Paylaş
Ama son dönemde bu tablo değişmeye başladı. Düne kadar yabancılara yapılan konut satışının ilk 10’unda İzmir, Muğla ve Aydın değişmeyen kentlerdi. Bugün ilk o listede İzmir yok. Aydın ve Muğla ise sonlarda. Bunun en bariz nedeni ise geçmişte yaşanan bir evi üç kişiye satma tarzındaki imaj kaybı yaratan olaylar. Satın almadan çok satışların yaşandığı ortamda Remax Pasha 3 Gayrimenkul Danışmanlık’tan broker Zeki Caner, bu süreçte yabancıların küstürüldüğünü savunanlardan. Caner’le hem yabancıların konut alım iştahını, hem de sektörün bölgedeki durumunu konuştuk.
Gelişmenin yakın tanığı
1959 Bodrum doğumlu olan elektrik mühendisi Zeki Caner, bir dönem İstanbul ve yurt dışında önemli projelerde görev aldığını belirterek, “1988’de Bodrum’a yerleştim. İlk başta 2 bin 500 konut, 300 otel, motel ve siteye mekanik tesisat konusunda hizmet verdim. 1999’da ise gayrimenkul proje ve yatırımları konusunda çalışmaya başladım. Bu da 7 yıl sürdü. 2011’de de Remax Pasha brokerlerinin teklifini değerlendirerek 23 yıllık sektörel birikimimi gayrimenkul satış, proje ve yatırım danışmanlığı yaparak değerlendirmeye karar verdim” diyerek yaklaşık 30 yıldır Bodrum’da hem turizm, hem de gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiğini paylaştı.
Bir evi üç kişiye sattılar
Bodrum’da yabancıların konut edinme sürecinin 1970’li yıllarda başladığını söyleyen Caner, kıta aşırı ülkelerden bile konut almaya gelenlerin varlığına dikkat çekerek, “2000’li yıllarda yabancı furyası iyice hareketlendi. Her uçaktan 20-30 kişi ev alarak ülkesine döndü. Özellikle Avrupalıların büyük ilgisi vardı. Ama bu süreçte büyük şehirlerde mimlenen, batanlar Bodrum’a geldi ve bir evi üç kişiye satanlar oldu. Teslim edilemeyen işler yapıldı. Bu süreçte yabancılar küstürüldü. Önce yabancıya satışlar durdu. Son 2-3 yıldır da Avrupalılar evlerini satarak bu pazardan çıkmaya başladı” bilgisini verdi.
MİLYONLUK EV SATMAK ARTIK ZORLAŞTI
BODRUM’da gayrimenkul sektörünün durumunu da değerlendiren Zeki Caner, 3 yıllık istatistiklerin ilçede durağan bir yapının olduğunu gösterdiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı: “Birçok etmene rağmen son 3 yılda Bodrum’da TÜİK verilerine göre yıllık 5 bin ila 5 bin 500 konut satışı var. Ne düşüş var, ne de ciddi bir artış. Şu an özellikle İstanbullu yatırımcıların bölgeye yoğun ilgisi ve yatırımı bulunuyor. Şu an en hızlı satış ise fiyatı 300 bin ile 700 bin liraya kadar olan konutlar. Burada satış hızı çok yüksek. Bu hız 1 milyon liraya kadar devam ediyor. Ama 1 milyon lira ya da bunun döviz cinsindeki fiyatların olduğu yapılarda satış hızı çok düşük. Bu ürünün alıcısı parasını farklı alanlarda değerlendirmeyi tercih ediyor.”
KOMŞU FİYATI SUNİ ŞİŞME YARATTI
BODRUM özelinde fiyatlarda suni bir şişmenin varlığına da dikkat çeken Zeki Caner, “Satılabilir fiyatlar yok. Burada konut sahibi internet sitelerinde gördüğü fiyata bakarak, ‘O ev bu kadar ediyorsa benimki de şu kadar yapar’ deyip fiyatlar köpürtülüyor. Reel olmayan bir durum oluştu. Bunun en net göstergesi de her yıl satışa çıkan ev sayısı 30 bin civarında iken bunun 5 bin 500’ünün, yani 5 evden 1’inin satılması. Bu da fiyatların ne kadar gerçekçi olmadığını gösteriyor” diyerek görüşünü aktardı.
250 BİN EUROYA 75 METREKARELİK KONUT
SON dönemde Bodrum’da çıkış yapan bölgelerle ilgili de bilgi veren Zeki Caner, “Gündoğan Koyu’nun bulunduğu bölge çok hareketli. Burada metrekaresi 6-7 bin dolar olan evler var. Aynı şekilde Yalıkavak... Ortakent ne yapılırsa yapılsın satılan bir bölge oldu. 75 metrekare bir ev 250 bin euroya satılıyor. Bu 3 yıl önce 300 bin liralardaydı. O zaman, ‘Bu fiyata satılmaz’ deniyordu. O evlerin hepsi satıldı. Şimdi artık 1 milyon liralar konuşuluyor. Bunu alan kitle ise İstanbullular. Artık 6 ay burada 6 ay İstanbul’da yaşayan kitle bu fiyatları veriyor. Çünkü ilerde temelli burada yaşamayı planlıyorlar” dedi.
Paylaş