Yıllardır var olmasına karşın son dönemde Türkiye’de kullanımı hızla artan Foursquare adlı yazılım, arkadaş listenizdekilerle, o anda nerede olduğunuzu paylaşabilmenizi sağlıyor. Bu bilgileri, Foursqare üzerinden Facebook ve Twitter’a da yansıtabiliyorsunuz. Bunun dışında Facebook’ta “yer bildirimi” yapmak da son dönemin popüler alışkanlıkları arasına girdi bile... Kimilerine saçma, kimilerine de gereksiz gelen bu uygulamalar, hatrı sayılır bir kitle tarafından aktif biçimde kullanılıyor.
ÖZEL ADRES CENNETİ
Fakat sosyal medyada, özel yaşamının her anını paylaşmayı sevenleri bekleyen büyük bir tehlike var. Facebook ve Foursquare’in “yer bildirimi” özelliğini sıkça kullananlar, kamusal mekanlarla yetinmeyip, yaşadıkları evi de sistem üzerine ekliyor. Açık adresini harita üzerinde herkesin kullanımına açıyor. “Bunda ne sakınca olabilir?” diyebilirsiniz fakat sosyal medya üzerinde oluşan bu veri tabanı hırsızlar için eşi bulunmaz bir hazineye dönüşüyor. 141. Karaktrer, bu hafta sosyal medya hırsızlarına dikkat çekiyor.
GÖNÜLLÜ BİLDİRİM
Sosyal medya hırsızları, çekici fotoğraflar kullanarak oluşturdukları sahte hesaplar ile kurbanlarına arkadaşlık isteği gönderiyor. Hırsızların ağına düşen kullanıcılar, yaptıkları “yer bildirimleri” ile ev, iş ve sürekli takıldıkları mekanlara ilişkin tüm bilgileri Twitter ve Facebook’ta açık etmeye başlıyor. Bulunduğu her noktayı hırsızlara gönüllü olarak bildiren kurbanların, daha önce adresi öğrenilen evleri kolayca hedef haline geliyor. Büyükşehirlerin sosyal karakterleri, ünlü Amerikan kahve zincirinin karton bardağının fotoğrafını Twitter ve Facebook’ta paylaşırken, birileri de evdeki elektronik eşyayı taşıyor.
HARİTADAN SOYGUN KEŞFİ
Güvenlik uzmanları, lokasyon bazlı tüm sosyal medya uygulamalarında ev gibi özel yaşam alanlarına ait adreslerin açık edilmemesi gerektiğini söylüyor. Keza bu bilgiler, kötü niyetli kişilerce hırsızlık amaçlı kullanılabiliyor. Elinde akıllı telefonu bulunan hırsız, kurbanın ev adresini Twitter ve Facebook üzerinden öğrenebiliyor. Başka bir yerde olduğu bilgisine erişebiliyor. Öyle ki kurbanın evine yine akıllı telefonundaki navigasyon yazılımı aracılığıyla zahmetsizce ulaşabiliyor. Şehirlerin sokak görünümlerini bünyesinde barındıran harita yazılımlarıyla, adrese gitmeden önceden keşif bile yapabiliyor. İmkanlar suistimal edilmeye bu kadar müsaitken “Bana bir şey olmaz” diyenlerdenseniz, size iyi “check-in”ler...
Mengen’in lezzet efsanesi, doğru malzemeleri, gerekli sürede uygun tencerede buluşturabilme maharetinden kaynaklanır.
Eğer Mengen’in girişindeki Müdürün Yeri restorana yolunuz düştüyse, o tat eminim sizin de damağınızda kalmıştır.
Misal... Çoban kavurmasının tam kıvamında pişen eti, saatlerce demlenen sosu, hatta yanındaki iri kıyım patatesler ve bir dal yeşil biberi, aslında 45 yıllık bir ustalığın yalın bir örneğidir.
O tadı, geleneği 1958’den beri sürdüren bir mekan da Ankara’da var.
Bolu Akın Lokantası, birçok Ankaralı’nın kolay kolay yolunun düşmediği bir yerde... Eski garajlar olarak da anılan, Etlik Garajları’nda...
