Öykü Günleri’nde TARIK K.

“Hey gidi günler” deyivermişim Tarık K.’yı görünce Öykü Günleri’nde. Yine o kararlı, alaycı, yağız çehresiyle gecikmiş bir onurlandırmanın kırgınlığını taşımadan gülümsüyordu.

12 Şubat 2010, Cuma. Eşrefpaşa’da Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi... Konak Belediye Başkanlığı ile Edebiyatçılar Derneği’nin düzenlediği “9. İzmir Öykü Günleri’ başlıyor. Sunuş konuşmalarından sonra perdeye yansıyan bir “kolaj”... Tarık’ın senaryolarını yazdığı, ya da senaryosu yazdıklarından dönüştürülmüş olan, ya da yönetmen yardımcılığını yaptığı, ya da yönettiği filmlerden derlenmiş bir sunuş. Ya görüntüler sona yaklaşırken birbiri ardından perdeye yansıyan o kitap kapakları!
Bu Tarık ne çok şeyi sığdırmış, yaşamanın onca çalkantıları arasında! Sayamıyorum, çünkü yazacaklarıma yer kalmayacak.
BİR HİÇ’İN YÜREKLENDİRİŞİ
Kafa kağıdındaki adıyla Tarık Dursun Kakınç, yaşamıyla az rastlanır bir “yüreklendirici kişi”dir. “Hiç” sayılacak bir ilk adımla içine atıldığı yaşam yolculuğundan, adını bir ülkenin edebiyat ve sinema tarihine yazdıran bir değer yaratmıştır o.
Bilir misiniz, Tarık ilkokul mezunudur! Şimdi elinde ortaokul diploması varsa, o da “dışardan” bitirdiğinden; yoksa bilmez lise yaşantısını. Üniversiye gelince, ya önünden geçmişliği vardır, ya da üniversiteli yazar adaylarına ders vermişliğinden!
1931 doğumludur Tarık, 80’nine selam durmuş. Oysa selamını çoktan almış Türk Edebiyatı. 1957’de, 26 yaşındayken, İzmir’in artık terk edilmiş karakteristiklerinden “aile evleri” üzerine kurduğu “Rıza Bey Aile Evi” ile çarpıcı bir çıkış yapan Tarık Dursun K., sonraki yıllarına roman, öykü, şiir, masal türünde kıskanılacak sayıda yapıtlarla, senaryolar sığdırdı.
Kundura çıraklığı, köfte satıcılığı diye başlayan bir yaşantıdan ülkenin önemli gazetelerine sıçrayıp Sait Faik, Orhan Kemal, Yunus Nadi, Sedat Simavi adına konmuş ödüller ve Türk Dil Kurumu ile İş Bankası Büyük Edebiyat Ödülü’nü almış bir başka “örnek kişi” var mı?
SOYADI KIRPIK ‘DURSUN’
Aramızda yaşarken dostluğundaki sıcaklık ve alçakgönüllüğü ile değerini pek farkettirmeyen Tarık, İzmir’in bu ele avuca sığmaz “haşarı” çocuğu, gelip karşımızda durdu bütün görkemiyle, 9. İzmir Öykü Günleri’de.
Artık bir baston tutar olmuş Tarık; güçsüzlüğünden değil, desteğini yine kendi elinde taşımaktan. Acaba edindiği “sopa” mıydı, ancak 9’uncusunda yer buluşu İzmir Öykü Günleri’nde! Konak Belediye Başkanı “şair tabiatlı” Hakan Tartan, kuşkusuz onu ilk hatırlayan kişi olmuştur.
O hep Tarık Dursun K. diye yazardı, soyadı Kakınç’ı kırpıp.. Ben Tarık K. deyiverdim yazımın başlığında, “Dursun”u fazlaydı çünkü. O hiç durmadı ki...
Yine de diyelim, ürettikleriyle gelecek kuşaklara “dursun”.
Yazarın Tüm Yazıları