Paylaş
Etkili ve yerinde bütünsel PR faaliyetlerinin İnegöl’ün markalaşmasında, turizmin bölgede çeşitlendirilmesinde ve farkındalık oluşmasında önemli katkıları olduğunu ve olacağını görebiliyorum. Bu nedenle başta Başkan Alper Taban ve ekibini tebrik ederim.
*
İnegöl’ün yeni hedefi gastronomi ve turizm. Bu alanda var olan değerlerin yanı sıra özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla şehrin turizmden hak ettiği payı alması adına ciddi çalışmalar ortaya koyan İnegöl Belediyesi, gastronomi ve turizmi hareketlendirecek bir adım daha attı.
*
TÜRSAB ile işbirliği yaparak İnegöl’ün turizm potansiyelleri belirlendi. Türkiye’nin önemli turizm paydaşları İnegöl’e getirildi. TÜRSAB YK üyeleri, TÜRSAB Başkan Yardımcısı, Turizm İl Müdürü’nün de katıldığı programda, TÜRSAB Gastronomi Komitesi Başkanı Ömer Kartın ve Prof. Dr. Murat Doğdubay önderliğinde düzenlenen etkinliğe, gastronomi uzmanları, basın temsilcileri, acente temsilcileri, turizmciler ve şefler katıldı. Ayrıca iki günlük İnegöl turu düzenlendi. Agro Turizm potansiyeli değerlendirilerek, Türkiye’nin tek parça halinde ekili en büyük yaban mersini tarlası ziyaret edilerek yaban mersini hasadı yapıldı. Ardından bir diğer tarımsal değerimiz çilek hasadı için Kurşunlu Mahallesine giderek, burada çilek hasadı yapıp çilek bahçeleri gezildi. Ayrıca şehrin tarihi, kültürel değerleri, doğal zenginlikleri, tarım değerleri, gastronomisi, kaplıcası ve turizme dair tüm yönleri, bu iki günlük organizasyonda turizm elçilerine tanıtıldı.
BÜYÜK POTANSİYEL VAR
Sadece İnegöl değil aslında Bursa’nın tüm ilçeleri ve köylerinde Agro Turizm diğer adıyla Tarım Turizmi yapılacak potansiyel var. Peki Agro Turizm nedir?
Kırsal hayata yönelik olarak artan ilgi ve hassasiyet tarım ve turizm sektörleri arasındaki ilişkiyi geliştirerek agro-turizm (tarım turizmi) kavramını ortaya çıkarmıştır. Agro-turizm tarımsal kaynakların (çekiciliklerin) sürdürülebilirlik ilkesiyle turistik amaçlarla kullanılmasını ifade etmektedir
*
Tarım ve turizm ortak özellikleri bakımından birbirlerini tamamlar niteliktedir. İki sektörün birbiri ile olan ilişkisi, insanların doğal yaşama duydukları özlem ve kaynakların giderek tüketilmesi tarım ve turizmi bütünleştirerek bir paydada toplayan agro-turizmi ortaya çıkarmıştır. Kaynakları koru kullan düşüncesi ile hareket eden agro-turizm, tarımsal alanlara zarar vermeden sürdürülen bir turizm türünü ifade etmektedir.
EKONOMİK DEĞER
Kırsal kalkınma aracı olarak agro-turizm özellikle kırsal alanda yaşayan yerel halkın yaptığı faaliyetler doğrultusunda gelir seviyenin artmasını sağlamakla birlikte, sosyo-kültürel açıdan da gelişimine katkı sağlamaktadır. Özellikle çiftçilik ve tarımla uğraşan yerel halk için ekonomik çeşitliliğin oluşmasına da katı yapmaktadır. Gelir düzeyi artan yerel halk kültürel açıdan da gelişim gösterebilmektedir. Yeni kültürlerle kaynaşma, dil becerileri elde etme, yeni ve modern tarım teknikleri öğrenme, sürdürülebilirlik doğrultusunda enerji kaynaklarının kullanımı buna örnek olarak gösterilebilir. Agro-turizm doğrultusunda yapılan çalışmalar incelendiğinde ülke yönetimlerince agro-turizmin bir kırsal kalkınma aracı olarak görüldüğü göze çarpmaktadır.
