5510 sayılı Kanun uygulaması ile özel sektör işverenleri için aylık prim belgelerinin verilme süresi değişti.
Ekim 2008’den itibaren takip eden ayın 23’üne kadar belgeler verilecek. 2008/Ekim belgesi de Kasım 2008’in 23’üne kadar, internetten verecek olanlar için de gece saat 23.59’a kadar verilecekti.
Ancak, İzmir SMMMO’nın SGK’ye yaptığı yerinde başvurunun ardından bu süre 1 Aralık 2008’e ertelenmiş oldu. Yerinde başvuru diyoruz, şöyle; 2008/Ekim ayından geçerli olmak üzere de işverenler için 5 puanlık prim indirimi geldi. Fakat, SGK internet sistemi buna uyarlı hale yeni getirildiği için, yığılmaların önlenmesi açısından yerinde oldu diyoruz.
5 puanlık prim indirimi başlıyor
Düzenleme önceden yasalaştı ama, kriz dönemine denk gelmesi işverenleri nispeten rahatlatacak gibi görülüyor. Ama bazı şartlar var.
Birincisi, bu kapsama hizmet sözleşmesi ile sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenleri girmektedir. İkincisi, işverenler çalıştırdığı tüm sigortalılar ve ödedikleri tüm primler için indirimden yararlanamayacak. Uzun vadeli, yani malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri ödenen sigortalılardan ötürü bu indirim uygulanacak.
Uzun vadeli sigorta primlerinde işveren payı normalde %11’dir. 5 puanlık indirimle, işveren payı %6’ya düşürülmektedir. Bu ise, işverenin yükünü yaklaşık %46 oranında azaltmaktadır. Bu 5 puanlık indirim Hazine’ce karşılanacak.
İndirimden yararlanmanın temel şartları
Belirtelim ki; malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işveren hissesinin 5 puanlık kısmının Hazine’ce karşılanabilmesi için, işverenlerin, muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması gerekmektedir.
Yalnız, taksitlendirilen ve taksitleri aksatmadan ödenene borçlar bu kapsamda değerlendirilmeyecektir. Bu borçların ödenmesi durumunda yine de indirimden yararlanılacaktır.
İşverenlerin çalıştırdığı sigortalılar için prim belgelerini süresinde SGK’ye vermeleri gerekmekte olup, sigortasız işçi çalıştırmamaları gerekmektedir.
Prim belgesi verilirken "5510 sayılı Kanun" türü seçilecektir
Muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçları bulunmayan özel nitelikteki işyeri işverenlerinin söz konusu sigorta prim indiriminden yararlanabilmeleri için, aylık prim ve hizmet belgelerini 5510 Sayılı Kanun türünü seçmek suretiyle yasal süresi içinde SGK ye göndermeleri gerekmektedir. Beş puanlık prim indirimine ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini en geç ilişkin olduğu ayı takip eden ayın 23’üne kadar Kuruma verilmeyen aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı 5 puanlık prim indiriminden yaralanılması mümkün olamayacaktır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, 2008/Ekim prim belgesi için bu süre 1 Aralık 2008’e uzatılmıştır. Aylık prim ve hizmet belgesinin 5510 Sayılı Kanun türü seçilerek gönderilmesi sırasında, sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borç türleri için ayrı ayrı olmak üzere, 0.99 YTL veya altındaki borçlar sorgulama sırasında dikkate alınmayacak ve bu miktarlarda borcu görünen işyerleri için 5510 Sayılı Kanun türü seçilebilecektir.
İşverenlerin aylık prim ve hizmet belgelerini 5510 Sayılı Kanun türünü seçmek suretiyle SGK’ye göndermeleri sırasında, SGK veri tabanından ilgili işyerinin muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunup bulunmadığı sorgulanacak ve yalnızca muaccel borcu bulunmayan işyerleri için 5510 sayılı Kanun türü seçilebilecektir.
Önceden tasfiye sonuçlanıncaya kadar şirket ortakları zorunlu Bağ-Kur sigortalısı idiler. Ancak 5510 sayılı Kanun ile buna son verilmiş bulunmaktadır.
Şu halde;
Tasfiyenin açılmasına mahkemece karar verilen şirketlerin ortaklarının sigortalılıkları, sigortalının talebi halinde mahkemenin karar tarihinde sona erer, bu tarih sigortalılarca,
Sigortalının talebinin olmaması hálinde tasfiye kurulu kararının ticaret sicil memurluğunca tescil edildiği tarihte sona erer ve bu tarih ticaret sicil memurluğunca ve sigortalılarca,10 gün içinde SGK’ye bildirilir.
Diğer taraftan,
Tasfiyesine şirketin ortaklar kurulu tarafından karar verilen şirketlerin ortaklarının sigortalılıkları sigortalının talebi halinde tasfiyenin başlanmasına karar verildiği tarihte sona erer, bu tarih sigortalılarca,
Sigortalının talebinin olmaması halinde ise, tasfiyenin sonuçlandığına ilişkin tasfiye kurulu kararının ticaret sicil memurluğunca tescil edildiği tarihte sona erer ve bu tarihler sigortalılarca ve ticaret sicil memurluklarınca,