Gülçin yazıyor

Gülçin TELCİ
Haberin Devamı

RP davasını sollayan yarış!

Herkes, Anayasa Mahkemesi'nin, RP ile ilgili ne karar vereceğini düşünüp taşınırken, ben dava ile birlikte gizli gizli yürütülen başkanlık kulisini yazmaya karar verdim. Zaten RP için iş kolay. Mahkeme kapatma kararı verirse diye, RP'nin yedeğini kurdular bile. ‘Faziletli’ bir şekilde yollarına devam edecekler...

Şimdi gelelim başkanlık yarışına. Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'in, 31 Aralık'ta yaş haddinden emekliye ayrılması ile başkanlık koltuğu da boşalacak. Yerine de yeni yılla birlikte yeni bir başkan seçilecek.

DÖRT ADAY

Anayasa Mahkemesi çevrelerinden edinilen bilgiye göre, heyetteki 11 üyenin 11'i aday olabilir. Ama kulislerde Özden'den boşalacak başkanlık için dört adayın adı geçiyor. Bunlar Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Güven Dinçer ile, asıl üyeler Yalçın Acargün, Lütfü Tuncel ve Ahmet Necdet Sezer. 11. üyede aday olabileceği son anda sürpriz bir isimin çıkabileceği de belirtiliyor. Seçim tarihi olarak ise, Özden'in emekliğinin hemen ardından yılbaşını izleyen ilk hafta gösteriliyor. Peki Başkan nasıl seçilecek. O da Anayasa'da yazıyor. Anayasa'nın 146. maddesine göre, Yüksek Mahkeme 11 asıl üyesi arasından ‘gizli oyla’ ve ‘salt çoğunlukla’ dört yıllığına başkan seçecek. Yani 11 asıl üyeden 6'sının oyunu alan yeni başkan olacak.

Kulislerdeki haberlere göre, adayların çokluğu nedeniyle oylar bölünecek. Bu nedenle bazı adayların diğerlerinin lehine çekilebilecekleri de söyleniyor.

Özden'in yerine ise yine Anayasa'nın aynı maddesine göre Cumhurbaşkanı ‘üst kademe yöneticileri ile avukatlar’ arasından bir kişiyi Anayasa Mahkemesi'ne asıl üye olarak seçecek. Bu seçim de şöyle yapılacakmış:

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı Özden'in emekliliği ile ‘üst kademe yöneticileri ile avukatlar’ kontenjanından bir üyeliğin boşaldığını Cumhurbaşkanlığı'na bildirecek. Anayasa'nın 146'ıncı maddesindeki, ‘40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim görmüş veya öğrenim kurumlarında en az 15 yıl öğretim üyeliği veya kamu hizmetinde en az 15 yıl çalışmış veya 15 yıl avukatlık yapmış’ olma şartlarını taşıyan kişiler Köşk'e dilekçe ile başvurarak, Anayasa Mahkemisi asıl üyeliğine aday olduklarını bildirecekler. Baba da bu adaylardan birini Özden'in yerine üye seçecek. İşte iki seçimin özeti böyle...

3.5 milyar dolarlık banka

Citibank Türkiye'ye ilk gelen yabancı banka idi. Yıllar Citibank'a yaradı ve pazarda başarısını sürdürdü. Şimdi büyük bir bankayı alma peşinde. Uzun zamandır kulislerde gözünü Ayhan Şahenk'in sahibi olduğu Garanti Bankası'na diktiği konuşuluyor. Ben de bu konuyu bir davette rastladığım Garanti Bankası Genel Müdürü Akın Öngör'e sordum. Öngör de ‘‘3.5 milyar doları veren niye satın almasın’’ dedi...

Benim bildiğim kadar Garanti Bankası'nın Borsa'da oluşan piyasa değeri 2.5 milyar dolar civarında. Eh! 1 milyar dolar da anlaşılan işin pazarlık payı. Citibankcılara duyurulur.

Garanti Bankası tok satıcı. Görünen o ki yakında bankacılık piyasasında da bazı bankalar el değiştirecek. Elinizi çabuk tutun. Bu alışverişten siz de yararlanın.

Eximbank'a genel müdür

Mahfi Eğilmez'in istifası ile boşalan Hazine Müşteşarlığı koltuğuna Yener Dinçmen oturtuldu. Yener Dinçmen'in boşalttığı Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü koltuğuna ise Eximbank'ın çiçeği burnunda genel müdürü Selçuk Demiralp atandı. Demiralp'in ismi İMKB Başkanlığı için de dolaştı. Herkes İMKB Başkanlığı'na kesin gözüyle bakarken aniden bu görev Osman Birsen'e nasip oldu, Demirel, Yılmaz'ın vazgeçtiğini, Yılmaz da Demirel'in işe çomak soktuğunu yaydı.

Ziraat Bankası'na genel müdür olunca Eximbank genel müdürsüz kalmıştı. Eximbank'tan sorumlu Devlet Bakanı Işın Çelebi'nin Banka'nın başına genel müdür yardımcılarından Ahmet Kılıçoğlu'nun gelmesi için yaptığı kulis başarılı olmuş ve bankanın başına Ahmet Kılıçoğlu geliyormuş. Kılıçoğlu, Eximbank'ın içinden yetişme. Çelebi ile iyi bir dialoğu var.

Tarihten İzler

Osmanlı Bankası, kuruluşundan bu yana 135 yıldır özenle koruduğu binlerce belge, fotoğraf ve değerli kağıdı, bankanın Beyoğlu'ndaki Tarihi Araştırma Merkezi'nde sergilemeye başladı. Osmanlı Bankası'nın zengin arşivinden bir kesitin sunulduğu ve geçmişi çok daha kolay algılamayı sağlayacağı belirtilen, ‘Tarihten izler’ adlı sergi büyük beğeni topladı. Serginin açılışına katılan Osmanlı Bankası Genel Müdürü Aclan Acar, ziyarete açılan belgelerin, arşivde bulunan gerçek hazinenin küçük bir kısmını oluşturduğunu belirterek, ‘‘Sergi, kurum-devlet ve toplum-insan başlıkları altında 2 temel bölümden oluşuyor. İlk bölümde

Osmanlı Bankası bir devlet bankası olarak işleniyor, dolayısıyla Kurumsal kimlik ve devletle olan ilişkiler ele alınıyor. İkinci bölümde banka, toplum ve piyasa ile ilişkisi olan bir kurum olarak ele alınıyor. Sergi, geçmişteki çalışanların yüzlercesinin fotoğraflarının sergilendiği bir galeri ile sona eriyor’’ dedi. Osmanlı Bankası'nı Doğuş Grubu, yani Ayhan Şahenk, 250 milyon dolara satın almıştı. Aclan Acar, bu alışveriş sonrası bankanın başına geçmişti. Şimdi Osmanlı Bankası Acar'ın orkestra şefliğinde imajını ‘‘geçmişini de unutmlayarak’’, yenilemeye çalışıyor. Bu, hem Osmanlı Bankası'nın şubelerinde, hem de yeni yayınlanmaya başlanan televisyon reklamlarında hemen dikkati çekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları