İhsan Yılmaz

Depremzede müzisyenler için ‘Umut Notaları’

28 Haziran 2023
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 6 Şubat depreminden etkilenen müzik öğrenci ve eğitmenleri için ‘Enstrüman Destek Fonu’ oluşturacaklarını açıklamıştı.

Geliri bu fona aktarılmak üzere Fransız Metz Grand Est Ulusal Orkestrası, Institut Français girişimi ile İstanbul’a konser vermek için geliyor.

Orkestra ‘Umut Notaları’ projesi kapsamında, İstanbul’da 6 Temmuz Perşembe akşamı saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda özel bir konser verecek.

Metz Grand Est Ulusal Orkestrası

Müzik direktörü ve şef David Reiland tarafından yönetilen orkestra, Japonya Hamamatsu yarışmasının galibi genç Türk piyanist Can Çakmur ile Debussy, Beethoven ve Saint-Saëns eserlerini yorumlayacak. Orkestra, ayrıca konuk şef Murat Cem Orhan yönetiminde büyük Türk bestecisi Ahmed Adnan Saygun’un Orkestra İçin Süit eserini de seslendirecek.

Bu özel konserin tüm geliri, depremde enstrümanını kaybetmiş müzik öğrencilerine ve öğretmenlerine enstrüman temini için başlatılan İKSV Enstrüman Destek Fonu’na aktarılacak. Fondan yararlanmak isteyen yüzlerce öğrenci ve öğretmen Mayıs 2023 sonuna kadar enstrüman talep başvurusunda bulundu.

Yazının Devamını Oku

Zeki Müren şarkıları dinlediniz, şimdi sıra çok sesli türkülerde

26 Haziran 2023
Yola 2017 yılında Zeki Müren’in unutulmaz şarkılarıyla çıkmıştı Limak Filarmoni Orkestrası.

Dünyaca ünlü tenor Murat Karahan’ın genel sanat yönetmenliği ve ülkemizin önde gelen şeflerinden Rengin Gökmen’in yönetiminde kurulan Limak Filarmoni Orkestrası, Ankara ve İstanbul’un ardından sırasıyla Bursa, İzmir, Antalya, Mersin, Gaziantep, Diyarbakır, Eskişehir, Trabzon, Bodrum ve Çeşme’de verilen konserlerde on binlerce müzikseveri Zeki Müren’in hafızalarda yer etmiş eserlerinin filarmonik formuyla buluşturdu.

Bodrum Antik Tiyatro’da izlediğim konser unutulmazlarım arasındadır.

Zeki Müren parçalarının Murat Karahan tarafından yorumlanması büyük bir ilgi gördü. İşte bu ilgi şimdi bir belgeselle de kayıt altına alınmış oldu.



Orkestranın yaptığı o Türkiye turnesinin hikâyesini konu alan ‘

Yazının Devamını Oku

Dayan Özlem

21 Haziran 2023
TÜRKLERİN dünyadaki izlerini süren iyi tarihçilerin başında geliyor Prof. Dr. Özlem Kumrular. Avrupa’nın farklı ülkelerindeki arşivlerde ulaştığı belgelerin ışığında ‘Dünyada Türk İmgesi’, ‘Türk Korkusu’, ‘İslam Korkusu’, ‘Osmanlı Habsburg Düellosu’ gibi araştırma kitaplarına imza attı.

‘Kösem Sultan’, ‘Haremde Taht Kuranlar - Nurbanu ve Safiye Sultan’ gibi tarihi kurgu romanlar kaleme aldı. ‘Sultanın Mutfağı’ incelemesiyle Osmanlı saray mutfağına soktu okurunu.

1870-1850 yılları arasında İstanbul’un eğlence hayatını anlatan ‘İstanbul Eğleniyor’ kitabı yayımlandı kısa süre önce.

Lisansını Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde, yüksek lisansını aynı üniversitenin Tarih Bölümü’nde, doktorasını ise İspanya’da Salamanca Üniversitesi’nde yaptı.

Bir süre önce akademisyenliği bırakıp kitap çalışmalarına ağırlık vermiş, çeşitli ülkelerdeki kültür turlarında rehberlik yapmaya başlamıştı.

