Mehmet Öz

Hayatın iniş çıkışlarıyla başa çıkabilmeniz için 10 öneri

11 Kasım 2018
Klinik psikolog Jordan Peterson’ın ‘12 Rules for Life’ (‘Hayat için 12 Kural’) kitabından esinlenerek hazırladığım bu listedeki maddeler; ilişkilerinizi geliştirmenize, mutluluğu keşfetmenize ve hem içeriden hem dışarıdan tatmin duygusunu hissetmenize yardımcı olacak. Hayatınızı en iyi versiyonuyla yaşayabilmek için bu önerileri her gün hayata geçirin.

1. Hayat hep kolay değildir, kabullenin
Yaşanan acılar gücü ve karakteri besleyebilir. Kötü günleri kabullenin. Belki de onlardan bir şeyler öğrenirsiniz.
2. Çevrenizdekilerle bağ kurun
İster komşularınızı tanımak için vakit ayırın, ister bir kurumda gönüllü çalışın... Ama mutlaka evinizden çıkın ve etrafınızdakilere ulaşın.
3. Hayat önünüzden geçip gitmesin
Asla bir başkasının hikâyesinde kendinize büyük bir rol biçmeyin. Kendi hikâyenizin yıldızı olun. O iş teklifini kabul edin,
görüşme teklifine evet deyin ve yeteneğinize bir şans verin.

Yazının Devamını Oku

Sancısavar beş yöntem

4 Kasım 2018
‘Böbrek taşı’ çilesine son! Bu hastalığın oluşumundan ve tekrarlamasından nasıl korunacağınızı açıklıyorum.

Daha fazla su
Eğer spor sırasında çok terliyor ve kaybettiğiniz suyu geri almıyorsanız böbrek taşı oluşma riskini artırıyorsunuz demektir. Daha az su demek daha az idrara çıkmak demektir; bu da taşa sebep olan minerallerin böbrekte ve idrar yolunda yerleşip birleşmesine yol açar. Bol bol su tüketmeye çalışın. Evet sık tuvalete gitmek sinir bozucu olabilir ama bu, böbrek taşlarını engellemek için ödeyeceğiniz çok küçük bir bedel.

Kuruyemiş dost mu düşman mı?
Kuruyemiş, ıspanak, pancar ve tatlı patates gibi besinler oksalat yani bir tür tuz bakımından zengin besinlerdir. Amerikan Ulusal Böbrek Vakfı, eğer oksalat zengini besinler tüketiyorsanız bunları öğün sırasında kalsiyum zengini besinlerle beraber tüketmeniz gerektiğini söylüyor. Bu, böbrek daha işleme başlamadan oksalatın bağırsak ve midede birbirine yapışarak böbrek taşı oluşumu riskini azaltıyor.

Gazlı içeceklere kota!

Yazının Devamını Oku

Beş adımda şahin gözler

28 Ekim 2018
İşte gözlerinizle ilgili şaşırtıcı bir gerçek: Bu muhteşem organımız tüm vücuttaki en aktif kaslardan bazılarına sahip. Uyurken bile hareket halinde 2 milyonun üzerinde nokta var. Peki biz onları korumak için ne yapmalıyız?

Güneşten
koruyun
Gözlerinizi güneşin zararlı kızılötesi ışınlarından korumak için muhakkak güneş gözlüğü kullanın. Hem UVA hem UVB ışınlarını bloke eden bir gözlük tercih edin.

Omega-3 alın:
Sağlık deposu yağ asitleri yani Omega-3’ler sadece kalp sağlığını değil aynı zamanda görme sağlığını da korumaya yardımcı olur. Balık, çiğ kuruyemiş ve yeşil yapraklı sebzeler gibi Omega-3 zengini besinler tüketin.

Sigara

Yazının Devamını Oku

En yaygın işe gidememe sebebi

21 Ekim 2018
Huzursuz bağırsak sendromu en yaygın işe gidememe sebeplerinden biri. Belirtileri karın ağrısı, kabızlık, ishal ama bu hastalığa neyin yol açtığı bilinmiyor ve tam olarak tedavi edilemiyor.


Kimler risk altında: Herkeste gelişebilir ama 50 yaş altında ve kadınsanız daha yüksek risk altındasınız. Hele de anksiyete, depresyon gibi durumlar veya başka travmalarınız varsa...

Yol açan faktörler: Neyin yol açtığı tam bilinmiyor ancak birçok teori mevcut. Bağırsaklardaki kas hareketleri, kasılma ve büzülmeler, enflamasyon veya sinir sistemindeki bozukluklar bu hastalığa yol açan faktörler arasında olabilir.

