Bağ-Kur prim borcu olanlara af!

BAŞTAN belirtelim, burada sözü edilen Bağ-Kur kaydı olup da bir kısım borçlarını ödemeyen sigortalılardır.

Yoksa istisnasız tüm Bağ-Kur sigortalıları değil... Konu, 5510 sayılı "sosyal güvenlik reform yasasının" geçici 17. maddesinde düzenlenmiştir...

Kimler kapsamda

Kapsamdaki sigortalılar hem tarım Bağ-Kur sigortalıları hem de esnaf Bağ-Kur sigortalılarıdır. Yani, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanunlara göre bağımsız çalışan sigortalılardan olup Bağ-Kur kaydı/tescili olanlar açıklayacağımız "af" kapsamındalar. Dilerlerse bundan yararlanabilecekler. Belirtelim ki, kapsamdaki sigortalılar ölmüş ise hak sahipleri de varolan borçların silinmesini isteyebilecektir.

Aranan temel şart

Bu şekilde Bağ-Kur kaydı/tescili olan sigortalıların 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle beş (5) yılı aşan süreye ilişkin prim borçları silinebilecektir. Diyelim, 5 yıldan daha az süreye ilişkin prim borçları için böyle bir olanaktan yararlanılamayacaktır.

Başvuru süresi var mı?

5510 sayılı Kanunda, belirtilen kişilerin prim borçlarının ödenmesine ilişkin SGK tarafından çıkarılacak genel tebliğin yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren 6 ay içerisinde ödememeleri halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılıklarının durdurulacağı hüküm altına alınmıştır.

Sözü edilen tebliğ, 14 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış bulunmaktadır. Şu halde, kapsamdaki borçların 1 Şubat 2009-31 Temmuz 2009 döneminde ödenmemesi halinde sigortalılıkları durdurulacaktır.

Belirtelim ki, bu altı aylık süre beklenmeden de SGK’ya yazılı olarak başvurulup, sigortalılık süresinin durdurulması istenebilecektir.

Borcunu sildirenlerin kaybı olacak mı

Şüphesiz olacak! Prim borcu ödenmeyen süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve bu sürelere ilişkin prim alacakları SGK tarafından da takip edilmeyecektir.

Sildirilen borcun sonradan ödenmesi mümkün mü

Bu şekilde prim borçlarını ödemeyerek sildirenlerin, prim borcu ödenmeyen süreleri sigortalılık süresinden sayılmayacaktır. Ancak, sigortalı ya da hak sahiplerinin daha sonra müracaatları halinde hesaplanacak borç tutarının tamamının, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmesi durumunda, bu süreler yine de sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir. Dahası, önceki döneme ilişkin 1479 sayılı Kanunun mülga ek 19’uncu maddesine göre talepte bulunarak sigortalılıkları durdurulan sigortalılar ve bunların hak sahiplerinden durdurulan sürelere ait borçlarını ödemek isteyenler de bu olanaktan yararlanabilecektir.

Eksik ödeme geçersiz

Borcunu sildirmekle birlikte sonradan ödemek isteyenlerin, hesaplanan borç tutarının tamamını ödemeleri zorunludur. Prim borcunun tamamının ödenmemesi halinde durdurulan sigortalılık süresi ihya edilmeyecektir. Yapılan kısmi ödenme ise müracaat sahibine iade edilecektir. Ancak, bu durumdaki müracaat sahipleri yeniden SGK’ya müracaat edebileceklerdir.

Borcun silinmesi sonraki sigortalılığa etkili mi

Yukarıdaki gibi, 30 Nisan 2008 itibariyle 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunanlar, borçlarını ödemeyip sigortalılıklarını durdurmakla birlikte, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi çalışmaları 30.4.2008 tarihinden sonra da kesintisiz devam ediyor ise sigortalılıkları 1.5.2008 tarihinden itibaren yeniden başlatılacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları