Paylaş
Piyasadaki fiyat gelişmelerinde gözlenen küçük bozulmalar doğal karşılanırken, eskisine kıyasla bankacıların tedirginliğinin arttığını ise söylemek gerekiyor. Hükümetin Suriye’den gelen ve can kaybına yol açan top mermilerine anında karşılık vermesi üzerine önceki gece bozulmaya başlayan piyasalar, dün tezkerenin TBMM’den geçmesine rağmen daha fazla bozulmadı, aksine geceye kıyasla gün içinde giderek sakinleşti. Bunun en önemli nedeninin Hükümetin verdiği “tezkere geçti ama savaşa girmiyoruz” mesajı olduğu anlaşılıyor.
Piyasalar sakin karşıladı
Özetle; piyasalar Türkiye’nin Suriye ile savaşa girmeyeceğini düşünüyor. Ancak bundan sonra, daha önce yaşanıp dikkate alınmayan küçük saldırı haberlerinin bile, eskisine kıyasla çok daha abartılı algılanacağı kesin. Piyasalar son olayları sakin karşıladı ama iki gün önceye kıyasla şimdi çok daha kırılgan halde. Saldırının olduğu gece bankalararası piyasada 1.8040’lara kadar çıkan dolar kuru dün sabah biraz beklemede açıldı ama daha sonra düşmeye başladı. Dolar kurunun 1.80’e kadar yeniden gerilediği gözlendi. Asıl etkinin dün sabah saatlerinde Borsa’da görülmesine rağmen daha sonra gün içinde hisse senetleri de toparlandı. Aynı şekilde faizlerde de önemli bir bozulma görülmedi, 7.50 ile 7.70 arasında gezindi.
Faiz indirimini etkilemez
Piyasadaki gelişmeleri değerlendiren bankacılar, piyasaların ciddi bir savaş riski algılamadığını söyledi. Ancak daha önceki küçük bombalama olaylarında tepki göstermeyen piyasaların, tezkerenin de çıkması nedeniyle, şimdi daha kırılgan hale geldiğini kabul ediyorlar. İki gün öncesinde sadece ekonomik göstergelere bakıldığını, politik risk algılanmadığını hatırlatan bankacılar, bundan sonra politik riskin de ister istemez gündemlerine girdiğini kaydettiler. Mevcut koşullarda hükümetin tavrının “sağduyulu” görüldüğünü dolayısıyla ciddi bir savaş riski algılanmadığını kaydeden aynı bankacılar, “Ancak tezkere ile imkan da kazanıldığı için, bundan sonra benzer olaylar tekrarlandığı takdirde, piyasalar daha fazla savaş ihtimalini göz önünde tutacaklardır” dedi. Bir başka deyişle bundan sonra benzer olaylar gerçekleşirse, piyasaların bozulma ihtimali eskisine kıyasla artık daha fazla.
Petrol fiyatları artarsa
Bu olayların içerideki ekonomik kararları etkileyip etkilemeyeceğini, örnek olarak Merkez Bankası’nın bu ay beklenen faiz indirimini etkileyip etkilemeyeceğini sorduğumuz bankacılar, mevcut koşullarda kararlarda bir değişiklik beklemediklerini söyledi.18 Ekim’de Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının yapılacağını, 24 Ekim’de Enflasyon Raporu’nun yayımlanacağını hatırlatan bankacılar, PPK toplantısına kadar kurlarda ciddi bir artış olmadığı sürece faiz koridorunun üst bantının biraz daha indirilmesini beklediklerini kaydettiler. Önceki gün yaşanan olayın, PPK tarihine kadar tekrarlanması ve daha sert bir yanıt ya da sıcak çatışma halinde ise özellikle kurlarda artış olabileceği, ancak bu takdirde Merkez Bankası’nın faiz indiriminden vazgeçmesi bekleniyor. Sıcak çatışma halinde, aslında artacak petrol fiyatlarından büyümeye, cari açıktan içeride düşük kalan faizlere kadar çok daha makro bazda olumsuz etkiler bekleniyor. Ancak piyasaların şimdiden bu makro etkileri konuşmak bile istemedikleri gözleniyor.
Paylaş