Belirtileri neler: Karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık ve ishal.

Nasıl teşhis konur: Günümüzde doktorlar iki ana kritere bakıyor: Bunlardan ilki, Roma 3. Bu kriteri karşılıyor olmanız için son üç aydır ayda en az üç gün sürekli tekrar eden karın ağrısı yaşamanız, dışkı sıklığında ve görüntüsünde değişiklik gerek. İkinci kriter, Manning tanı. Bunun için de şunları yaşıyor olmanız lazım: Şişkinlik, dışkı yapmayla rahatlayan ağrı, mukuslu ishal, tuvalete çıkmanıza rağmen tam bitmemiş olma hissi.

Nasıl korunulur: Bol lifli beslenmek çok faydalı. Ayrıca beslenmenize daha fazla tahıl, meyve, sebze ve fasulye çeşitleri ekleyin. Size iyi gelen besinleri ve diğer detayları not tutarak ona göre beslenmeye özen gösterin.

Baş etmenin 3 yolu

Yazının Devamını Oku

Aman toksinlere dikkat!

14 Ekim 2018
Araştırmalar yiyeceklerimizin içinde yüksek oranda zararlı kimyasallar olduğunu göstermeye devam ediyor. Bu kimyasallar çocuklarımızın gelişimini tehdit ederken bizim de kalp hastalıkları, diyabet ve kanser riskimizi artırıyor. İyi haber şu ki; bu ölümcül zehirlerin etkisini azaltabilirsiniz.

Cıva: Okyanuslarımız, deniz ve göllerimiz zararlı maddelerle dolu. Bunların en etkililerinden biri; su yosunu tarafından emildiği anda bir zehirli akümülasyon zinciri başlatan metil cıva. Küçük balık, suyosununu yer, büyük balık küçük balığı... Bu zincir cıva dolu balıkları soframıza kadar getirir.


Yüksek cıva içeren balıklardan uzak durmalısınız. Somon genellikle en az seviyede cıva içerir. Diğer harika seçenekler şunlar; karides, deniztarağı, sardalye, kalamar, pisi balığı ve alabalık. En yüksek cıva seviyesine sahip olanlarsa; tonbalığı, kılıçbalığı, kral uskumru ve köpekbalığıdır.
Bisfenol-A (BPA): BPA’nın etkileri tartışmalı çünkü çalışmalarda tutarsız sonuçlar bulundu. Birçok araştırma etkisi olmadığını ileri sürse de bazı çalışmalar yüksek BPA seviyelerine maruz kalmanın doğurganlık sorunları, diyabet ve hipertansiyonla ilişkili olabileceğini gösterdi.
Bu nedenle yedi numaralı kaplardan (üzerinde numara olmayan plastik şişelerin hepsi yedi numara olarak kabul edilir), PC ile başlayan (polikarbonat) ve sınıflandırılmamış, sert plastik kaplardan uzak durun. BPA içermeyen emzik ve biberonlar alın. Paslanmaz çelik veya alüminyum su mataralarını tercih edin. Yiyecekleri mikrodalga fırında ısıtırken cam kap kullanın. Konservelenmiş yiyecek, içecek ve bebek mamalarına alternatifler bulun.
Tarım ilacı: Pestisitler zehirlidir. Çünkü yabani otları ve böcekleri öldürmeyi amaçlar. Devlet, bizi güvende tutmak için standartlar belirlerken bazı biliminsanları düşük dozlarda bile olumsuz bir etki yaratabileceğini söylüyor. Böcek ilacına maruz kalmayı önlemenin en kolay yolu; organik seçeneklere yönelmektir. Ne yazık ki organik yiyecekler daha pahalı olabilir. Bunun dışında düşük seviyede potansiyel toksik kalıntıları olan bazı seçenekler şunlar: Avokado, muz, yabanmersini, brokoli, mantar, lahana, armut, karnabahar, ahududu, mısır ve lahana.

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün saat 12.30’da Sony Channel Digiturk 51’inci Kanal ve D-Smart

Yazının Devamını Oku

B12’niz eksik mi?

7 Ekim 2018
B12 vitamini, vücudunuzun kırmızı kan hücreleri üretmesi ve sağlıklı bir sinir sistemi için gereken önemli bir besin maddesidir. B12 eksikliği; yaşlılar, veganlar, sık sık antiasit kullananlarla kilo verme ameliyatı geçirenlerde yaygındır. Aşağıdaki belirtiler sizde de varsa mutlaka doktorunuza başvurun.

Solgun beniz: Cildinizde veya gözünüzde sarılık olması karaciğeriniz kırmızı kan hücrelerinizi parçalamak için çok fazla çalıştığında meydana gelen ‘bilirubin’ isimli maddeden de kaynaklanabilir.

