Sohbetler herkese açık.
Memleketin kültür mirasını, tarihini öğrenmek isteyenler için bulunmaz bir nimet.
Geçenlerde, Lütfi Kırdar’da “Kültür Turizmi’nin Parlayan Güneşi Laodikeia” başlığı altında, Pekin ile Laodikeia kazı başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek’in katıldığı sohbetlerden birine katıldım.
Laodikeia özel bir ilgi beslediğim antik şehirlerden biri.
Prof. Dr. Şimşek kazılarına 2003 yılında başlamış.
TÜRSAB’ın toplantısında Prof. Dr. Celal Şimşek ( solda) ve Faruk Pekin (sağda)
Kazıların başlamasından iki yıl sonra, 2005 yılında yolum Denizli’nin 6 kilometre kuzeyindeki Laodikeia’ya düşmüştü.
Türkiye’de bu marka tarafından işletilen 11 otelden sorumlu.
Daha çok yeni Polonya, Arnavutluk, Romanya ve İtalya’nın da kendisine bağlanması nedeniyle Ruhsar Eryöner’in sorumlu olduğu otel sayısı 18’e çıkmış durumda.
Geçen gün, turizmin her alanına uzanan sohbetimizde “ Uluslararası otelcilik sektöründe kendimi kabul ettirmeyi ve yükselmeyi başardığım için hem kadın, hem bir Türk turizmci olarak mutluyum” diyor.
İzmirli doktor bir babanın kızı olarak dünyaya gelen Eryöner, babasının turizme yönelmesi tavsiyesi üzerine ortaokuldan itibaren kariyer planlamasını yapmış.
“Ortaokuldan itibaren otelci olmaya karar verdim. Boğaziçi Üniversitesi Turizm Bölümü’ne girdim. Hizmet sektörünü sevmezseniz bu işi yapamazsınız. Bu meslekte en iyi motivasyon insanları memnun etmek” diye konuşuyor.
Kendi deyişiyle bavulu elinde neredeyse havalimanlarında yaşayan Ruhsar Eryöner, mesleğe Altın Yunus’ta santralde çalışarak başlamış ve mesleğin her kademesinde çalışarak yükselmeye başlamış.
12 yıl İzmir’de Efes, Hilton gibi en iyi otellerde çalıştıktan sonra, Hilton’dan gelen öneri üzerine kariyerine yurt dışında devam etmiş.
Zira müzede sizi, tarihimizin en renkli sanat ve kültür adamı, ressam-arkeolog Osman Hamdi Bey’in dünyasına “sanal gerçeklik” gözlüğüyle müthiş bir yolculuk bekliyor.
Osman Hamdi Bey’in çalışma orasına sanal yolculuk yapmak mümkün
Osman Hamdi Bey’in özel eşyalarının olduğu çalışma odasına ve hatta Türk resminin en iyi bilinen eserlerinden biri olan Kaplumbağa Terbiyecisi’nin tablosunun ta içine kadar sanal bir yolculuktan söz ediyorum.
Ünlü tablonun, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’na girişinin 15. yıldönümü nedeniyle Pera Müzesi, sanal gerçeklik içerikler üreten Muse VR şirketiyle işbirliği yapmış.
Muse VR, New York’ta yaşayan, dijital sanatçı heyketraş, mimar Taha Alkan ile İstanbul’da yaşayan dijital sanatçı kardeşi Talat Alkan tarafından kurulmuş.
Alkan kardeşler, mimari, grafik tasarım, müzik, ses efekti, sanat yönetmenliği, üç boyutlu görselleştirme gibi alanlarda uzmanlaşmış dijital sanatçılar.
Bununla ilgili en son araştırma 2002 yılında yapılmış.
“2002 Türkiye Özürlüler Araştırması” raporu, o dönemde adı Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü ile Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın ortak çalışmasıydı.
Aradan 17 yıl geçtikten sonra benzer bir çalışma yapılmadı.
Dolayısıyla elimizdeki oran yine yüzde 12.29.
Karşılaştırma amacıyla Almanya’nın engelli oranına baktım.
81 milyon Alman nüfusunun yüzde 9.3’ü “ağır engelli” diye bir bilgiye rastladım.
