Kantinde çalışır. Eğlence mekanlarında bardak yıkayarak başlayan süreç ise Özcan İçli’yi işletmeciliğe kadar taşır. Özellikle eğlence dünyasında başarılı işlere imza atan ve bazı girişimlere de ortak olan İçli, geçen yıl kendi hikayesini yazma kararı alır. Eşi Süreyya İçli ile 2.5 ay ev ortamında yürütülen çalışmalar sonucunda ‘yoğurdun mucizevi mutluluğu’ anlamına gelen ‘Yomumu’ markasıyla dondurulmuş, yani ‘frozen yoğurt’ sektörüne adım atar. Yomumu ile kısa sürede 3 noktaya ulaşan İçli, bu yılı 6 noktayla kapatmayı planlıyor. 2018’de 20 mağazaya ulaşmayı planlayan İçli’nin gündeminde bir de ‘Yomumu Kitchen’ var.
ÖZCAN İçli... Yaşamı boyunca birçok zorlukla karşılan ama yılmadan mücadele ederek kendi markasını yaratan bir girişimci. ‘Bu işe para mı yatırılır’ şeklindeki olumsuz görüşlere kulak asmayarak Yomumu’yu kuran Özcan İçli ile hem girişimcilik serüvenini hem de gelecekle ilgili planlarını konuştuk. 1980 doğumlu İçli, çocukluğundan itibaren çalışma hayatının içinde bulunanlardan. İlk iş deneyiminin işçi emeklisi babasının İzmir Bayraklı’da oyalanmak adına açtığı deterjan dükkanı olduğunu söyleyen İçli, hikayenin devamına şöyle devam etti:
BARDAK YIKAYARAK BAŞLADI
“Tüm yaz tatillerinde çalıştım. Bir ağabeyim, kapalı spor salonlarının kantinlerinin işletmesini almıştı. 15-16 yaşlarında da onu yanına girdim. 90’lı yıllarda ise bir barda bardak yıkayarak gece iş hayatım başladı. Bu alanda da barmenlik, VIP garsonluk, şef ve müdürlüğe kadar yükseldim. İzmir ve Çeşme’de birçok eğlence mekanının işletmeciliğini yaptım. Bu arada zaman zaman kar ortağı olduğum işlere de imza attım. Turizm döngüsü içinde bir iş hayatım oldu.”
Güzelbahçe’de sıra dışı müfredat, 10 öğrenciyle sınırlı derslikleriyle dikkat çeken Özel Bilim Koleji’ni kuran Yıldırım, okul öncesi, ilkokul ve ortaokulun yanına önümüzdeki eğitim döneminde liseyi eklemeye hazırlanıyor.
ÖZEL Bilim Okulu... Üstün zekalı ve normal çocukların bir arada eğitim gördüğü bir kurum. Bu yapısıyla da bir ilke imza atan okulda öğrenciler kek yaparak, matematiği yaşayarak öğreniyor. Bilgiyi test yerine yaşam becerisine dönüştürme misyonuyla hareket ettiklerini söyleyen Özel Bilim Koleji’nin kurucu müdürü Recai Yıldırım ile hem eğitim sektörünün durumunu hem okulun kuruluş hikayesini hem de geleceğe ilişkin planlarını konuştuk. Eğitimde 37’nci yılının içinde olduğunu ifade eden Yıldırım, yıllarca sınıf öğretmenliği ve ilköğretim okulu müdürlüğü yaptıktan sonra 2005’te emekli olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
ROTAYI İZMİR’E ÇEVİRDİ
“Daha sonra İstanbul’daki çeşitli özel okullarda sınıf öğretmenliği, yönetici yardımcılığı ve okul müdürlüğü görevlerinde bulundum. Bu okullarda normal eğitimin yanı sıra üstün zekalı ve yetenekli çocukların eğitimi alanında da öğretmenlik ve yöneticilik yaptım. O dönem İstanbul’da bu alada bazı şeylerin yanlış yapıldığını gördüm. Aklımda hep İzmir vardı. Ve üstün zekalı ve yetenekli çocukların eğitimi için hiçbir adımın atılmadığını görünce rotayı İzmir’e çevirme kararı aldım.”