Güçsüzlük veya yorgunluk: B12 eksikliğinin en erken belirtilerinden biridir fakat aynı zamanda eksikliğin sıklıkla yanlış teşhis edilmesinin de bir sebebidir.

Denge problemleri: Bu durum en çok yaşlılarda görülür çünkü yaşlıların B12 eksikliğine yatkın olmaları düşmelere müsait olmalarına yol açar.

Diyabet ve ağız sağlığı: B12 eksikliğinin erken ve çoğunlukla yanlış tanı konulan belirtilerinden biri de şişmiş dildir. Ağız ülserleri de ağrılı bir belirtidir.

Karıncalanma: Güçsüzlük veya yorgunluktan sonra B12 eksikliği giderilmezse sinirlerinizi koruyan ‘miyelin’ maddesi vücudunuzda üretilmemeye başlar. Bu da karıncalanmaya yol açar.

Nefes darlığı ve sersemlik: Kırmızı kan hücresi dolaşımındaki bozukluk, nedensiz yere nefes darlığı veya baş dönmesi hissiyatına yol açabilir.

Ruh hali değişiklikleri: Düşük B12 seviyesi, bunama ve depresyon gibi birçok farklı beyin bozukluğu ve hatta ruh hali dalgalanmalarıyla bağdaştırılmaktadır.

Yazının Devamını Oku

Hamilelik efsaneleri açığa çıkıyor

30 Eylül 2018
Genler her şeyi belirler mi? Gerçekten iki kişilik yiyebilir misiniz? Bebeğin cinsiyetini belirlemek elinizde mi? Efsanelerin arkasındaki gerçekleri öğrenin.

EFSANE 1: GENLER HER ŞEYDİR!

Bildiklerimiz:
Göz rengi ve saç dökülmesi gibi bazı özellikler DNA’dan kaynaklanıyor ama bel ölçüsü veya zekâ gibi özellikler böyle değil. Bilimde yeni bir alan olan epigenetik, bunları inceliyor. Vücudunuzun planı olan DNA, gelişim sırasında açılır ve kopyalanır. Bu kopyalama işlemi sırasında yaşadıklarınız (yedikleriniz, maruz kaldığınız toksinler gibi), bu fotokopi makinesinin düzgün çalışmasını durdurabilir. Çocuklarımıza hangi genleri aktardığımızı değil ama hangi genlerin açılıp kapandığını kontrol edebiliriz.

Ne yapabilirsiniz:
Hamilelikte sağlıklı olmanız, çocuğunuzun genlerinin hayatı boyunca nasıl işleyeceğini önemli ölçüde etkileyebilir. Ne yazık ki hamileliklerin yüzde 50’si planlanmamış olduğundan çoğu kadın embriyonal ve fetal dönemin ilk haftalarında sağlıklı aşama sağlama fırsatını kaybeder. Planınız yoksa bile basit adımlarla sağlığınızı düzeltebilir, böylece hamile kaldığınızda çocuğunuza en iyi başlangıcı sağlayabilirsiniz.

EFSANE 2: GEBELİKTE İKİ KİŞİ YERİNE YENİR!

Bildiklerimiz:

Yazının Devamını Oku

Kilo aldıran 5 büyük hata

22 Eylül 2018
Tartıya her çıktığınızda şaşırıyor musunuz? Sorun metabolizmanızda değil, doğru bildiğiniz yanlışlarda. Kilo almanıza neden olan 5 yeme alışkanlığını ve bunlardan kurtulma yollarını açıklıyorum.

Bardağınızdaki düşmanı yenin

Çayınıza, kahvenize tatlandırıcı eklediğinizde kaloriden kaçtığınızı zannediyorsanız, yanılıyorsunuz. Sıfır kalorili tatlandırıcıları kullandığınız zaman vücut beklediği kalorileri alamaz. Daha çok yeme ihtiyacı duyarsınız ve tok hissedemezsiniz.

Nasıl kurtulursunuz? Bal veya agave şurubu gibi doğal alternatifleri deneyin.

Paketten ağıza, asla!
Direkt paketin içinden yeme şekli tam bir faciaya yol açabilir! Bu şekilde uygun porsiyon miktarını ayarlamak mümkün değildir. Dipsiz bir kuyu gibi görünen paketin içinden yediğinizde, tam olarak ne kadar yediğinizin farkına varamazsınız.

Nasıl kurtulursunuz?
En sevdiğiniz çerezi ambalajsız halde açık satın alın, uygun

Yazının Devamını Oku