Paylaş
HER üç yetişkinden birinin yüksek tansiyon hastası olduğu Türkiye, aralarında Braun, Omron, Sanitas, Panasonic gibi dünyanın önde gelen dijital tansiyon alet üreticileri için en önemli pazarlardan biri konumuna geldi. Buna da, Türkiye’nin stres, dengesiz beslenme ve hareketsizlik yüzünden Rusya, Brezilya ve Çin’le birlikte hiper tansiyon hastalığının en hızlı yaygınlaştığı ülkeler arasında yer alması etkili oldu. Yıllık satış adetlerinin 400 bine ulaştığı tansiyon ölçerlerde, yıllık pazar hacmi de 40 milyon TL’yi buluyor.
Kol, bilek, parmak
Koldan, bilekten ve parmaktan ölçüm yapabilen bu cihaz satışlarının son 3 yıl içinde iki kat birden artması, Sinbo, Premier, Acura gibi yerli markaların da pazarda yer almasını sağladı. Fiyatların 40 TL’den başlayıp, 200 TL’ye kadar ulaştığı pazar, bilekten ölçüm gerçekleştiren tansiyon aletlerinin hakimiyetinde bulunuyor.
Grafik çıkarıyor
Dijital tansiyon ölçüm aletleri manuel cihazlardan farklı olarak düzensiz kalp atışlarını da belirleyip, kullanıcıyı uyarıyor. Cihazların hafıza kapasitesi, boyutunun küçük ve taşınabilir olması, pozisyon duyarlılığı, sesli komut, ölçüm tarih ve saatini kaydedebilme, dijital ekran, hatayı azaltmak için peşpeşe ölçüm yapabilme, yazıcıya ve bilgisayara bağlanabilme, bluetooth ile veri aktarma, grafik sağlama, hatalı ölçümü engelleyen düşük pil uyarıcısı ve sadece kullanıcının görmemesini sağlayan gizli ekran fonksiyonu gibi bir çok özelliği bir arada barındırabiliyor. Böylece kullanıcı tansiyonunu sabah akşam düzenli izliyor, ölçümlerin ortalamasını alabilyor.
Yüzde 85’i ithal
Türkiye’de pazarlanan dijital tansiyon ölçüm aletlerinin yüzde 85’i ithal ediliyor. İthal edilen bu ürünlerin yüzde 40’ını ise Uzak Doğu’da üretilen markasız (no-name) cihazlar oluşturuyor. Bunlar da genellikle 40 TL civarında bir fiyatla satılıyor. Piyasadaki markalı ürünlerin fiyatı 60 TL’den başlayıp 200 TL’ye kadar çıkabiliyor. Tansiyon ölçüm aleti tercih ederken mutlaka ürünün gerekli kalite kontrol onay ve sertifikalara dikkat etmeli.
100 evden 40’ında var
ABD’de her 100 evden 64’ünde, Japonya’da her 100 evden 77’sinde bulunan tansiyon ölçme aletleri, 10 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen daha şimdiden Türkiye’de ki her 100 evden 40’ına girmiş buluyor. Kullanım pratikliği nedeniyle en fazla tercih edilen ürünler arasında yer alan bilekten tansiyon ölçümü yapan aletlerin hatalı ölçüm yapabilme riski taşıması, pazarın koldan ölçüm yapabilen dijital cihazlara kaymasını sağlıyor. Dijital ürünler arasında Braun ve Omron ön plana çıkarken, Panasonic, Fakir, Sinbo Premier, Raks, AEG, Sanitas gibi yerli ve ithal markalar da rekabette yerini alıyor.
16 milyon hasta var 10 milyonu bilmiyor
SAĞLIK Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 16 milyon yüksek tansiyon hastası olmasına rağmen, bunların sadece 6 milyonu hastalığının farkında. 10 milyon hasta ise yüksek tansiyon hastası olduğunu henüz bilmiyor. Yapılan araştırmalar, Türkiye’deki yüksek tansiyon hasta sayısının önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 60 artacağını ortaya koyuyor.
Doğru ölçüm için kalp hizasında tutmak gerekiyor
BRAUN Sağlık Ürünleri’nin Türkiye ithalatçısı Sistem Çözüm Ortaklığı firmasının İş Geliştirme Direktörü Atalay Budak, bilekten tansiyon ölçen cihazların çok daha kolay kullanılan ürünler olduğuna dikkat çekerek, “Fakat doğru sonucu alabilmek için uyulması gereken bazı püf noktaları var. Doğru ölçüm için, cihazların kalp hizasında tutulması gerekiyor” diye konuştu.
Paylaş