Paylaş
İnsanıyla, doğasıyla, Balıklıgöl’ü, Harran’ı, sıra geceleri, Göbeklitepe’siyle uygarlıkların boy gösterdiği muhteşem ötesi bir kent burası. Yeryüzündeki ilk tapınağın dolayısıyla da ilk inancın merkezi olan Göbeklitepe’de başlayan 12 bin yıllık bir zenginlikten söz açıyorum dostlar. Günümüze kadar bilinen en eski yapıt ve tapınaktan 7500 yıl daha eskiye ait Göbeklitepe. Ayrıca yerleşik hayata geçişi temsil eden kültür bitkisi buğdayın atasına da Göbeklitepe eteklerinde rastlanıyor. İnşa edildikten bin yıl sonra üstleri insanlar tarafından kapatılarak gömülen bu tapınaklar şimdilerde yeniden gün ışığına çıkıyor. Göbeklitepe’nin şaşırtan zenginliği ile harmanlanmış kentin mutfak zenginliğiyle dünyanın sayılı gastronomi merkezlerinden biri olmaya aday Şanlıurfa. Kent, geçtiğimiz hafta sonu Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı işbirliğinde düzenlen “Gelenek ve Gelecek” – Şanlıurfa Uluslararası Mutfak Atölyesi etkinliğine ev sahipliği yaptı.
Göbeklitepe’den günümüze kadim mutfak kültürü
“Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor” projesi kapsamında kentin yiyecek - içecek sektörü temsilcilerine yönelik gerçekleştirilen “Gelenek ve Gelecek” - Şanlıurfa Uluslararası Mutfak Atölyesi, Şanlıurfa mutfağının yerelden evrensele açılmasında önemli adımlardan biri. Birbirinden ünlü usta şeflerin gastroshowları ve mutfak atölyeleri katılanlara unutulmaz anlar ve tatlar yaşattı. Mesela etkinlikte, ünlü şefler Urfa’nın geleneksel but sarması ve isot salatasını yorumladı. “ 3 Şef 3 Yorum” başlıklı gastroshowa tanıklık etmenizi isterdim gerçekten de. Dünyamızın en ünlü aşçılık okullarından Le Cordon Bleu ve Özyeğin Üniversitesi eğitmen şeflerinden ünlü Fransız şef Arnaud DeClercq, TV programlarından çok iyi tanıdığımız Hazer Amani şef ve Şanlıurfalı yerel şef Hatice İnan’ın eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği gastroshow, Şanlıurfa mutfağının yerelden evrensele açılması anlamında çok önemli adımlardan biri oldu. Etkinlik boyunca, kadim mutfak kültürünün ulusal ve gastronomi turizmi bağlamındaki önemine dikkat çekildi. Yöre mutfağının gelenekselliğinin modern çağın bilgisi ile harmanlanarak gelecek nesillere aktarılması ve en nihayetinde Şanlıurfa’nın dünyadaki en önemli turizm trendi olan gastronomi turizmi alanında rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunuldu.
Cevahir Han, bir mücevher adeta
Etkinliklerin merkezi Şanlıurfa denilince akıllara gelen en önemli mekanlardan Cevahir Han’dı. Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi’nin Takım Lideri Mary McKeon kente ve yerelliğine güvenen önemli bir isim. Şanlıurfa’daki en önemli turizm değerlerinden olan gastronomi özelinde sektör paydaşlarının büyüme potansiyelini ve rekabet edebilirliğini artıracağının altını çiziyor. Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral da projeye en çok güvenen isimlerden. Özellikle Suriye’deki iç savaştan mülteci anlamında fazlasıyla etkilenen Şanlıurfa’nın turizmin canlandırılması için çok önemli bir fırsat olarak görülüyor, “Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor” projesi. Projenin en önemli ayağını Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi oluşturuyor. Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar’a göre, Göbeklitepe nasıl ki tarihin yeniden yazılmasına vesile oldu, Şanlıurfa mutfağı da bitki örtüsünden, tarım ürünlerinden ve binlerce yıllık kültüre beşiklik etmesinden getirdiği zenginliğiyle dünyanın mutfak kültürüne ve damak zevkine kaynak olacak. Son derece önemli tespitler bunlar. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İsa Kızıldemir kentin zenginliğini, gelecek nesillere aktarmanın gayreti içinde. Çalışmaları hep bu yönde. Zaten geçmişi koruyan anlayış sokaklardan caddelere kendisini öyle güzel hissettiriyor ki, kentin değişen modernleşen yüzünü görmek sizi ‘acaba geçmiş elden gidiyor mu’ diye kaygılandıramıyor bile. Bu son derece güzel bir yaklaşım.
Projenin detayları nedir?
Şanlıurfa’da ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçlayan “Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor Teknik Destek Projesi” Kasım 2016 tarihinde başlamış. 2 yıl süreyle de uygulanarak Kasım 2018 tarihinde nihayetlenecek. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sözleşme Makamı olduğu projenin Nihai Faydalanıcısı ise Karacadağ Kalkınma Ajansı. Projenin kilit bileşenleri arasında Turizm Destinasyon Yönetimi Modeli ve etkili bir Yönetişim Yapısı oluşturulması; Marka, Tanıtım ve Pazarlama Stratejisi; turizmde rekabet edebilirliğin artırılması; kalifiye işgücü; kültürel ve miras turizmine yönelik farkındalığın artırılması bulunmakta.
Paylaş