Deprem ve mühendis

Makine Mühendisi okurumuz Ahmet Kahveci, “Mühendisin olduğu yerde deprem olmaz, depremin olduğu yerde mühendis olmaz” diyor.

Haberin Devamı

Yani.
“İşi ehline verin” demek istiyor.
Lakin.
Ülkemizde ne devletten ne de yerel yönetimlerden korkmayan/çekinmeyen insanların kendi başlarına aldıkları kararlar olduğunu hatırlatan okurumuz, şöyle birkaç örnek veriyor:
“İnşaat bilgisi olmayan bir site yöneticisi, yasalara tamamen aykırı olarak ‘Bu üç blokta çatıları bir metre kadar yükselteceğim’ diyor ve yükseltiyor. ‘Ben bu üç blokta drenaj yapacağım’ diyerek atlıyor bir kepçenin üzerine, apartmanların altından kepçe ile kolonlarına, kirişlerine vuruyor. Dükkân için bir yapının kolonları kesiliyor. Bütün bunlar ‘depremde yıkım’ demektir, ‘ölüm’ demektir.”
*
“Bu insanları durduracak bir kanun, bir merci yok” diyen Makine Mühendisi okurumuz Ahmet Kahveci, şöyle devam ediyor:
“Bugün mühendisler, bazı yapılarda ya çalıştırılmıyor ya görüşleri alınmıyor ya da çalıştırılıyor gibi gösterilip imzaları taklit ediliyor. Birçok yapı denetim firması, yapı denetim merkezlerine mühendislerini uğratmıyor. Bazı yapı denetim firmaları, mühendislerine 250-500 ya da bin TL aylık para veriyor. Mühendis bu para ile yemek mi yesin, inşaatları mı dolaşsın, araba mı tutsun, kendi arabası ile mi gitsin? Hayır! Bu paralarla inşaatlarda denetim yapmak mümkün değildir. Bu demektir ki mühendisler inşaata gidemiyor, gidemeyince de inşaatlar denetlenmiyor. Mühendis, yapı denetleme işine gitse de gitmese de bazı belgelere mühendisin imzası atılıyor. Çoğu mühendisin imzası taklit ediliyor. 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu çıktıktan sonra bazı yapı denetim firmaları, inşaata beton atıldığı gün inşaat mühendisini çağırıyor, kontrol ettiriyor. Bu doğrudur. İnşaat suçları zaman aşımına uğramamalıdır.
*
“Bir yapı Avrupa’da 300-400 sene yaşarken, bizde 30-40 sene zor yaşıyor” diyen okurumuzun önerisi ise şöyle:
Koronavirüs salgını dönemindeki komisyona benzer bir komisyon da deprem için kurulmalı. İl il hayata geçirilecek İnşaat, Güçlendirme, Onarım ve Yıkım Komisyonu’nda; inşaat yapmış insanlar, müteahhitler, inşaat kalfaları, inşatlara imza atan mühendisler, eski ustalar, inşaat profesörleri yer almalıdır. Deprem ve sonrasında onarım, güçlendirme veya yıkım kararlarını bu komisyonlar vermelidir.”

Yazarın Tüm Yazıları