Restoranın kurucusu Hacı Hüseyin Durak’ın oğullarına tembihlediği prensipleri, masanıza ulaşan mönünün ilk sayfasında okuyabilirsiniz:
“Hiçbir kimyasal tatlandırıcı, koruyucu kullanılmayacak. Et, iyi yetiştirilen bölgeden alınacak. Mevsiminde yetiştirilen sebzelerin en iyisi seçilecek.”
GÜN DOĞMADAN ÇORBA SERVİSİ
Planlı onarım çalışmaları ve ani gelişen arızalar nedeniyle son aylarda birçok tez susuz kalan Başkentliler, açılınca tepki vermeyen musluğun karşısında yaşadıklarını Twitter’da paylaştı. #AnkaradaSuKesilince etiketine yazan Ankaralıların farklı çözüm yöntemleri var. Eski alışkanlıklarını sürdürenler, sular kesilince bidonu kapıp camiye gidiyor. Yeni neslin gözdesi ise AVM lavaboları... Su arızasına müdahale eden iş makinesinin Ankaray’a çarpması ile son döneme damgasını vuran kesintilere karşı Ankaralılar, sosyal medya üzerinde haberleşip 100. Yıl Mahallesi’nde bornozlu bir eylem gerçekleştirmişti. Kesintiler sırasında Twitter’dan adres toplayan ASKİ ise vatandaşlara tankerle su göndermişti. Başkentliler, kesintilerin geride kalmasını umut ederek, Twitter’da şunları paylaşıyor:
- @DokuzOlmaz #AnkaradaSuKesilince otomatik damacana sistemi devreye giriyor. Cildi güzelleştirme garantili.
- @AtahanOzunlu #AnkaradaSuKesilince kovanın içine girip su dökünün, sonra kovada biriken suyu tuvalete dökün.
- @essizsinan #AnkaradaSuKesilince Camiye gider oradan doldururuz. Kesin camide akıyordur. Çocuk iken “Haydi oğlum, camiden su doldur da gel” derdi annem.
- @halilersoy69 #AnkaradaSuKesilince su deposu olan ev arasınız.
- @halilersoy69 #AnkaradaSuKesilince merak etmeyin gelir ama bu kez de EnerjiSA elektriği keser, o da bitince internet gider o da olmadı trafikte sıkışırsınız.
- @halilersoy69 #AnkaradaSuKesilince mümkün olduğunca katı ve paketli gıdalar tüketir, WC ihtiyacınız için AVM’lere gidersiniz. 1 hafta da banyo yapmayın.
SIRA SIRA ANKARAKART
Uzun süredir devam eden ODTÜ Yolu tartışmaları, Twitter gündemini de meşgul ediyor. Şantiye alanında çalışmalara karşı çıkan öğrencilerin nasibine biber gazı, işçilere ise baklava düşerken sosyal medyadaki ortam daha steril görünüyor. Hafta boyu ODTÜ Yolu hakkındaki görüşlerini #BanagöreODTÜYolu etiketi ile 141. Karakter’e bildiren Ankaralılar da destekleyenler ve karşı çıkanlar şeklinde iki gruba ayrılıyor. Twitter’da ses yükselten her iki tarafın kendine göre argümanları var.
‘TRAFİK İÇİN İHTİYAÇTI’
Yapım çalışmalarının hızla sürdüğü ODTÜ Yolu’nu destekleyenler, Anadolu Bulvarı’nın Konya Yolu’na bağlanmasının kent trafiğinde oluşan düğümü çözeceği görüşüne birleşiyor. Aralarında, 10 yıl içerisinde bu yolun da yetersiz kalacağını savunanlar var. Orta yolu bulmak isteyenler ise konunun siyasi gerginliğe yol açtığını ve doğanın korunması gerektiğine dikkat çekiyor.
- @fiiraat_ #BanagöreODTÜYolu için geç bile kalındı. Toplu taşıma konusunda bu kadar bilinçsizken bu yol bile yetmeyecek 10 yıla...
- @Kocaman32 #BanagöreODTÜYolu Ankara’ya o bölgede çözümdür. Tamamen bir sürücü olarak sonuna kadar destekliyorum. Gerginliğe gerek yok.
- @osirisx84 #BanagöreODTÜYolu Çok büyük ihtiyaç. O bölgede oturup, otobüs ve araba kullananlar sıkıntıyı bilir.
