Mehmet Öz

Ağrı deyip geçme!

17 Eylül 2017
Bazen kas ağrısı çekeriz, bazen mide, bazen baş... Çoğu zaman da ciddiye almayız. Bu sinir bozucu küçük sancılar bazen ciddi hastalıkların belirtileri olabilir. Ağrınıza sebep olan şeyi bulamıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun. İşte size kısa sürede yardım almanızı gerektirecek ağrılarla ilgili ipuçları...

Ani ve şiddetli baş ağrısı
Hiçbir şeyiniz yokken, birdenbire giren o ağrı... Hayatınızda yaşadığınız en şiddetli baş ağrısı hissi... Bu durum beyinde anevrizma yırtılması veya zayıflamış bir damar anlamına gelebilir. Bu da kolayca beyin kanamasına yol açabilir. Eğer aniden beyninizde şimşek gibi çakan çok şiddetli bir ağrı yaşarsanız doktorunuzu aramak yerine anında hastaneye gidin.

Kalf (baldır) ağrısı
Baldırlarınızda hissettiğiniz ağrı veya kramp hissi ‘derin ven trombozu’ (bacak toplardamarında tıkanma) belirtisi de olabilir. Derin ven trombozu, bacak toplardamarında kan pıhtısı oluşmasıyla meydana gelir. Pıhtılar birbirinden koparak akciğerlerinizde dolaşabilir; bu da göğüs ağrısı, nefes alma güçlüğü ve hatta ölüme neden olabilir. Bacağınız veya ayağınızda kırmızılık ya da şişlik, dokunmaya karşı hassasiyet varsa daha dikkatli olmalısınız.

Göğüs veya karında yanma hissi
Göğüs ya da karın bölgenizdeki yanma hissi, reflü yanması veya hazımsızlık olabilir. Ancak ağrı tekrar ediyor, ilaçla geçmiyor veya kilo kaybı, koyu renk dışkı gibi diğer belirtiler gösteriyorsa bunun sorumlusu ülser olabilir. Peptik ülser veya mide ya da onikiparmak bağırsağının iç yüzündeki açık yaralar mide asidinin bu narin sindirim dokusunu yavaş yavaş tahriş etmesiyle meydana gelir. Ülser tedavi edilmezse ciddi kanama veya enfeksiyon riski oluşabilir.

Kol veya omuz ağrısı

Yazının Devamını Oku

Kalp yetmezliği hakkında bilmeniz gereken 10 şey

10 Eylül 2017
Batı ülkelerine kıyasla Türkiye’deki kalp yetmezliği oranı çok daha yüksek... Ancak yaygınlığına rağmen kalp yetmezliği semptomları çoğunlukla fark edilmiyor.

1- Kalp yetmezliği nedir?

Kalp kasının zayıflayıp vücudun ihtiyacı olan kan ve oksijeni karşılayacak kadar kan pompalayamadığında oluşan kronik ve tehlikeli bir hastalıktır. Kalbinizin durduğu veya artık çalışmayacağı anlamına gelmez. Bu durum yalnızca kanın pompalanması gerektiği gibi pompalanmadığı anlamına gelir.

2- Kalp krizi farklı şeyler mi?

Kalp yetmezliği ve kalp krizi, kardiyovasküler hastalık çatısı altındaki ciddi hastalıklar olarak yer alsa da aslında birbirlerinden çok farklı. Kalp krizi, kalbe giden kan akışı durarak kalbin bir kısmını oksijensiz bıraktığında gerçekleşir. Kalp yetmezliğiyse kendini fark ettirmeden sessizce gelebilir. Kalp kası artık gerektiği şekilde kan pompalayamayana kadar gittikçe zayıflar.

3- Kontrol altına almak için yaşam tarzımda ne gibi değişiklikler yapabilirim?

Kalp yetmezliği, düzenli fiziksel aktivite, sigara bırakma, sağlıklı beslenme ve ilaç yardımıyla kontrol altına alınabilir. İlerlemiş vakalar çoğunlukla ameliyat gerektirir. İyi haber şu ki önerilen tedavi alternatifleri yenilendi ve hastalar artık doktorlarıyla mevcut tedavilerinin onlar için hâlâ en iyisi olup olmadığına karar verebiliyor.

En yaygın görüldüğü kişiler

Yazının Devamını Oku

Daha fazla D vitamini yiyin!

27 Ağustos 2017
D vitamini beslenmenin önemli bir parçasıdır. Kemik oluşumunda önemli rol oynar; çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde, özellikle de kadınlarda kemik erimesi yani osteoporozun önlenmesine yardımcı olur. Üstelik sadece güneş ışığıyla değil beslenme yoluyla da ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Nasıl mı?

Her gün 10-15 dakika güneş ışığı alırsanız cildiniz yeteri kadar D vitamini üretir. Ne yazık ki kışın yeteri kadar
güneş ışığı alamayabiliyoruz. Ayrıca daha koyu ten rengine sahip kişiler de yeteri kadar D vitamini alabilmek için altı kat daha fazla güneşe ihtiyaç duyabiliyor. İyi haber şu: Günlük D vitamini dozunuzu beslenme yoluyla da alabilirsiniz. İşte yardımcılarınız...

Süt ve yoğurt

Bu ikili doğal D vitamini kaynağıdır. D vitamininin yağda çözünür olduğunu unutmayın, bu yüzden sağlıklı yağlarla beraber tüketin.

Ton balığı, somon ve uskumru

Bu yağlı balıkları sık yiyin. 85 gr pişmiş somon günlük ihtiyacı karşılar. Güne vitaminle başlamak için kahvaltınızı, bir dilim ekmeğin üzerine doğal tereyağı ve füme somon koyarak hazırlayabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Burcunuz sağlığınız hakkında neler söylüyor?

20 Ağustos 2017
Burçlar bilime dayanmıyor ama yine de bu alanı merak ediyor ve daha çok şey öğrenmek istiyorum. İşte ilgi çekici bir örnek... “Burçlarımız, sağlık problemlerimiz konusunda bizi uyarıyor olabilir” diyen ve ‘Vücudunuz ve Yıldızlar’ isimli bir kitap yazan astrolog Rebecca Gordon’a kulak verelim.

KOÇ: Baş

Bir Koç, her işe önce başıyla dalar. Eğer koç burcu biri engellendiğini hissederse bu enerji migren, sinüs problemleri veya hatta çenede gerginlik gibi problemlere sebep olabilir.

BOĞA: Boyun
Bir boğa materyalist dünyaya çok takılır veya günlük rutinlere çok maruz kalırsa kendini sıkışmış; bunalmış hissedebilir. Bu da hafif gerginlik ve boyun sertleşmesine sebep olabilir.

İKİZLER: Eller
Gordon’a göre İkizler burcu Vitruvius diyagramında kollar, alt kol ve eller kısmına denk geliyor. Eller ve parmaklarda ağrı veya gerginlik bu burçta sık sık meydana gelebilir.

YENGEÇ: Göğüs

Yazının Devamını Oku

Bu yol ağrısız yaşama gider

13 Ağustos 2017
Ağrıların sizi aktif bir yaşam sürmekten alıkoyduğu oluyor mu? Bu durumun formunuzu bozmasına izin vermeyin. Baş etmek için alacağınız önlemler var.

‘Bahane tanımayan egzersiz’i deneyin
Kim bilir kaç defa “Spor yapmak istiyorum ama kireçlenmem yüzünden yapamıyorum” demişsinizdir. Artık bahanelere yer yok! Ağrınız varken egzersiz yapmadan önce doktorunuza bir görünmek doğru olacaktır (özellikle de yakın zamanda bir incinme yaşadıysanız) ancak bu durum kendi başına, hareketsiz bir yaşam sürmenize sebep olmamalıdır. Gerçek şu ki, rahatsızlığınızın hafiflemesi için ihtiyaç duyduğunuz şey, aktif bir yaşam sürmek olabilir.

Yüzme ve su aerobiği
Ağrınızı kızıştırmadan kardiyo yapmanın en kolay yollarından biri yüzme ve su aerobiğidir. Suyun kaldırma kuvveti eklemlerinize binen yükü önemli ölçüde hafifletir. Belinize kadar suya girdiğinizde eklemleriniz vücut ağırlığınızın yüzde 50’sini çeker, boynunuza kadar girdiğinizde ise sadece yüzde 10’unu! Daha da iyisi; yüzme tüm vücudu çalıştıran bir aktivite olduğundan tüm bedeni kuvvetlendirir, uzuvlarınıza giden kan akışını hızlandırır.

Eliptik egzersiz
Koşmak harika bir egzersizdir ancak diz, bilek ve ayaklarınıza baskı uygulayabilir. Onun yerine, size koşu kadar iyi egzersiz yaptırabilecek eliptik egzersiz aletini deneyin. Eliptik bazı kişilere daha kolay gelebilir, bunun en büyük nedeni darbe eksikliğine bağlı yanılgıdır. Ayaklarınız pedaldan inmediği için hem hızlanan kalp ritminizle aerobiğin etkilerinden faydalanır hem de çok daha az eklem darbesiyle kalori yakarsınız.

Kuvvet antrenmanı

Yazının Devamını Oku

Şeker detoksu

6 Ağustos 2017
Aşırı şeker tüketimi bedeninizi birçok potansiyel ölümcül hastalık riski altına sokar. Hangi bölgeyi nasıl etkilediğini öğrenince ondan daha hızlı uzaklaşmak isteyeceksiniz.

YÜKSEK TANSİYON

Nitrik oksit seviyelerinin normal olması, damarlarımızı sağlıklı ve açık tutar. Çok fazla şeker tüketmek, nitrik oksit seviyelerini düşürerek damarların daralmasına, bu durum da yüksek tansiyona yol açarak kalp-damar hastalığı riskinin artmasına neden olur.

YÜKSEK KOLESTEROL

Çok şeker tüketen insanların iyi kolesterol olan HDL seviyelerinin daha düşük, kötü kolesterol olan LDL seviyelerinin ve kan yağları olarak bilinen trigliserid seviyelerinin daha yüksek olma riski vardır. Bu da arterler ve kan damarlarını tıkayarak kalp hastalığına yol açar.

KARACİĞER HASTALIĞI

Yüksek şeker tüketiminin karaciğer yağlanmasını azdırdığı düşünülür. Aşırı şeker, insülini birden yükseltip yağı karaciğer hücrelerine yollayarak enflamasyona ve sıyrıklara, sonunda da karaciğer sirozuna yol açar.

İNSÜLİN DİRENCİ

Şeker vücuda alındığında, hücrelere girebilmesini sağlamak için kapıyı insülin açar. Ancak devamlı ani şeker fırlamaları meydana geldiğinde insülin etkisini kaybeder. Şeker de hücrelere giremez, vücuda takılıp kalarak obeziteye yol açan toksik etkiler ve diyabet tehdidi oluşturur.

Yazının Devamını Oku

Gözlerinize iyi gelecek besinler

30 Temmuz 2017
Araştırmalar doğru beslenmenin; katarakt ve yaşlanmaya bağlı ‘maküler dejenerasyon’ gibi belirli göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltabileceğini gösteriyor. İşte göz sağlığınız için gerekli vitaminler ve bu vitaminlerin bulunduğu besinler...

A VİTAMİNİ: Korneayı korur
A vitamini zengini havuç, göz sağlığını desteklemede en meşhur besinlerden biridir. Bu vitamin, hem iyi bir görüş için önem taşır hem de korneayı korur. Kornea bakteri ve virüsler için bir bariyerdir. A vitamininin gece körlüğü, glokom, katarakt ve yaşa bağlı ‘maküler dejenerasyon’ etkilerini azaltıcı özelliği vardır. Ispanak, dolmalık biber, tatlı patates ve yumurta da A vitamini zenginidir.

C VİTAMİNİ: Katarakt riskini düşürür
Bu vitamin katarakt riskinizi düşürebilir ve gözlerdeki damar sağlığını korumaya yardımcı olur. C vitamini biber, koyu yeşil yapraklı sebze, çilek ve portakalda bolca bulunur.

E VİTAMİNİ: Kuruyemişte bulunur

Yazının Devamını Oku

Yer değiştirin!

23 Temmuz 2017
Kilo almadan yazın nasıl serinleyeceğinizin yollarını mı arıyorsunuz? Sıcak havaları favori üç tarifimle atlatırken bir yandan da tatlı krizinizi bastırıp, sağlığınızı da koruyacaksınız.

Dondurma yerine dondurulmuş meyve

Güzel bir yaz lezzeti için böğürtlen, üzüm, ananas, kivi dilimleri ve yabanmersini gibi taze meyveleri çubuklara sıralayın. Pişirme kâğıdının üzerine koyun ve en az iki saat buzlukta bekletin. Daha değişik ve eğlenceli bir görüntü için dondurma kepçesiyle karpuz ve kavun çeşitlerinden top şeklinde parçalar alıp yine çubuklara sıralayarak dondurabilirsiniz.

Bu atıştırmalık ayrıca sizi gereksiz kalorilerden de korur. Meyvelerden alacağınız 50-70 kaloriyken dondurmadan 250-280 kalori alırsınız. Ayrıca dondurmada neredeyse hiç lif yokken meyveden ekstra lif almış olursunuz.

Sorbe yerine dondurulmuş meyveden frozen

Bu ferahlatıcı yaz lezzeti, serinlemenize ve  gerekli besin maddelerini almanıza yardımcı olur. Sevdiğiniz iki porsiyon meyveyi alarak blender’dan geçirin. Seçtiğiniz meyvenin en olgun hali olmasına özen gösterin. Badaklara koyup donurun. Yarım bardak şeftalili sorbede 130 kalori ve 20 gram şeker yer alır ancak yarım bardak ev yapımı dondurulmuş şeftalili içecekte 65-80 kalori vardır.

MIlkshake yerine dondurulmuş kefir veya yoğurt

Milkshake gibi içecekler çok cazip olabilir fakat yarım bardakta neredeyse 200 kalori olduğunu biliyor muydunuz? Bunun yerine kefir veya süzme yoğurdu dondurarak serinlemeyi tercih edebilirsiniz. Büyük ölçüde kalori tasarrufunun yanı sıra probiyotik zengini besini tüketerek bağışıklık ve sindirim sisteminiz için de faydalı bir şey yapmış olursunuz. Ayrıca 125 gram kefirde 4 gram ve 125 gram yoğurtta 13 gram protein bulunmaktadır.

Yazının Devamını Oku