Paylaş
Bildirim aylık prim ve hizmet belgesi denilen matbu bir form ile yapılmaktadır. Bunun yerine başka bir form da kullanılamaz.
Aylık prim ve hizmet belgesi e-sigorta yoluyla, internetten SGK’ya gönderilmektedir.
Belgede çalışanların her birisi için ayrı ayrı “aylık kazançları” ile “sigorta günlerine” yer verilir...
İşte bu belgenin, bir de işyerlerinde çalışanların görebilecekleri yerlere asılmaları zorunluluğu bulunmaktaydı. Böylece çalışanlar sigortalı olup olmadıklarını, günlerinin eksik veya ücretlerinin düşük gösterilip gösterilmediğini buradan sorgulayabilecekti.
Dahası işverenler bu belgeyi asmazlar ise asgari ücretin 2 katı para cezası ile karşılaşıyorlardı.
6111 sayılı “Torba Kanun” ile prim belgesinin asılma zorunluluğu kaldırıldı. Artık, prim belgeleri işyerlerine asılmayacak, asılmadı diye ceza da uygulanmayacak…
Sağlık hakkı açısından kız çocuklar arasında yaratılan fark!
1 Ekim 2008’e gelinceye kadar, çalışmayan ve evli olmayan kız çocukları yaşları kaç olursa olsun anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlardı. Hatta evlenip yada çalışmaya başlayıp sağlık hak sahipliklerini kaybettikten sonra, eğer eşlerinden ayrılır veya işten çıkarlar ise tekrar anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlardı...
1 Ekim 2008 tarihi itibariyle “sosyal güvenlik reformu” uyarınca bu hak kız çocuklarından alındı… Artık 18 yaşına kadar, lise eğitimi alıyorlar ise 20, üniversite okuyorlar ise 25 yaşına kadar anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alacaklardı. Bu yaşların tamamlanması halinde artık kendi başlarının çaresine bakacaklardı...
Ancak, bu tarih itibariyle yaşı ne olursa olsun sağlık hak sahibi olan kız çocuklarına “durumlarında değişiklik oluncaya kadar” yani, evleninceye veya çalışmaya başlayıncaya kadar yine anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alabilmeleri olanaklı kılındı. Bunlarda, durumları değişince yine kendi başlarını çaresine bakacaktı…
Kendi başlarının çaresine bakmalarından ise sağlık primlerini kendileri ödeyerek sağlık yardımı almalarının anlaşılması gerek…
Bu ciddi hak kaybı kamuoyunda eleştirilince, “torba kanun” ile ikinci durumdaki kız çocukları lehine bir düzenleme yapıldı... Buna göre; kız çocuklarının durum değişikliklerinin ortadan kalkması halinde, bu kişiler tekrar ilgili kanunlarına göre bakmakla yükümlü sayılan kişi sayılacaklardır.
Yani, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yaşı kaç olursa olsun anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alan kız çocuklar, evlenip ayrıldığında veya çalışıp işten çıktığında yine anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecekler…
Bu olanak, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı almayan/alamayan kız çocuklar için geçerli değil. Onlar başlarının çaresine bakmaya devam edecekler…
Yani, çalışmazlar ise sağlık primlerini ceplerinden ödeyerek sağlık yardımı alabilecekler. Bu durum şimdilerde ihtiyari ama 1 Ocak 2012’den itibaren çalışmayan kız çocukları bile sağlık primi ödemek zorunda kalacak...
Paylaş