- @incebeyULUBAY #BanagöreODTÜYolu Ankara’da yaşamayan konuşmasın. Ömrümüz yollarda geçiyor!
“Yedide buluşmak”, “Ümitköy hatunu”, “Dikmen bebesi” ve “Bilkent sarısı saç rengi” ile kendine has çok sayıda kavramı içinde barındıran Ankara’yı, içinde yaşayanlara sorduk. Onlar da #AnkaradaYaşamak etiketiyle kentlerini anlattı. Yazın bitişi ile sonbaharı unutup, direkt kışa geçiş yapan Başkent’i soğuğuna karşın sevenler çoğunlukta bulunuyor. Denizsizlikten şikayet edenlerin tutunacak dalı ise kentteki göller oluyor. “Devlet asabiyeti”nin hakim olduğu kent, yükselen gökdelenleri ve ardı ardına açılan alışveriş merkezleri ile “kapalı mekan alışkanlığı”ndan vazgeçmiyor. İşte Başkentlilerin iletileri ile #AnkaradaYaşamak:
- @Sevilaykut #AnkaradaYaşamak demek her daim soğuğa direnebilmek demek.
- @AnkaraliBlogger #AnkaradaYaşamak sırrını sadece Ankaralı olanların çözebildiği bir gizemdir.
- @sihirlioklava #AnkaradaYaşamak bağıra çağıra reklamını yapmayan bu şehirde, O’nu sevmeyenlere inat keyifle sokaklarında dolaşmaktır.
- @06_Nazmiyee #AnkaradaYaşamak ömür boyu mutu olmaktır.
- @Ahmet_Yukcell #AnkaradaYasamak candır.
- @Cyranoburunlu #AnkaradaYaşamak baharı sevmek, her mevsim bahar hissetmektir.
Üniversitelerde güz döneminin başlaması ile binlerce öğrenci Başkent’teki yeni yaşamlarına başladı. Şu ara gençlerin aklındaki soru, “Üniversiteyi kazanmak mı yoksa Ankara’da yaşamak mı daha zor?” Öğrenciler birkaç aya kadar bu sorunun yanıtını bulacaklardır. Bunun dışında #AnkaradaÖğrenciOlmak etiketine Twitter’dan ilginç tespitler ulaştı. Öğrenciler, EGO otobüslerine binerken paso gösterme aşamasında kendilerini FBI ajanı gibi hissediyor. Gençlerin Eskişehir Yolu’nda akmayan trafikteki en büyük eğlenceleri ise toplam rakamını belirlemenin güç olduğu siyah plakalı resmi araçları saymak. Hafta sonu kahvaltıları için Başkent’te tarihin canlandırıldığı Hamamönü bölgesini tercih eden öğrenciler, kendilerini memur gibi hissediyor.
- @SlmSg #AnkaradaÖğrenciOlmak üniversiteyi kazanmak kadar zor olabilir mi?
- @inancios #AnkaradaÖğrenciOlmak EGO otobüslerine binerken FBI görevlileri edasıyla kimlik göstermektir.
- @miraCCoskun #AnkaradaÖğrenciOlmak ilk başlarda sadece gurbet, ev özlemi daha sonraları ise “freedoooom” diye haykırmaktır.
- @miraCCoskun #AnkaradaÖğrenciOlmak resmi araçların arasında Eskişehir Yolu’nda, günün her saati trafikte tıkanıp, kalabilmektedir.
- @miraCCoskun #AnkaradaÖğrenciOlmak hafta sonları kahvaltı yapmak için hep beraber Hamamönü’ne gitmektir.
- @emrecancelik93 #AnkaradaÖğrenciOlmak Beşevler’de’ki kız öğrenci yurdu önünde çadır kurmaktır. Kızılay’da saatlerce PlayStation oynamaktır. Ankara aşktır.
Popüler bir internet sitesindeki “kadın sürücü” başlığı altında şu ifadeler yer alıyor:
“Aynayı sadece makyaj için kullanırlar, aracın önünü görebilmek için direksiyonu iki elle tutup dimdik durmaya çalışırlar, yol sadece onlar içindir, sadece önlerine bakarlar, nasıl olsa arkadan vuran 8’de 8 suçludur, lambayı sarı görünce yavaşlayıp, kırmızının yanmasını beklerler.”
