Paylaş
Yıllardır var olmasına karşın son dönemde Türkiye’de kullanımı hızla artan Foursquare adlı yazılım, arkadaş listenizdekilerle, o anda nerede olduğunuzu paylaşabilmenizi sağlıyor. Bu bilgileri, Foursqare üzerinden Facebook ve Twitter’a da yansıtabiliyorsunuz. Bunun dışında Facebook’ta “yer bildirimi” yapmak da son dönemin popüler alışkanlıkları arasına girdi bile... Kimilerine saçma, kimilerine de gereksiz gelen bu uygulamalar, hatrı sayılır bir kitle tarafından aktif biçimde kullanılıyor.
ÖZEL ADRES CENNETİ
Fakat sosyal medyada, özel yaşamının her anını paylaşmayı sevenleri bekleyen büyük bir tehlike var. Facebook ve Foursquare’in “yer bildirimi” özelliğini sıkça kullananlar, kamusal mekanlarla yetinmeyip, yaşadıkları evi de sistem üzerine ekliyor. Açık adresini harita üzerinde herkesin kullanımına açıyor. “Bunda ne sakınca olabilir?” diyebilirsiniz fakat sosyal medya üzerinde oluşan bu veri tabanı hırsızlar için eşi bulunmaz bir hazineye dönüşüyor. 141. Karaktrer, bu hafta sosyal medya hırsızlarına dikkat çekiyor.
GÖNÜLLÜ BİLDİRİM
Sosyal medya hırsızları, çekici fotoğraflar kullanarak oluşturdukları sahte hesaplar ile kurbanlarına arkadaşlık isteği gönderiyor. Hırsızların ağına düşen kullanıcılar, yaptıkları “yer bildirimleri” ile ev, iş ve sürekli takıldıkları mekanlara ilişkin tüm bilgileri Twitter ve Facebook’ta açık etmeye başlıyor. Bulunduğu her noktayı hırsızlara gönüllü olarak bildiren kurbanların, daha önce adresi öğrenilen evleri kolayca hedef haline geliyor. Büyükşehirlerin sosyal karakterleri, ünlü Amerikan kahve zincirinin karton bardağının fotoğrafını Twitter ve Facebook’ta paylaşırken, birileri de evdeki elektronik eşyayı taşıyor.
HARİTADAN SOYGUN KEŞFİ
Güvenlik uzmanları, lokasyon bazlı tüm sosyal medya uygulamalarında ev gibi özel yaşam alanlarına ait adreslerin açık edilmemesi gerektiğini söylüyor. Keza bu bilgiler, kötü niyetli kişilerce hırsızlık amaçlı kullanılabiliyor. Elinde akıllı telefonu bulunan hırsız, kurbanın ev adresini Twitter ve Facebook üzerinden öğrenebiliyor. Başka bir yerde olduğu bilgisine erişebiliyor. Öyle ki kurbanın evine yine akıllı telefonundaki navigasyon yazılımı aracılığıyla zahmetsizce ulaşabiliyor. Şehirlerin sokak görünümlerini bünyesinde barındıran harita yazılımlarıyla, adrese gitmeden önceden keşif bile yapabiliyor. İmkanlar suistimal edilmeye bu kadar müsaitken “Bana bir şey olmaz” diyenlerdenseniz, size iyi “check-in”ler...
Paylaş