GAYRİMENKUL sektörünün İzmir’deki güçlü aktörlerinden Ontan Grup yıllı iddialı bir projeyle kapatmaya hazırlanıyor. Ontan, Bornova’da hayata geçireceği Modda Bulvar’ın lansmanını kasımda yapacak. Bin 50 konutun yer aldığı proje için firma, 500 milyon lirlık yatırım planlıyor. Üç etaptan oluşan proje fark yaratan sosyal donatılarıyla da adından sıkca söz ettirecek gibi. Ontan Modda Bulvar’da müzeden kültür merkezine, hatta akvaryuma kadar farklı detaylar dikkat çekiyor.
160 binlik inşaat alanı
İzmir’deki en büyük inşaatlardan birine başlayacaklarını söylen Ontan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öktem, yeni projeleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Modda Bulvar, Bornova Kamil Tunca Bulvarı’nda yer alıyor. 15 bin metrekare arsa üzerinde inşaatı gerçekleştirilecek. Projenin toplam inşaat alanı ise 160 bin metrekareye yaklaşıyor. Zemin katta çarşı yer alıyor. 1 ve 2’nci katlarda ise bin metrekare üzerinde kapalı alana sahip spor salonu bulunuyor.”
Ticarete olan yatkınlığıyla da üniversite okuduğu İzmir’de borçla kafe açarak ilk girişimcilik adımını atar. Ramazan Demir, okulu bitirince de kafesini devrederek eğitimini aldığı coğrafya öğretmenliği yerine profesyonel iş hayatına yönelir. 28 yaşında uluslararası bir markanın satış direktörlüğüne kadar da yükselir. 9 yıllık plaza hayatından sıkılan Ramazan Demir, ani bir kararla rotayı İzmir’e çevirir. Başarı dolu bir kariyeri bırakarak 2009’da sağlıklı beslenme üzerine içecek işine başlar. Küçük bir kioskta Juice Planet ile yeni bir girişime adım atan Ramazan Demir, bugün ikisi yurt dışında olmak üzere 40 noktaya ulaşmış durumda. Hedef ise hem yurt içi hem de yurt dışında 3 yıl içinde 200 mağaza.
RAMAZAN Demir... Kurduğu hayallerin gerçeğe dönüşmesi adına büyük mücadele verenlerden. Sistematik düşünen ve üretmeyi seven yapısıyla da markalara hayat veren bir girişimci. Bu felsefeyle hayata geçen JP Gıda’nın kurucusu Ramazan Demir ile hem girişimcilik serüvenini hem de gelecekle ilgili planlarını konuştuk. 1970 Konya doğumlu olan Ramazan Demir, ekonomik durumu iyi olmasına rağmen çocuk yaşta ticaret hayatına adım atanlardan. Ramazan Demir, o süreci şöyle aktardı:
HARÇLIK BİSİKLET PARÇALARINDAN
‘Öğretmen çocuğu’ algısını yıkmak amacıyla eğitim hayatına adım atan Lider Okulları, bu yapının altını da piyanodan yüzmeye 7 zorunlu dersle doldurarak farkındalık yaratıyor. Hedef ise 5 yılda 15 okul.
ENGİN Polat, Mustafa Güven, Adem Erdem ve Güven Göllüoğlu... Eğitime gönül veren bu dörtlünün yolu, 90’lı yıllarda İzmir’de Açık Öğretim Fakültesi’ne giden öğrencilere ders veren bir dershanede kesişir. 5 yıllık öğretmenlik macerasının ardından kendi hikayelerini yazmak için Aydın’da, Açık Öğretim Fakültesi öğrencileri için Lider Eğitim Kurumları’nın kurarlar. Lider Eğitim Kurumları’nın kurucularından Engin Polat ile hem yeni çocukları Lider Okulları’nı hem de gelecek planlarını konuştuk.
