Sanayiden vazgeçerek refah olmaz

TÜSİAD'ın hazırlattığı ‘‘Yeni Rekabet Stratejileri ve Türk Sanayisi’’ raporu iki yıllık bir gecikmeyle geldi.

Raporu, Dr. Melike Balkır ve Dr. Süleyman Gedik ile birlikte hazırlayan Prof. Dr. İbrahim Kavrakoğlu, ‘‘Raporu Kasım 2000 krizi nedeniyle ertelemek zorunda kaldık’’ diyor.

Ekonomik kriz nedeniyle ertelenen rapor, bu kez siyasi bir krizin ortasına düşüyor ve ne yazık ki gerekli ilgiyi görmüyor.

Kavrakoğlu'na göre, Türkiye'nin 12 yıldan beri gündemi ekonomiye ve siyasete taşıması üretim meselesini ikinci plana attı.

Oysa Türkiye henüz bilgi toplumu değil ve üretimi ikinci plana düşürme lüksüne sahip değil.

ABD'de Profesör Lester Thurow'un başını çektiği ‘‘sanayi önemli mi, değil mi tartışması’’ şu an Türkiye için gereksiz bir tartışma Kavrakoğlu'na göre.

‘‘Türkiye önümüzdeki 20-30 yıl sanayiden vazgeçerek kalkınamaz’’ diyor.

Sanayi olmadan kalkınma mümkün değil, ancak sanayinin yapısında radikal değişim şart.

Dünya piyasalarında rekabet için özellik içeren ürünler üretmemiz gerek. Profesör Kavrakoğlu, ‘‘Türk sanayicisi dünyaya farklı bakmak zorunda. Düz ürünlerle Endonezya, Pakistan gibi ülkelerle rekabet edebiliriz. Oysa AB kulvarında oynamak istiyorsak yüksek katma değerleri olan ürünlere yönelmemiz gerek’’ diyor.

İşte işin püf noktası tam burada.

Çünkü uluslararası piyasalarda rekabet için, katma değeri yüksek ürünler, bunun için de sanayicilerin Ar-Ge'ye yani araştırma-geliştirmeye ciddi bir bütçe ayırmaları gerek.

Oysa Türk şirketlerinin Ar-Ge'ye ayırdıkları para yatırımın belki binde biri.

Kavrakoğlu, Ar-Ge'nin üzerinde önemle duruyor.

IBM'in araştırma-geliştirmeye yılda 6 ila 7 milyar dolar ayırdığını söylüyor. Türkiye'nin 10 misli bu rakam.

‘‘Küçük şirketlerde dahi Ar-Ge bölümleri oluşturulabilir. İki ya da üç mühendisle yapılacak bir iş.’’

Ne yazık ki bunu yapmıyoruz.

Peki ne yapıyoruz?

Kendi yaratıcılığımızı geliştirmek yerine ‘‘kopyacılık’’ yapıyoruz.

TÜSİAD'ın hazırlattığı rapordan aktarıyorum: ‘‘Bir diğer ülkede üretilen özgün ürün, teknoloji veya markayı izin almadan ve bedel ödemeden kullanmak uzun yıllar hak olarak görüldü. Başka bir ifadeyle doğasında haksız kazanç olan kopyacılık yasal hale getirildi.’’

Bu uygulama neye maloldu?

Türkiye dışında bilinen güçlü ‘‘markalar’’ yaratılamadı.

Bugünkü siyasi ortamda kanımca ‘‘gürültüye’’ giden TÜSİAD'ın raporu çok ilginç. Okumak isteyenler internette, www.tusiad.org adresine başvurabilirler.

TÜSİAD'ı böyle bir rapor için kutluyorum.

Ancak TÜSİAD üyesi sanayicilere küçük bir sorum var:

Kaçınızın şirketinde Ar-Ge bölümleri mevcut?


Sanayi-üniversite işbirliği yolda


TÜSİAD için hazırlanan rapordan şöyle bir cümle: ‘‘Onlarca yıldır üzerinde konuşulan, fakat somut netice alınamayan 'sanayi-üniversite işbirliği' özlem olarak kaldı.’’

Şimdi size iyi bir haber.

‘‘Sanayi-üniversite işbirliği’’ artık bir özlem değil, çünkü aşağıda detaylarına gireceğim proje gerçekleşirse eğer gerçek olacak.

Ali Koç'un desteklediği CAT (Competitive Advantage of Turkey) projesinin Koordinatörü Hakan Çiftçi'nin gönderdiği e-mail müjdeyi veriyor.

Turizm alanında olduğu kadar tekstil alanında da önemli çalışmalar yapan CAT grubu, Yeditepe Üniversitesi'yle ortak, Çorlu'da bir Tekstil Araştırma Enstitüsü kurmaya hazırlanıyor.

Amaç, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Çerkezköy, Çorlu, Lüleburgaz'daki tekstil sanayinin Ar-Ge çalışmalarıyla yeni, özellikli ve farklı ürünler geliştirmesini sağlamak.

Yani Profesör Kavrakoğlu'nun önemle üzerinde durduğu meseleye çözüm getirmek.

Tekstil Araştırma Enstitüsü, yeni ürün geliştirmenin yanısıra, iş gücünü maksimum seviyede eğitmek, araştırmacı personel gibi yetiştirmek gibi hedefleri de olacak.

Yeditepe Üniversitesi Tekstil Araştırmaları Enstitüsü'nün bu konuda North Carolina State University ile işbirliği yapması da planlanılıyor.

CAT, önümüzdeki yıllarda benzer enstitülerin Türkiye'nin diğer bölgelerinde de kurulması peşinde.

CAT, yabancı teknolojiyle kurulduğu halde etkin bir Ar-Ge desteğinden mahrum olan Türk Tekstil ve Konfeksiyon Sanayii'ne yeni bir pencere açıyor.

Bu projeyle ilgilenen şirketler CAT Direktörü Melih Bulu'dan gerekli bilgi alabilirler.

Bulu'nun cep telefonu şöyle: 05322402044
Yazarın Tüm Yazıları