Paylaş
Karikatür dünyasının ‘Kara Gün’ü…
Evet… 7 Ocak 2015 Basın ve Karikatür dünyasının ‘Kara Gün’ü olarak tarihe geçecek.
Dün bütün gün İnternet siteleri ve Televizyonmlarda Paris’te ellerinde otomatik silahlar bulunan siyah maskeli ve siyah komando giysili 3 teröristin mizah dergisi Charlie Hebdo binasına 12 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı bir saldırı gerçekleştirdiğini film gibi izledik. Habere bugünde tüm dünya basını geniş yer verdi. Saldırıda 4’ü ağır 10 kişi yaralanırken ölenler arasında Charlie Hebdo'nun ünlü karikatüristleri, Genel Yayın Yönetmeni Stephane Charbonnier (Charb), Jean Cabut (Cabu), Georges Wolinski (Wolinski) , Bernard Verlhac (Tignous) ve Bernard Maris’in ‘Oncle Bernard’ olduğunu öğrendik. Saldırganların geldikleri siyah araca koşarken havaya ateş edip‘Peygamberin intikamını aldık’ ve ‘Allahüekber’ diye bağırırken yaralanıp yere düşen polisin kafasına mermi sıkarak araçta onları bekleyen 3’cü militanla kaçtıklarını dehşetle izledik.
Müslüman Dernekleri ile mahkemelik oldu
Danimarka gazetesi Jyllands-Posten’de yayınlandıktan sonra Peygamber'e saldırı olarak değerlendirilen karikatürleri Şubat 2006 da yayınlayan Fransa’nın haftalık mizah dergisi Charlie-Hebdo o günlerde hem o karikatürleri hem de kendi karikatüristleri Cabu’ye çizdirdikleri karikatürleri yayınlayınca İslami terör örgütlerinin hedefi haline geldi. Hatta “Fransa Müslüman Teşkilatları Birliği, Paris Büyük Camii ve Dünya İslam Ligası” dergiyi mahkemeye vererek Paris Adliyesinde dava açtı. Kasım 2011’de ise dergi şeriata vurgu yapma amacıyla yayınladığı‘Charia Hebdo’ özel sayısı yayınlayınca derginin Paris’teki merkezi yakıldı. Dergi 2012 de yine Peygamber karikatürlerini yayınlayınca büyük protesto gösterilerine neden oldu ve tüm İslam dünyasının tepkisini çekti. 2014 yılının sonuna gelindiğinde Derginin Genel Yayın Yönetmeni ‘Charb’ yeni yıl sayısı için çizdiği karikatüre “Fransa’da hâlâ saldırı yok” başlığını atarken silahlı bir kişinin “Temennileri sunmak için Ocak sonuna kadar bekleyin” sözlerine yer verdi.
Barış İçin Karikatürler sergisi
Dünkü saldırıda öldürülenler arasında bulunan karikatürist Cabu’yü (76) tanıyordum. Son derece nazik, sessiz ve fazla konuşmayan bir insandı. Onunla Charlie Hebdo’da çizdiği Peygamber karikatürlerinden sonra görüşmüştüm. Le Monde gazetesinin ünlü karikatüristi Plantu ile birlikte 12 Nisan 2007 günü benimde davetli olduğum, Birleşmiş Milletler, Fransa Kültür Bakanlığı ve Le Monde’un desteğiyle Paris’te “Barış İçin Karikatürler” sergisine katılmıştı. O gün “Gazete karikatürcülüğü barış için bir tehlike mi?” konulu açık oturum düzenledi.
Hiçbir zaman İslam dinine hakaret etmeyi düşünmedim
Oturumdan sonra Cabu, sergilenen karikatürleri önünde “Tüm İslam âleminin tepkisini çektiğini bildiğiniz halde Peygamber karikatürlerini yayınlarken ne düşündünüz” şeklindeki soruma şu cevabı vermişti “Ben dine inanmıyorum, yani ateistim, Hıristiyanlığında, Müslümanlığında bütün dinlerinde eleştirilebileceğine inanıyorum. Bütün dinlere saygı duyuyorum, herkesin bir takım inançları var ve onları savunması gerektiğine de inanıyorum ama yanlış anlaşılmasın dinleri kötüye kullanan fanatiklere karşıyım. Peygamber karikatürü çizdikten sonra sayısız isimsiz tehditler aldım. Polis bu süre zarfında bizi korumak zorunda kaldı. Hiçbir şekilde İslam dinine ve Müslümanlara hakaret etmeyi düşünmedim ancak ifade ve düşünce özgürlüğü çerçevesinde karikatür yapma ve yayınlama hakkını savunuyorum”. Cabu o görüşmemizde Hürriyet gazetesini bildiğini, Türkiye’yi de karikatüristler ülkesi olarak tanıdığını söylemişti.
Evet… Başlarken yazdığım gibi 7 Ocak 2015 Basının ve Karikatür dünyasının ‘Kara Gün’ü olarak tarihe geçecek.
Paylaş