Ufukta özel okul göründü
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi öğrencileri için başlayan eğitim macerasına daha sonra ‘Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı da eklediklerini söyleyen Engin Polat, şöyle devam etti:
“Kurslar açtık ve yayınlar çıkarttık. Aydın’da başladığımız dershanecilik bizi zamanla Türkiye’ye taşıdı. Franchise vererek büyüdük. Zamanla yayın evinin merkezini Ankara’ya aldık. 44 şehre ulaştık. 500 binin üzerinde kişinin memur olmasında payımız var. Basamakları birer birer çıktık. 95’te öğretmen olarak adım attığımız sektörde, dershanecilikle devam ettik. 3 yıl önce de ufukta okul projesi belirdi. Burada da çok vefa gördüğümüz, destek gördüğümüz ve şirketin doğum yeri olan Aydın’ı seçtik. Bu eğitim öğretim yılında da 406 öğrenciyle Lider Okulları’nı açtık.”
O sistem tepki olarak çıktı
Üniversite okuduğu yıllarda ise babasından gelen para yetmeyince hamallıkla harçlığını çıkarır. İzzet Demirkaya, ikinci sınıfta ise üniversite sıralarında kurduğu tezgahta nevresim takımı satar. Demirkaya, üniversitenin ardından da profesyonel olarak kariyerine devam eder. Gıda alanında satış müdürlüğüne kadar yükselir. 2002’de ise kendi işinin patronu olmaya karar veren İzzet Demirkaya, küçük bir atölyede şalgam suyu üretimine başlar. Zamanla ürün çeşidini artıran Demirkaya, bugün ‘Halikarnas’ markasıyla bitki çayından sirkeye, şalgamdan konsantre ve doğal meyve suyuna kadar çeşitli ürünlerle yoluna devam ediyor. Butik bir üretici olarak ürettiği meyve sularını yurt dışına da gönderen İzzet Demirkaya, bu yapıyı daha da geliştirmeyi hedefliyor.
İZZET Demirkaya... Tüm olumsuzlukların üstesinden daha çok çalışarak gelen ve bu uğurda hiç pes etmeyen mücadeleci bir girişimci... Bir valiz meyve suyuyla dilini dahi bilmeden gittiği Almanya’ya bugün ihracat yapan Gür-Kaya Doğa Bitki ve Meyve İçecekleri Yönetim Kurulu Başkanı Demirkaya ile hem girişimcilik serüvenini, hem de gelecek planlarını konuştuk. Aydın Nazillili öğretmen bir babanın üç çocuğundan en küçüğü olan İzzet Demirkaya, ilkokul yıllarında çalışma hayatına adım atanlardan... İzzet Demirkaya, şöyle devam etti:
EV EKONOMİSİNE KATKI
EĞİTİM zor, ciddi ve bir o kadarda hassas bir konu... Azmi, cesareti, kabiliyeti ve sabrıyla bilinen merhum Bahattin Tatış da daima öncü olma ve hep en iyisini sunma amacıyla eğitime gönül verenlerden. Bahattin Tatış’ın “Öyle bir ilim irfan yuvası kuralım ki bu yuva Türkiye’nin hatta dünyanın en güzel ve en disiplinli okulu olsun” sözüne sadık kalan İzmir Özel Türk Koleji’nin üçüncü kuşak temsilcisi ve genel müdürü Yiğit Tatış, hem İTK’nın kuruluş hikayesini hem gelecek planlarını hem de eğitimde fark yaratan yönlerini paylaştı.