Son olarak ‘Heidi’nin dünyasına yolculuk’ sloganıyla düzenlenen İsviçre kültür turuna çıkmıştı. Instagram hesabından, Heidi’nin köyünden Heidi ve Peter’in heykeliyle paylaştığı fotoğraflarına imrenerek bakmıştım.

Ne yazık ki hemen ertesinde kötü haberi aldım. Gezinin son günü geçirdiği bir trafik kazasında ağır yaralandığını öğrendim. İki haftadır İsviçre’de bir hastanede bilinci kapalı halde hayata tutunma mücadelesi veriyor.

Umarım kısa sürede iyileşir ve her daim yüksek enerjisiyle neşeli kahkahalarını yeniden duyarız.

Yazının Devamını Oku

O Nutuk ne yazık ki ıslak imzalı değil

16 Haziran 2023
İKİTELLİ Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 4 gün boyunca yanan binadan bir kahramanlık hikâyesi çıktığını, Sermet Tezcan’ın dükkânındaki Atatürk imzalı Nutuk’u bir itfaiye erinin alevlere rağmen içeri girip kurtardığı haberlerini hepimiz duygulanarak okuduk, televizyonlarda izledik.

Haberde Sermet Tezcan babaannesinden kalan ve Atatürk tarafından bizzat imzalanmış ‘Nutuk’ kitabının hikâyesini şöyle anlatmıştı: “Babaannem İzmir Lisesi’nde öğrenciyken Atatürk okullarını ziyaret etmiş. Kız öğrenciler de burada zeybek oynamışlar. Atatürk zeybek oynayanlara Nutuk kitabını hediye etmiş. Yangın sırasında bu kitabın değerli olduğunu söyleyince bir itfaiye eri içeri girip kitabı kurtardı. Çok duygusal bir durumdu.”


Bit Mezat tarafından 2021 yılında müzayedeye konmuş 1938 basımı Nutuk.

MATBU İMZA

Tezcan’ın gösterdiği Nutuk’a dikkatli bakınca sayfadaki Gazi Mustafa Kemal imzasının matbu imza olduğu açıkça belli oluyor. İlk basımı 1927 yılında eski harflerle yapılan Nutuk’un, 1934 ve 1938 yılında Devlet Basımevi tarafından yeni harflerle yapılmış baskılarından biri bu.

Tezcan için manevi değeri çok daha fazla doğal olarak ama sahaf literatüründe ve koleksiyonerlere göre bir kitabın imzalı nüsha kabul edilebilmesi için ıslak imzalı olması gerekiyor.

Ve Atatürk’ün ıslak imzalı Nutuk’unu bulmak neredeyse imkânsız. Silah arkadaşı İsmet İnönü’nün kitaplığında bile yok, gerisini siz düşünün.


Yazının Devamını Oku

‘Şeker Portakalı’nın telif şartı Kıvanç Tatlıtuğ’la tanışmak

14 Haziran 2023
1980’li yıllardan sonra doğan çocukların en çok okudukları kitapların başında gelir ‘Şeker Portakalı’.

Brezilyalı yazar Jose Mauro de Vasconcelos’un kendi çocukluğundan yola çıkarak yazdığı ve 1968 yılında yayımlanan romanı bütün dünyada büyük ilgi gördü. Pek çok dile çevrilen roman bir fenomene dönüştü.

Yoksul bir ailenin yaramaz ve zeki çocuğu Zeze’nin yaşadıklarını, çektiği acıları taşındıkları evin bahçesindeki şeker portakalı fidanına anlatmasıyla ilerleyen roman, etkileyici bir büyüme hikâyesi.



Kitap Türkçeye Aydın Emeç ve Emrah İnce tarafından 1983 yılında çevrilmiş ve Can Yayınları tarafından yayımlanmıştı.

Tam 40 yıldır Türkiye’de çok satan listelerinin gediklisi. Öğretmenlerin öğrencilerine en çok tavsiye ettikleri kitaplardan biri.

Yazının Devamını Oku

Cumhuriyet’in kemanı sustu

12 Haziran 2023
TÜRKİYE’nin yetiştirdiği en önemli keman sanatçısıydı Suna Kan.

Cumhuriyet’le hayata geçirilen çok sesli müzik devriminin simge isimlerinden, harika çocuklarından biriydi. Dünyanın en önemli sahnelerinde başarılı konserlere imza atmış, ünlü şeflerle çalmış, kayıtlar yapmıştı. 

