Paylaş
Ama Başakşehir’de bayramın son gününde meydana gelen ve 13 kişinin yaşamını yitirdiği feci kazadan ağır yaralı olarak kurtulan Yunus Seymen’i televizyonda dinledikten sonra bu kararım değişti. Neden mi?
Gazetecilere yaşadığı kazayı anlatan Seymen’in şu sözleri dikkatimi çekti:
“Kaza sırasında camdan fırladım. Kendime geldiğimde aileme haber vermek istedim. Ama kontörüm yoktu. Bu yüzden amcamı ödemeli aradım ve durumumu haber verdim…”
Genç adam kan revan içindeyken amcasını ödemeli aramış. Bunları duyunca “Belki ödemeli arayan bir yakınımdır, zor duruma düşmüş ve kontörü yoktur” endişesi ile artık kabul ediyorum ödemeli aramaları.
Şimdi merak ediyorum, borsa verilerinden hava durumuna, yol durumu ve fal servisinden haber servisine kadar, GSM operatörleri pek çok hizmet sunuyorlar abonelerine. Ama sadece “112 Acil” ve “155 Polis İmdat” gibi resmi kurumlar ücretsiz aranabiliyor.
Acaba böylesi acil durumlarda abonelerinin ailesi ya da yakınları ile görüşmesi sağlamak için GSM operatörleri, ücretsiz arama yapılabilen bir hizmet geliştiremezler mi?
Ya Yunus Seymen’in amcası da benim gibi ödemeli arayanları kabul etmeyen biri olsaydı ne olurdu? Ailesini nasıl haberdar edecekti bu acı kazadan?
Bakalım hangi GSM operatörü bu hizmeti başlatacak?
Her şey para değil…
Cep telefonu hayatımıza girdiğinden beri vazgeçilmez bir parçamız oluverdi. Cep telefonumuz yanımızda olmadığında eksikliğini duyuyor sanki kendimizi çıplakmış gibi hissediyoruz.
Hatta kimilerine bir tane de yetmiyor. Bakın etrafınıza iki ayrı cep telefonu taşıyan onlarca insan görürsünüz. İşte bu yüzden GSM sektörü, büyüklüğü açısından Türkiye’nin en büyük pazarlarından biri durumunda.
Zaten rakamlarda bunu söylüyor. Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) verilerine göre; Türkiye’de 61 milyon 500 bin cep telefonu abonesi var.
2010’un ilk üç aylık döneminde toplam 28,6 milyar dakika cep telefonu görüşmesi yapmışız. Kişi başına yaklaşık 464’er dakika yani 8’er saat cep telefonuyla konuşmuşuz. Aya vurduğumuzda kişi başına 2,5 saat yapıyor.
Bu oran yaklaşık 16,4 milyon sabit telefonda, abone başına aylık ortalama 194,3 dakika, yani yaklaşık 3,3 saat.
Kısaca söylemek gerekirse hem mobil hem de sabit telefonla ayda ortalama 6 saat görüşme yapıyoruz.
GSM sektöründe üç aktör var. Bunlar Turkcell, Vodafone ve Avea. Cep abonelerin yüzde 55,7’si Turkcell, yüzde 25,5’i Vodafone, yüzde 18,8’i de Avea’lı.
BTK verilerine göre; 2010 yılının ilk üç aylık döneminde GSM Operatörlerinin geliri 3,34 milyar TL. Abone başına elde edilen aylık gelir 2010 yılı Mart ayı itibariyle Turkcell’de 20,6 TL, Vodafone’da 16,17 TL, Avea’nın ise 18,5 TL seviyesinde.
Telefon en etkili iletişim ve haberleşme araçlarından biri. Ama görünen o ki biz telefonu daha çok muhabbet etmede kullanıyoruz. Kontörleri ve paralarımızı da lak lak ederken harcıyoruz. Böyle olunca da acil durumlarda dımdızlak açık da kalıveriyoruz.
Paylaş