Paylaş
İstanbul’un bitmek bilmeyen sosyal hayatı, markaların şuursuzca yaptıktırdıkları lansmanlar, günde yapılması gereken en az 8 kapı zorunluluğu ve tabi meşhur trafik çilesi de eklenince isyan cümleleri yükselmeye başladı.
Kiminle konuşsam, bu durumdan yılmış durumda. Sosyal yaratıklar olarak evrimleşmiş olmamıza rağmen hem mental hem fiziksel olarak hiçbirimize iyi gelmedi bu kadar yoğunluk.
Son bir ayın sonunda hem mental, hem fiziksel sağlığımızı zorlamaya başladık.
Birçoğumuz hasta, olmayanlar ise halsiz bir şekilde gününü devam ettirmeye çalışıyor.
Bedenimiz alarm çanını çalalı çok oldu, kendimizde ne bağışıklık sistemi bıraktık, ne de sağlıklı yaşam rutini.
Buna bir “dur” deyip yeniden dengeyi girmek sağlamak isteyenler için yapılması gerekenleri, Brain Health Network’te bilim ve araştırma etkisi direktörü Prof. James Goodwin, “Supercharge Your Brain” adlı kitabında çok güzel açıklıyor.
Şimdi size Goodwin’in, beyin sağlığımızı iyileştirmemiz için önerdiği bazı önemli yolları paylaşacağım.
Kendine karşı kibar ol
Goodwin, “Beyin sağlığının üç unsuru; ne kadar iyi düşündüğünüz, başkalarıyla ne kadar iyi uyum içinde olduğunuz ve ne kadar iyi hissettiğinizdir” diye açıklıyor.
“Yani kendiniz hakkında iyi hissetmiyorsanız, beyniniz daha fazla düşüş riski altındadır.”
Kişisel bakımı önceliklendirmek için bu katı talimatları göz önünde bulundurun.
Dengeli beslenin
Modern Batı diyetleri sadece kilomuzu etkilemiyor. İşlenmiş yiyecekler, hazır yemekler ve paketlenmiş gıdalar iltihaplanmaya neden olabiliyor. Goodwin, B12 vitamininin, insanların yaklaşık yüzde 80’inde, özellikle de vegan diyet uygulayanlarda eksik olduğunu belirtiyor.
“Yeterince B12 almayan insanlar, alanlara göre daha erken bilişsel düşüş gösteriyor. Vegan olmak istiyorsanız sorun değil, ancak bu beyniniz için doğal bir diyet değil” diyor.
Diş sağlığınıza dikkat edin
Bağırsak sağlığının nasıl davrandığımız ve düşündüğümüz üzerindeki etkisini muhtemelen zaten biliyorsunuzdur, ancak diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu da biliyor muydunuz?
Birmingham Üniversitesi tarafından 2021’de yapılan bir araştırma, diş eti hastalığı olanların, kötü zihinsel sağlık ve vasküler demans gibi hastalıklara yakalanma riskinin arttığını da ortaya çıkardı.
Goodwin, “Bağışıklık sisteminizin yüzde 70’i ağzınızdan başlayan sindirim sisteminizdedir. Vücudumuza doğru yiyecekleri sokmanın yanı sıra iyi diş hijyeni sağlamak da önemli” diyor. Evde tutarlı bir günlük rutinin yanı sıra diş doktoruna düzenli ziyaretler yapılmasını da öneriyor.
Düzenli ilişkinin önemi
Goodwin’e göre düzenli ilişkiye girmek, hafıza, görsel-mekansal farkındalık ve hatta matematik yapma beceriniz açısından beyin sağlığınız için faydalı olabilir. “Son araştırmalar, yakın ilişki içinde olduğunuz biriyle düzenli ilişkinin bilişsel sağlığı ve sözlü akıcılığı geliştirdiğini buldu” diyor.
Her gün biraz egzersiz yapın
Fiziksel olarak aktif olmak, iyi bir beyin sağlığı için çok önemli. Goodwin’in tavsiyesi ise bir seferde 45 dakikadan fazla oturmaktan kaçınmak. “Beyin sağlığını artırmak için günde sadece bir saat egzersiz yapamazsınız. Bunun yerine, gün boyunca artan hareketle birleştirerek beyin yaşlanmasını tersine çevirebilirsiniz. Hatta beyninizi gençleştirebilirsiniz!”
Sosyal olmaya çalışın
Çağrıldığınız davetlere “evet” demek, aslında sağlığınız için faydalı. Goodwin, “Sosyal hayatınız son derece önemli. Yalnızsanız veya sosyal olarak izole edilmişseniz, bu günde 50 sigara içmeye eşdeğerdir yani sağlığınız için kötüdür” diyor.
Ama bunu söylerken normal bir sosyallikten bahsediyor. Rayından çıkmış tren gibi kendinizi hırpalayarak kapı kapı dolaşın demiyor. Bence her şey dengede olunca güzel. Bunu yapabilmek için bir noktada “hayır” diyebilmeyi öğrenmek gerek.
Omuzlarımızdaki zorunluluk yükü keyiften ve eğlenceden ziyade, sağlığı etkileme noktasına geldiyse artık orada da “bir dur” diyebilmek gerek. Eski sakin günlerin hasretini çekenler burada mı? Merak etmeyin yalnız değilsiniz.
Paylaş