Paylaş
Kimileri tüp bebek tedavisini sosyal güvenlik sistemimin karşılayıp karşılamadığını soruyor, kimileri devletin tedaviye desteği olup olmadığını merak ediyor. İşin sağlık tarafı uzmanlık alanıma girmiyor ama sosyal güvenlik konusunda merak edilenlere açıklık getireyim. Önce bir-iki tespitte bulunayım.
Doğurganlık hızı düşüyor. Toplam doğurganlık hızı, 2001 yılında 2.38 çocuk iken 2014 yılından itibaren aralıksız düşüş eğilimine girerek 2024 yılında 1.48 çocuk olarak gerçekleşti. Toplam doğurganlık hızı son sekiz yıldır nüfusun yenilenme seviyesi olan 2.10’un altında kalıyor. 2001 yılında bin nüfus başına 20.3 doğum düşerken, 2024 yılında 11 doğum düştü.
SENEDE 100 BİNE YAKIN TEDAVİ
Bu istatistiklerin de gösterdiği gidişat nedeniyle 2025, ‘Aile Yılı’ olarak ilan edildi ve kapsamda doğum destekleri arttı ki, bunun içine tüp bebek tedavisi de dahil edildi. Biraz araştırma yaptım...
Bugün Türkiye’de 150’nin üzerinde tüp bebek merkezi bulunuyor ve senede 100 bine yakın tüp bebek tedavisi gerçekleşiyor. Tüp bebek tedavisinde fiyatları da sordum; öğrendiğime göre tedavi merkezine göre değişmekle birlikte maliyet 100 bin ila 150 bin lira arasında değişiyor.
Peki SGK, tüp bebek tedavisini karşılıyor mu, bu konuda sosyal güvenlik sisteminden yararlanmanın şartları neler? Öncelikle tüp bebek tedavisi de sosyal güvenlik kapsamının içinde ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında tedavi masrafları karşılanıyor. Şartları madde madde sıralayayım.
ARANAN KRİTERLER
Çocuk sahibi olamayan evli çiftlerin, üç deneme ile sınırlı olmak üzere tüp bebek tedavilerine ilişkin giderleri SGK tarafından karşılanıyor.
Bunun için çiftlerin, normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamadığı, tüp bebek yöntemine başvurması gerektiği SGK Sağlık Kurulu raporu ile teyit edilmesi gerekiyor. Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınmadığının da belgelenmesi gerekiyor.
Tüp bebek tedavisi için kadının 23 yaşından büyük 40 yaşından küçük olması gerekiyor. Ancak burada bir istisnai durum var; 40 yaşından küçük olduğu tarihte düzenlenmiş sağlık kurulu raporu bulunuyorsa, rapor tarihinden itibaren 30 gün içinde tüp bebek için transfer gerçekleşirse SGK, tedavi giderini karşılıyor.
Eşlerden birinin -bu kadın da olabilir erkek de olabilir- en az beş yıldır sigortalı ve genel sağlık sigortası kapsamında olması şart.
Eşlerden birinin 900 gün (2.5 yıl) genel sağlık sigortası primi ödemesi yapmış olması da gerekiyor.
YÜZDE 30 KATKI PAYI
SGK’nın, tüp bebek tedavisini karşılayabilmesi için tedavinin yapıldığı merkezin SGK ile anlaşması olması da gerekiyor. Eşler, ‘Ben sosyal güvenlik sisteminden yararlanmak istemiyorum, paramı cebimden ödeyeceğim’ derse, istedikleri özel tüp bebek tedavi merkezlerine başvurabilirler.
Gelelim en çok merak edilen konuya; SGK’nın tüp bebek tedavisine katkısına. Tedavi görecek olanlar kademeli katkı payı ödüyorlar. Şöyle ki; birinci denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede ise yüzde 20 katkı payı ödeniyor. Yani, tüp bebek tedavisini gerçekleştiren kuruma, bu oranlarda katkı payı ödeniyor. Bu da şu anlama geliyor; SGK, ilk denemede ücretin yüzde 70’ini, ikinci denemede yüzde 75’ini, üçüncü denemede ise yüzde 80’ini karşılıyor.
Şunu da belirteyim, kalıtsal hastalığı olan veya bu hastalık için taşıyıcı olduğu bilinen evli çiftlerin sağlam çocuk sahibi olmasına yönelik genetik testler ve tüp bebek tedavisi de Sağlık Uygulama Tebliği ile SGK tarafından geri ödeme listesine alındı.
Paylaş