sarmısakları tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Havuçları, tuz, karabiber, pulbiber ve tatlı biber salçasını ekleyip ocağın altını biraz daha açın. Karıştırmaya devam ederek 2-3 dakika daha kavurun.
Yeşil soğanları, maydanozu ve soya sosunu katıp 2-3 dakika daha karıştırarak pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak salatayı bir kaseye aktarıp üzerine salatalıkları ekledikten sonra karıştırın ve ılık halde servise sunun.
Not: Bu aslında bir Çin yemeğidir. İçine haşlanmış noodle ya da yarım paket erişte katıldığında tam bir yemek olur. Ancak, bizim yaptığımız şekliyle bulgur ya da pirinç pilavı veya makarnaya çok iyi bir eşlikçi olur.
Malzeme listesi
250 gr az yağlı dana kıyma
(tavla zarı formunda doğranmış sotelik dana kuşbaşı da kullanabilirsiniz)
Sonuçta kahve içen kardeş diğerinden önce ölünce, kahve kraliyet doktorları tarafından “daha zararlı” ilan edilivermiş. Gerçi ölen kardeş 83 yaşındaymış ama yine de 18. yüzyıl şartlarında arkasından “Kahveden öldü” denmiş. Peki gerçekte durum nasıl? Yani, içtiğimiz kahve sağlığımızı tehdit ediyor mu? Aslında her şeyde olduğu gibi kahvenin de “azı karar, çoğu zarar”.
Kahvenin içeriğinde bulunan kafein, fazla alındığında tansiyonda yükselme, çarpıntı ve uykusuzluk gibi etkiler yapıyor. Peki “fazla” ne demek? Bünyeye ve kişinin sağlık koşullarına bağlı olmakla birlikte, uzmanlar genel olarak günde iki fincan kahvenin sağlığı tehdit etmediğini söylüyorlar. Ancak tiryakisi olunan şey Türk kahvesiyse biraz daha dikkatli olunması salık veriliyor. Çünkü Türk kahvesinde hazır kahveye oranla iki kat fazla kafein bulunuyor.
Günde üç fincandan fazla kahve içimi kadınların baş belası olan kemik erimesini artırdığından özellikle menopoz dönemindeki kadınların daha dikkatli olması gerekiyor. Dikkatli olması gereken bir kadın grubu daha var ki, o da hamileler. Uzmanlar hamile kadınların aşırı kafein tüketiminden kesinlikle uzak durmaları gerektiğini belirtiyorlar.
Bülbül Yuvası
Tatlıyı yapmak için kare şeklindeki milföy hamurlarından ya da rulo halinde satılan hamurlardan kullanabilirsiniz. Rulo şeklinde satılan hamurlardan kullanacaksanız, 10x10 santimetrekarelik kareler haline getirmeniz gerekir. Hamurları mutfak tezgahının üzerine yan yana dizip buzunun çözülmesini bekleyin. Yumuşayan hamurların tam ortalarına tarçınla karıştırdığınız ceviz içinden çay kaşığı kadar koyun. Hamurların uçlarını iki santim kadar kaldırarak cevizli harcın üzerine kapatın. Yani hamurları ortası boş kuş yuvaları haline getirin.
Fırın tepsisini yağlayıp hazırladığınız kuş yuvalarını tepsiye yerleştirin. Üzerlerine elinizle bastırarak kabarmalarını önleyin. Üzerlerine yumurta sarısı sürdüğünüz bülbül yuvalarını 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri iyice sararıncaya kadar, en az 25 dakika pişirin. Diğer taraftan, şerbetini hazırlamak için; tozşeker ve suyu küçük bir tencereye aktarın. Kısık ateşte, şeker eriyip, şurup kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve ılık hale gelmesini bekleyin. Pişen bülbül yuvalarını fırından alıp, sıcakken üzerine ılık haldeki şerbeti gezdirin. Şurubu iyice çekmesini ve soğumasını bekleyip servis yapın.
Malzeme listesi
Çok ince kıyılmış maydanoz, dövülmüş sarmısak, tuz, kimyon ve karabiberi ekleyerek iyice yoğurun. Cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak yuvarlayıp, hamburger köftesi şekli verin. Patatesleri ve alacalı soyulmuş patlıcanları ince halkalar şeklinde dilimleyin.
Kızgın yağda önce köfteleri hafifçe kızartıp, fırın tepsisine dizin. Yine hafifçe kızarttığınız patates dilimlerini köftelerin üzerine koyun. Patlıcan dilimlerini de kızartarak patateslerin üzerine ekleyin. Halka şeklinde doğradığınız domatesleri ve dilimlenmiş kaşar peynirini de ilave edin.
Ortalarına çöp şişleri batırın. 2 su bardağı suda ezdiğiniz salçalı sosu üzerlerinde gezdirip 175 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. Sıcak olarak servise sunun. Bu köfteyi yanında pilavla da ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
Malzeme listesi
-400 gr. az yağlı köftelik kıyma
-1 adet orta boy kuru soğan
Elindeki spatulayla tahta çubuğa macun sarmaya çalışan macuncuyu bekleyen küçük çocukları görünce içim nasıl sevinçle doldu, anlatamam. Çocukluğumu hatırladım birden ve kendi kendime “sokaktan geçen macuncular vardı eskiden, ne güzel” diye düşündüm.
Evet eskiden sokak aralarında gezen, macun tepsisini ayaklar üzerine oturttuktan sonra etrafında toplanan çocuklara macun veren macuncular vardı. Biz de hemen koşar macun tepsisinin küçük bölmelerindeki renkli, tatlılara bakar, elimizde parayla sıraya girerdik.
Limonlu, sakızlı, tarçınlı, naneli ve daha birkaç çeşit macundan benim en sevdiklerim; limonlu, sakızlı ve naneli olanlardı. Tabii sonradan öğrendim, sabırsızlıkla beklediğimiz amcanın elindeki o spatulanın adının “macun mablağı” olduğunu.
Üstelik, benim hiç rastlamadığım bir macuncu türü varmış ki, onlar yanlarında ince saz takımıyla gezerler, mahallelinin ilgisini çekmek için bu saz takımıyla şarkılar söylerlermiş.
Macuncular, İstanbul’un kaybolmaya yüz tutmuş esnaflarından biridir. İstanbul’un bazı yerlerinde hâlâ macunculara rastlamak mümkün ama sokaklarda dolaşıp bağıra çağıra macun satan esnaf kayboldu gibi.
Akdeniz soslu rosto
Tereyağını geniş bir tencerede kızdırın. Bütün haldeki dana nuarı kızgın yağda ve orta ısılı ateşte çevire çevire 10 dakika kadar kızartın. Ancak etin delinmemesi ve suyunun akmaması için pişirirken çatal gibi sivri uçlu bir malzeme kullanmamalısınız.