*
Agro-turizmin, gerek ülkelerin kalkınma planlarında yer alması, gerekse hükümetlerce desteklenmesi agro-turizme verilen önemin bir göstergesidir. Bunun nedenleri arasında agro-turizmin kitle turizmine tezat özelliklere sahip olması, alternatif bir turizm türünü ifade etmesi ve turizmi çeşitlendirerek yılın 12 ayına yayılmasına imkan vermesi gibi etmenleri saymak mümkündür.
BELİRLEYİCİ ÖZELLİKLERİ VAR
Agro turizm kavramın temel belirleyici bazı özellikleri mevcuttur. İlk olarak agro turizmden söz etmek tarımsal temelli yapılan bir faaliyete, bir çiftlikte yapılan tarımsal faaliyetlere katılmayı beraberinde getirmektedir. İkinci olarak turistlerin doğrudan (süt sağma, ürün hasat vb.), dolaylı (yiyeceklerin hazırlanması, satışı vb.) veya pasif (çiftlik dışında yapılan faaliyetler) bir şekilde turizm faaliyetlerine katılmış olması gerekmektedir. Üçüncü bir özellik olarak turistlerin tarımsal temelli deneyimlerinde otantiklik algısının olması gerekmektedir. Bu anlamda turistler tarımsal deneyimlerini faaliyetlerin meydana geldiği orijinalliği ile algılaması ve otantik tarımsal faaliyetlere doğrudan katılma şansının turistlere sunulması agro turizmin temel özellikleri arasında gösterilebilir.
*
Agro turizm kavramı herhangi bir çiftliğe yapılan ziyaret esnasında çiftlik faaliyetlerine katılma, çiftlik içinde yer alan farklı uygulamalara katılma veya katılımcıların tarımsal süreçlere rekreasyon veya boş zaman değerlendirme faaliyeti temeliyle hareket etmesi tarım turizmi kapsamında değerlendirilmektedir.
*
Agro-turizm alternatif ya da sürdürülebilir tarımın varlığı, tarımın katma değer yaratması, doğrudan çiftlik ürünlerinin pazarlanmasına olanak tanıması ve özellikle kırsal alandaki yerel halkın kalkınmasını sağlamada önemli bir rol üstlenmektedir. Tüm bu özellikleri açısından agro-turizme tarımsal çerçeveden bakıldığını söylemek mümkündür.
YEREL ÜRETİME FAYDA
Agro turizm çiftçilere, çiftlik işletmecilerine, çevreleyen topluma ve toplumun bütününe birçok fayda sağlamaktadır. Bunlar arasında yukarıda ifade edilen ekonomik faydalar olduğu gibi, kırsal yaşam tarzının korunması ve devamının sağlanması, yerel alışkanlıkların korunması ve devamının sağlanması ve özellikle yerel üretim alışkanlıkları gibi yöreye has özelliklerin korunması gibi faydalar yer almaktadır. Agro turizm faaliyetleri kırsal alanlarda nüfus yapısının azalmasının engellenmesi, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi veya eksik olanların düzeltilmesi gibi yerel toplumu da ilgilendirilen sorunların çözümünde katkı sağlamaktadır
Agro-turizmin bölgemizde gelişmesi adına öneriler:
• Yerel halka agro-turizm faaliyetlerine katılma, faaliyetleri çeşitlendirme ve ürünlerini pazarda satabilme olanağı sağlanmalıdır.
• Yerel halkın kitle turizminin yıkıcılığı nedeniyle, turizmi sadece ekonomik bir unsur olarak gördüğü mülakat sürecinde belirlenmiştir. STK’lar aracılığı ile yerel halk agro-turizm faaliyetleriyle ilgili bilinçlendirilebilir.
• Kırsal alanda yaşayan yerel halkın el sanatlarını, yöreye özgü endemik bitkileri üretebilmelerini ve pazarlayabilmelerini sağlayacak ortam oluşturulmalıdır.
• Yurt dışı örneklerinde olduğu gibi ülkemizde de agro-turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi yoluna gidilmelidir.