TÜRK KOLEJİ DE OLSUN
Her şeyin ‘Türkiye’de yabancı kolejler oluyor da neden bir Türk koleji olmasın?’ fikriyle başladığını ifade eden Yiğit Tatış, hikayenin devamını şöyle anlattı: “Kurucumuz merhum Bahattin Tatış, eğitime gönül vermiş, idealist bir öğretmendir. Ticaret Lisesi’nde matematik öğretmenliği yaptığı yıllarda yabancıların açmış olduğu özel okullar ayarında bir eğitim kurumu açma düşüncesi iyice artar. Ve 15 Kasım 1950’de Talatpaşa 23 numaralı binada, 26 öğrenciyle İzmir Özel Türk Koleji’ni kurar. Kuruluşundan bir yıl sonra artan talebi karşılayabilmek amacıyla Uşakizade Köşkü’nü Latife Hanım’dan kiralar. Yıllar içinde köşke sığmayan okulumuz, zamanla büyüdü ve bugün İzmir’in, hatta Türkiye’nin gözbebeği bir eğitim kurumu haline geldi.”
GELECEĞİN ÇERÇEVESİ
Tatış, temelleri kurucu Bahattin Tatış tarafından atılan ve 7 başlıktan oluşan değerlerin kurumun fark yaratan yanlarından biri olduğunu ifade etti. Tatış, ‘Laiklik, Demokrasi ve Atatürk’, ‘Erdem ve Etik’, ‘Doğa ve Çevre Farkındalığı’, ‘Disiplin’, ‘Sanatsal Yaklaşım’, ‘Türk Gelenekleri’ ve ‘Sağlık Kültürü’nün İTK’nın değerlerini oluşturduğunu ifade ederek, “Biz daha sonra bunları 21. yüzyıl becerileri olarak ifade edebileceğimiz ‘öğrenme ve inovasyon’, ‘enformasyon’, ‘medya ve teknolojileri’, ‘hayat ve kariyer’ gibi başlıklarla pekiştirmek istedik. Bu iki başlık bizim müfredatın yanında eğitim çerçevemizi belirlemiş oldu. Bu çerçeveyle de anaokulundan liseye kadar yani 3’ten 17 yaşına kadar öğrencilerimizi geleceğe hazırlamayı amaçlıyoruz” dedi.
TÜRKİYE genelinde konut satışları Ağustos 2017’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.7 oranında artarak 120 bin 198 oldu. Konut satışlarında İstanbul 18 bin 696 satış ve yüzde 15.6 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 12 bin 630 satış ve yüzde 10.5 payla Ankara, 6 bin 838 satış ve yüzde 5.7 payla İzmir izledi. Ege’nin 7 kentinde ise Ağustos 2017’de bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7.9’luk artışla 18 bin 423 konut satıldı. Ege’nin 7 kenti, 8 ayı ise bir önceki döneme göre yüzde 10.24’lük artışla 136 bin 906 konut satışıyla kapattı.
POZİTİF ARTIŞ EĞİLİMİ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ağustos 2017 konut satış istatistiklerini değerlendiren İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, ilk ve ikinci el satışlarda talebin zayıf olmasına karşın pozitif artış eğiliminin yaşandığını söyledi. Yetkiner, ilk kez satılan konutların toplam satışlarda payının yüzde 47 olduğunu, bunun geleceğe güvenin güçlü göstergelerinden birisi olarak değerlendirilebileceğini kaydetti. İpotekli konut satışlarının bir önceki yılın ağustos ayına göre yüzde 6.3 oranında artış göstererek 38 bin 743 olduğunu ifade eden Yetkiner, şöyle devam etti:
2016’YA GÖRE DAHA İYİ
“İpotekli satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 32.2 olarak gerçekleşti. Hala istenilen düzeyde olmasa bile yabancılara konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.4 artarak, bin 684 oldu. Ağustos ayında Türkiye’den en çok konut satın alan yabancı ülke vatandaşı 317 adetle Iraklılar oldu. Iraklıları sırasıyla 198 konut ile Suudi Arabistan, 135 konut ile Kuveyt ve 95 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları izledi. İkamet amaçlı yapı sayısı, yüzölçümü ve daire sayısı istatistikleri, 2017’nin 2016 yılından çok daha iyi olacağına işaret ediyor. Sonuç olarak Türk halkının konuta ve Türk ekonomisine güveni devam ediyor.”