Rahatsızlığı nedeniyle son yıllarda sahnelerden ve kemanından uzaktaydı. Kaldığı sağlık kurumunda sık sık onu ziyaret edip kendisine mini konserlerle moral veren usta piyanist Gülsin Onay dün sosyal medya hesaplarından verdi vefat haberini. Atatürk’ün hayalini kurduğu neslin en önemli temsilcisi 86 yaşında veda etmişti hayata.

21 Ekim 1936 yılında Adana’da doğan Suna Kan ilk keman derslerini babası Nuri Kan’dan almaya başladığında beş yaşındaydı. Ayrıca Walter Gerhardt, Gilbert Back, İzzet Nezihi Albayrak ve Lico Almar’la çalıştı. Mozart’ın 5. Keman Konçertosu’nu seslendirdiği ilk konserinde, henüz dokuz yaşındaydı.

HARİKA ÇOCUKLAR YASASIYLA PARİS’E GİTTİ

1948 yılında İdil Biret ve Suna Kan üstün yetenekli çocuklar yasası ile Paris’e gönderildi. Gabriel Bouillon’un öğrencisi olarak öğrenim gördüğü konservatuvarı 1952’de birincilikle bitiren Suna Kan, 1954 yılında Cenevre Uluslararası Yarışması’nda birincilik ödülünü aldı. 1957 yılında katıldığı M. Long - J. Thibaud Uluslararası Yarışması’nda ‘Paris Şehri Ödülü’nü aldı. Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda ve kurucuları arasında bulunduğu Ankara Oda Orkestrası’nda başkemancı ve solist sanatçı olarak yer aldı.

1971’DE DEVLET SANATÇISI OLDU

Yazının Devamını Oku

Yaptığı müzeyi ilk kez görecek

9 Haziran 2023
DÜNYACA ünlü İtalyan mimar Renzo Piano imzasını taşıyan yeni İstanbul Modern müze binası, 4 Mayıs tarihinde sessiz sedasız ziyarete açılmıştı.

Yaşanan deprem felaketinin de etkisiyle görkemli bir tören yapılmamış, basına ve sanat profesyonellerine küçük bir davetle müze gezdirilmiş, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretiyle resmi açılışı gerçekleşmişti.

Müzenin açılışı için 20 Haziran akşamı özel bir davet verilecek. Aynı günün sabah saatlerinde ise müzenin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı
Oya Eczacıbaşı’nın ev sahipliğinde bir basın toplantısı düzenlenecek. Toplantının konuğu ise müzeyi tasarlayan Renzo Piano. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayacak olan ünlü mimar, akşam da iş ve sanat dünyasının katılacağı davetin onur konuğu olacak.

Renzo Piano tasarladığı müzenin içinde eserlerle birlikte bitmiş halini de ilk defa bu ziyaretinde görecek.

SERGİSİ VAR

Müzenin giriş katında bulunan ve ücretsiz gezilebilen bölümde ünlü mimara ait bir sergi de var.

‘Renzo Piano: Yerin Ruhu’

Yazının Devamını Oku

Amerikalı şairin külleri Beşiktaş Şairler Parkı’nda

12 Mayıs 2023
Beşiktaş Akaretler’deki Şairler Parkı, semtte yaşamış olan şairlerin heykelleriyle mimar Erhan İşözen tarafından kurulmuştu. Usta heykeltıraşlar tarafından yapılan heykellere sonra başka şairlerinkiler de eklendi.

Pazar günü bir ilk yaşandı parkta.

Orada kendisinin de heykeli bulunan şair Ataol Behramoğlu ve bir grup edebiyatçının katıldığı sade bir tören yapıldı. Bu kez yeni bir şair heykelinin açılışı değil, Amerikalı bir şairin küllerinin parka dökülmesinin töreniydi bu.

Peki kimdi bu şair ve Amerika’dan Beşiktaş’a getirilen küllerin hikâyesi neydi?



Geçen hafta Maltepe Belediyesi’nin katkılarıyla

Yazının Devamını Oku