• Ülkemizde agro-turizm faaliyetlerine uygun alanlar belirlenerek bir envanter çıkarılabilir. Bu envanter doğrultusunda bölge ya da yörenin SWOT analizi yapılarak rakipler karşısında güçlü ve zayıf yönlerin ortaya konması pazarlama ve tanıtım faaliyetleri açısından yarar sağlayabilir.
ÜLKELERDE DESTEKLENİYOR
Örnek ülkelere baktığımızda; İtalya’da tarım turizmi ekonomik açıdan ve kırsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği açısından çok mühim olarak görülmekte ve pek çok çiftlik devlet tarafından desteklenmektedir. A.B.D.’ de çeşitli eyaletlerde tarım faaliyetleri yapılmakta ve desteklenmektedir. Bunların yanı sıra Almanya, Avusturya, Gürcistan, Yeni Zelanda, Litvanya, Pakistan, İsviçre ve İngiltere gibi ülkelerde de tarım turizmi faaliyetleri çok önem arz etmektedir. ISTAT verilerine göre 1998 yılında 8.034 olan İtalya’daki agro-turizm çiftliklerinin sayısı, 2004 yılında 11.575’e, 2013 verilerine göre ise 20.897’e yükselmiştir. Çiftlik sayısının her sene artış göstermesi tarım turizmine İtalya’da oldukça fazla önem verildiğini göstermektedir
Ekoturizm çiftliklerinin bölgelere göre dağılımı
Akdeniz 12 Karadeniz 28 Doğu Anadolu 6 İç Anadolu 6 Güneydoğu Anadolu 2 Ege 19 Marmara 8 olmak üzere Toplam 81’dir.
Ege Bölgesi’nde Fethiye’ye 20 kilometre uzaklıkta Yeşilüzümlü kasabasında ve kasabadan 5 kilometre uzaklıkta orman içinde yer alan Ayşe- Cengiz Genç Çiftliği’nde ziyaretçilerin de katılımı ile organik tarım, yabani ot toplama, yabani mantar toplama, varlığı tehlike altında olan orkide türlerinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toplanan mahsullerden şurup, konserve reçel yapılmaktadır. Kocaeli’nin Kandıra ilçesi Kıncıllı köyü mevkiinde yer alan Narköy ise eğitim odaklı sürdürülebilir turizm merkezi ve organik tarım çiftliğidir. Burada, konaklama imkanı yanı sıra, eğitime yönelik derslikler, yöresel ve çiftlik hayatını deneyimleme olanakları bulunmaktadır. Burada ayrıca, yenilebilir peyzaj tasarımı anlayışı hakimdir.
Bölgenin gelişimine katkı sağlıyor
Agro-turizm yerel halkın kalkınması açısından büyük önem taşımaktadır. Yerel halka sağladığı istihdam ve ekonomik çeşitlilik agro-turizmin kırsal kalkınma aracı olarak görülmesinde etkendir. İstihdam sağlayıcı özelliğine ek olarak yerel halkın sosyo-kültürel açıdan da gelişimine katkı sağlamaktadır. Özellikle geleneksel tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gerçekleştirildiği kırsal bölgelerde, agro-turizm yerel halkın gelir seviyesini arttıracak ve onların kırsaldan kente göç etmeden hayatlarına devam edebilmelerini sağlayacaktır.
Agro Turizm ve Gastro İnegöl
İnegöl yılın başında ‘Gastro İnegöl’ temasıyla başlattığı bir dizi etkinliği başarıyla devam ettiriyor. İnegöl’ün mobilya ve köfteden ibaret olmadığı, kentin hem kültürel hem gastronomik anlamda büyük bir zenginliğinin var olduğunu anlamlı çalışmalarla anlatıyor.
TEBRİK EDİYORUM
İnegöl’ün yeni hedefi gastronomi ve turizm. Bu alanda var olan değerlerin yanı sıra özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla şehrin turizmden hak ettiği payı alması adına ciddi çalışmalar ortaya koyan İnegöl Belediyesi, gastronomi ve turizmi hareketlendirecek adımlar atıyor. Bu nedenle başta Başkan Alper Taban ve ekibini tebrik ediyorum. Ramazan 5’te
Paylaş