Oranları ortaya koyduktan sonra şöyle bir soru atalım ortaya?
“Acaba bir engelli ve ailesi için hayat Almanya’da mı kolay? Yoksa Türkiye’de mi?”.
Hafta ortasında 102 yaşında aramızdan ayrılan Çin asıllı Amerikalı mimar I.Ming Pei’nin yapmış olduğu cam piramit bugün müzedeki Mona Lisa ve Milo Venüsü’nden sonra en fazla ilgi çeken üçüncü eser.
Oysa vaktinde Fransa’da gelenekçiliği ve modernizmi savunanları karşı karşıya getirmişti.
Yüzü giderek eskimekte olan Louvre Müzesi’ne “yeni bir nefes” fikri, mayıs 1981 iktidara gelen Sosyalist Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın Kültür Bakanı Jack Lang’dan geliyor.
O dönemde her hangi bir mimari yarışma açılmaksızın
Bunlardan ilki Türkiye’nin e-ticaret performansıyla ilgili.
İkincisi ise Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörünü mercek altına alıyor.
“Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü” Raporuna göre, 2018 yılında e-ticaretin hacmi yüzde 42 büyüyerek 59,9 milyar liraya ulaşmış.
Deloitte Türkiye’nin iş birliğiyle hazırlanan rapora göre yıllık en fazla büyümeyi gösteren sektör turizm.
Tatil ve seyahat yıllık yüzde 54’lük bir büyüme ile 22,9 milyar liraya ulaşmış.
Türkiye’ye artan yabancı turist trafiği, havayolu ve konaklama şirketlerinin online trafik rakamlarını pozitif etkilemiş durumda.
Sadece online perakende yılda yüzde 41, çok kanallı online perakende ise yüzde 30 büyümüş.
Bu ikisinin toplamı 31,5 milyar lira.
Yıllar önce bir Türk ilaç şirketi bir kan hastalığına iyi gelecek bir ilaç keşfetmiş ancak bunun patentini almayı unutmuş.
Bu bilgiyi aktaran kişi Merck Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şehram Zayer.
Zayer ile sohbetimizde, Sabancı Üniversitesi çatısı altında TÜBİTAK tarafından yönetilen SUNUM (Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi) ile Merck’in bir ay önce hayata geçen ortak girişimini konuşuyoruz.
“SUNUM-Merck Yaşam Bilimleri Uygulama Birimi” Türkiye’ye ne kazandıracak?
Merkezde biyoteknolojik ilaç geliştirilecek ve bunların denenmesiyle ilgili klinik araştırmalar yapılacak.
“Düşünün bu merkezde bir ilaç keşfedilirse bu ilacın fikri mülkiyeti Türkiye’de olacak. Bunun ekonomiye ciddi bir katkısı olacak” diyor Şehram Zayer.
İrlanda örneğini veriyor.
1980’lı yılların sonunda cari açık sorunu olan İrlanda ilaç Ar-Ge’sine ve klinik çalışmalara iyi teşvikler verdiği gibi vergi avantajları da getirmiş.
Endeksinin ayrıntılarına geleceğim ama önce Ali Koç’un kanatları altında gelişen URAK’a değineceğim.
Ali Koç’un Harvard Business’ta öğrencisi olduğu Profesör Michael Porter’in rekabet stratejini uygulayan CAT’i (Türkiye’nin Rekabet Avantajı) hayata geçirdiği tarih 1999.
CAT 2000’li yılların başında Profesör Dr. Melih Bulu’nun başında olduğu ekiple turizm, tekstil gibi sektörler için kümelenme çalışmaları yapıyor.
Rekabetçi avantajlarını ortaya çıkartmak için sektör çalışanlarına yol gösteriyor.
O yıllarda yakından izlediğim bu çalışmalardan en önemlilerinden biri, Sultanahmet turizmini farklı bir noktaya getiren “Sultanahmet Turizm Kümelenme Geliştirme Projesi”.
Yine Adıyaman’da tekstil sektörüyle ilgili UNDP ile birlikte yapılan çalışmalar önemli.
CAT 2004 yılında yerini URAK’a bırakıyor.
2004 yılından 2018 yılına kadar Ali Koç URAK Yönetim Kurulu Başkanı, Prof. Melih Bulu Genel Sekreter.