Ecevit: Olasılık kelimesinin cilvesi

KOALİSYONDA uzlaşı sağlanamayan Uyum Yasası, dün DSP ve ANAP'ın girişimi sonucu Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı.

Koalisyonun diğer ortağı MHP; ANAP ve DSP'nin istediği değişikliklere karşı direnişini dün de devam ettirdi.

Başbakan Bülent Ecevit, yasanın Meclis Genel Kurulu'nda öncelikli görüşülmesi için oy verdikten sonra beraberinde Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile kulise gülerek çıktı.

Sohbet etmeye başladık.

Koalisyon içinde sıkıntı yaratan bir yasa olmasına rağmen Başbakan gülümsemekten kendini alamıyordu.

Bir ara duraksadı ve ‘‘Görüyorsunuz tarihin bana cilvesini’’ dedi.

Sözü, Türk Ceza Kanunu'nun 312'nci maddesinde yer alan DSP ile ANAP'ın değişmesi için bastırdığı, MHP'nin de direniş gösterdiği kelimeye getirdi.

‘‘Kamu düzenini bozma olasılığı...’’

Koalisyon ortağı MHP, bu kelimenin aynen kalmasını isterken, DSP ve ANAP bunun ‘‘kamu düzenini bozma tehlikesi’’ şekline dönüşmesini istiyordu.

İLK BEN KULLANDIM

Ecevit,
gülerek şöyle devam etti:

‘‘1970'li yıllarda 'olasılık' ve 'olanak' kelimelerini ilk kez ben kullandım. O tarihte olanak ve olasılık kelimelerini Türkçe'ye yerleştirmek için uğraş verdim. Ben bu kelimeleri kullanırken, bazıları bu kelimelere karşı çıkıyordu. Olasılık ve olanak dediğim için beni eleştiriyorlardı.’’

Geçmişte ‘‘olasılık’’ kelimesini kullandığı için Ecevit'i eleştirenler, bugün bu kelimenin kanun dili olarak kullanılması için uğraş veriyordu.

Veya, geçmişte olasılık kelimesini Türkçe'ye kazandırmak için çabalayan Ecevit, bugün kanunda yer alan bu kelimenin kaldırılması mücadelesindeydi.

Ecevit, bu paradoksu anımsatırcasına şöyle devam etti:

‘‘Tarihin cilvesine bakın. 1970'li yıllarda Türkçe'ye yerleştirmek için uğraş verdim, şimdi kaldırmak için uğraşıyorum...’’

Ecevit'
i, uzun aradan sonra ilk kez kahkaha atarken görüyorduk.

Düşününde, zıtların birliğinin keyfini çıkarıyordu.

DİLERİM BAŞKA YASADA OLMAZ

Bu aşamada Ecevit'e şu soruyu yönelttik:

‘‘Uyum Yasası üzerinde muhalefetle hareket ediyorsunuz. MHP de yarın bir başka kanunda muhalefetle hareket ederse ne olur?’’

Ecevit'
in yanıtı şöyle oldu:

‘‘Dilerim, başka şekilde yorumlanmaz ve ilerde farklı bir durumun yaşanmasına neden olmaz.’’

MHP İSTİYOR MU?

MHP, ortaklarının istediği değişikliğe karşı direnişini dün Genel Kurul'da sürdürdü. Ortaklarından gelen önergelere ret oyu kullandı.

MHP milletvekillerinin dün kulisteki sözlerine baktığımızda aslında bu tavrın ‘‘kerhen’’ takınılmış olduğu ortaya çıkıyordu.

MHP'liler de, ‘‘olasılık’’ kelimesine sıcak bakmıyor, ‘‘tehlike’’ kelimesinin getirilmesini istiyordu.

MHP'de çoğunluk bu düşüncede olmasına rağmen, baştan aldığı katı tutumdan dönemiyor, tabanına seslenmeyi tercih ediyordu.

Yarın idam cezasıyla ilgili yasa geldiğinde ortaklarından farklı tavır alabilmenin zeminini hazırlıyordu.

Koalisyon ilk kez dün Meclis'e getirdiği bir yasa üzerinde ortak hareket etmeyip farklı davranırken, yeni bir dönemin kapılarını da açtı.

Her yasada koalisyon uyumu aranması zorunluluğuna dün son verildi.
Yazarın Tüm Yazıları