KOYU RENKLİ FİLM ÖNLEMİ
Trafiğe kayıtlı 17,6 milyon aracın, yaklaşık 1,5 milyonu Ankara caddelerinde hareket ediyor. Kadın sürücüler de bu rakamın hatrı sayılır bir bölümünü teşkil ediyor. Trafikte eleştiri oklarının hedefi haline gelen kadın sürücüler, 141. Karakter’in #AnkaraTrafiğinde etiketine yazdıkları ile olayın diğer boyutunu görmemizi sağlıyor. Başkentli kadınlar taciz edilmemek için araçlarının camlarını koyu renk filmlerle kapatıyor.
- @gizem_suyolcu Bir kadın olarak #AnkaraTrafiğinde araç camlarına en koyusundan film çektirmezsen, taciz edilir, sıkıştırılır, bin türlü dertle boğuşursun! Her adam trafik canavarı, azrail falan olmuyorsa her kadın da ömür törpüsü olmaz #AnkaraTrafiğinde bunu bir kabul edelim!
- @kaynarsahin #AnkaraTrafiğinde her sabah karşılaştığım kadın aracında caz müzik dinlerken, bugün Ankaranın Bağları’nı dinliyordu.
BİSİKLETE YOL VERİN
Ankara trafiğinin bir diğer şikayetçi kesimi de bisikletliler... Kullandıkları iki tekerli, demir atların birer ulaşım aracı olarak kabul edilmesini istiyorlar.
Hız sınırının 70 kilometre olduğu ana arterlerde 110 kilometrelik hıza çıkabilen, üç şeritlik yolun iki şeridini işgal edebilen, aynaya bakma ihtiyacı duymadan her an başka bir aracın önüne kırabilen sürücüler gözlerinizin önüne geliyordur. Başkent’te trafiğe çıkan herkesin ortak şikayet konusu olan mavi, sarı renkli toplu ve özel taşıma araçlarını hemen hatırlayacaksınız. Bu araçların içinde ya da dışında olmanız, tehlike altında olduğunuz gerçeğini değiştirmiyor.
CEZA KESMEK SORUNU ÇÖZMÜYOR
Emniyet ve Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı denetimlerde kesilen cezaların kâr etmediğini gören Ankaralılar, Twitter’da yeni bir öneri ile boy gösteriyor. Nedir bu öneri? Taksi, dolmuş, servis, otobüs gibi ticari araç sürücülerine özel bir eğitim ve sınav uygulanması. Başarılı bir örnek olması nedeniyle İngiltere’deki mevzuata göz atmakta yarar var. Londra’da taksiler, Kamu Taşımacılık Dairesi’nin kontrolünde bulunuyor. Türkiye’deki gibi elinde sürücü belgesi olan herkes taksinin direksiyonuna geçemiyor.
LONDRA’DA SÜRÜCÜ 4 YILDA YETİŞİYOR
Kamu taşımacılığı yapmak isteyen biri, önce taksi şoförlüğü için okula gidiyor. Burada aldığı 6 aylık eğitimin ardından 320 ana arter ve binlerce sokak ile birlikte meydanlar, hastaneler, oteller, tiyatrolar, elçilikler, devlet ve kamu binaları, tren istasyonları, karakol, mahkemeler, ibadet yerlerini ezberliyor. Bu süreç, motosikletle tüm kenti turlayarak gerçekleştiriliyor. Tüm bunların ardından 6 ayrı aşama içeren bir sınava giriliyor. Tümünü başarı ile geçen adaylar, son bir mülakata alınıyor. Özetle ortalama düzeydeki bir taksi sürücüsü 3 ya da 4 yılda trafiğe çıkabiliyor. Bu bilgilerin ardından Ankaralıların Twitter’daki taksi, dolmuş yakınmalarına bir göz atalım.
- @dewranooo Taksi, dolmuş, servis, otobüs gibi ticari araç sürücülerine özel bir eğitim ve sınav yapılmadığı sürece #AnkaraTrafiğinde rahat dolaşmak zor.
- @shadowwgs #AnkaraTrafiğinde servis, dolmuş, taksicilere önlem alınmadıkça bu çile bitmez! Başkent’e yakışmıyor!..