Paylaş
Piyasalarda geçen hafta boyunca iki ayrı trend yaşandı. Haftanın ilk yarısında, faizlerde yükseliş ve borsada abartılı düşüş yaşanırken, ikinci yarısından sonra bunun tam tersi oldu.
Hafta boyunca, siyasi tartışmalara karşın bono faizlerinde çok fazla değişiklik yaşanmadı. Gecelik faizlerde ise nakit sıkışıklığına bağlı olarak büyük dalgalanmalar oldu.
En büyük oynaklık ise borsada yaşandı. Haftaya 15 bin 363 puandan başlayan borsa, hafta ortasına gelindiğinde, yaklaşık 2 bin puanlık kayıpla, kısa sürede 14 bin puanın da altına inerek, 13 bin puan sınırına kadar geriledi.
Endeksin 13 bin puanlara inmesi, özellikle küçük yatırımcılar arasında, korkulu anların yaşanmasına yolaçtı. Panikleyen yatırımcılar, çok yüksek fiyata aldıkları hisseleri, zararına da olsa sattılar.
Daha fazla düşeceği korkusuyla satanların hisselerini ise düşüşe oynayıp, en düşük seviyelerden almak için tetikte bekleyenler topladı. Düşüşe oynayanlar, 19 bin endeks seviyesinde portföylerini boşaltıp, borsanın 12 bin - 13 bin puanlı seviyelere kadar düşmesi için beklemedeydi. Bu gruptaki oyuncular beklerken de boş durmayıp, sürekli piyasada endeksin gelebileceği en düşük seviyeler üzerine tahminlerini telaffuz etmekten geri kalmadılar.
Tüm düşüş senaryolarına karşın önceki hafta sonuna kadar endeks, 15 bin puan seviyesinin altına inmedi. Fakat bu haftaya girilirken düşüşe oynayanlar için büyük bir fırsat doğdu.
Ankara'da hükümet ortakları arasında alevlenen Köşk tartışması, düşüş için kullanılabilirdi, kullanıldı da.
Köşk tartışması, haftanın ilk yarısında ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın partisine hakim olamadığı eleştirilerine kadar uzanırken, ‘‘büyük’’ oyuncuların da körüklemesiyle borsa endeksi, 13 binli puanlara düştü.
BAYKAL BENZETMESİ
ANAP'ta, Köşk konusunda aykırı sesler iyice yükselince, piyasa çevrelerinde, birara Mesut Yılmaz için, CHP Lideri Deniz Baykal benzetmeleri bile yapıldı.
Baykal'ın, azınlık hükümetini dışarıdan desteklediği dönemde, zaman zaman birbirine zıt yaptığı açıklamalarla, piyasalarda büyük dalgalanmalara yolaçtığı iddiaları tekrar ısıtılıp, konuşulmaya başladı.
Yılmaz'ın, Köşk konusundaki aykırı düşüncelerinde fazla ısrar etmeyip, hükümet ortakları ile uzlaşmayı yoluna gitmesi, söylentileri de ortadan kaldırdı.
Keza hükümet ortakları arasında Köşk krizinin şimdilik de olsa aşılması ile borsanın yönü haftanın ikinci yarısında, tekrar hızla yukarıya döndü.
Borsadaki bu dönüş noktasını yakalayıp alım yapanlar, haftanın son iki gününde yaklaşık yüzde 16 oranında kazanç sağladı.
BELİRSİZLİKLERE DİKKAT
Köşk krizinin aşılmasının yanısıra, Dünya Bankası ve IMF Türkiye masası şefi Cottarelli'nin verdiği mesajlar, piyasalarda iyimserliği artıran gelişmeler. Bu iyimserlik bir kaç gün daha piyasalara olumlu yansıyabilir.
Her ne kadar IMF çok iyi gittiğimizi söylese de, şubat enflasyonunda beklentilerin çok üstünde, sürpriz bir yükseliş, endişeleri artıracaktır.
Ancak gecelik oranların yüksek seyretmesi, enflasyon beklentilerinin yüksek olması, Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılması gibi nedenler önümüzdeki günler için belirsizlik measjını da beraberinde getiriyor.
Paylaş