Piyasalar enflasyon rakamını konuşuyor

PİYASALARDAKİ oyuncular, yoğun biçimde, Çarşamba günü açıklanacak Kasım ayı enflasyon rakamını konuşuyor. Bazı bankacılar, piyasalarda bayram öncesi daraltılan pozisyonların bombalardan sonra neredeyse sıfırlandığını belirterek, bankaların yeniden pozisyon belirlemesinde en önemli faktörlerden birinin bu enflasyon rakamı olacağını söylüyorlar.

Aslında, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin dün bu sütunlarda yayımlanan demeci, enflasyon rakamının, özellikle faizdeki indirim beklentisi açısından, değerini epeyce azalttı. Ancak yine de kısa vadeli hareket için, enflasyon rakamı merakla bekleniyor.

Yarın açıklanacak enflasyon rakamı için, piyasalarda birçok rakam konuşuluyor. Dün yayınlanan bir anket piyasalardaki oyuncuların beklentisinin ortalama 1,5 olduğunu, en düşük yüzde 1.1, en yüksek yüzde 1.9 tahmin yapıldığını ortaya koydu.

Buna karşılık piyasalarda, 'Ankara'dan sızdığı' belirtilerek, Kasım ayı enflasyon rakamının yüzde 2.2 olarak çıkacağı söylentisi de hakim. Bazı bankacılar bu söylentiye, ‘‘Bürokrasinin bilerek yüksek göstermeye çalıştığı bir rakam olabilir’’ diyerek, bazıları da ‘‘birileri Ankara'ya atfederek kendi rakamlarını benimsetmeye çalışıyor’’ yaklaşımıyla, şüpheli bakıyorlar.

Yani piyasa oyuncularının çoğunluğu, yüzde 2'nin altında bir rakam bekliyor.Buna karşılık edindiğim izlenim, Kasım rakamı beklentinin, yani yüzde 2'nin üzerinde çıkabilir. Özellikle gıda fiyatlarında, bayramın da etkisiyle, beklenenin üzerinde bir artış olduğu söyleniyor. Bir hesaba göre; gıda fiyatlarındaki artış yüzde 3.5 olursa, zaten çıkacak rakam da 2.1'e yükseliyor.

Daha önce, bürokrasinin tahminleriyle DİE'nin açıkladığı rakamlar arasında farklar olabiliyordu. Bu nedenle Kasım ayında yüzde 2-2.5'luk bir rakamın çıkacağını kesin olarak söyleyemiyoruz ama gıda fiyatlarının beklenin üzerinde arttığının tesbit edildiğini söylememiz gerekiyor.

Peki, Kasım ayı enflasyon rakamı piyasa beklentisinin üzerinde, yani yüzde 2'nin üzerinde çıkarsa ne olur derseniz, ben bir şey olacağını sanmıyorum. Bir bankacı durumu, 'piyasalar ne olursa olsun olumsuz tepki vermiyor' diye özetlerken, yüzde 2.5'luk bir rakamın çıkması halinde bono faizlerinin 0.3, en fazla 0.5 artacağı, dövizde fazla bir hareket olmayacağı tahmin ediliyor. İhtimal çok düşük olsa da, yüzde 3 veya üzeri bir rakam çıktığı takdirde, tepki biraz daha yüksek olabilir ama yine de 'önemli bir hareket' beklenmiyor.

RANDEVULAR İPTAL

Piyasaların, ne olursa olsun, önemli bir tepki vermeyeceği ortada ama çok yüksek bir rakam çıktığı takdirde, sinirler biraz bozulur. Özellikle de, yılbaşı bilançosu sonrasına ertelenen kötü birikimlerin, biraz daha büyümesine neden olur. Bence, Kasım ayında, Ercan Kumcu'nun bir süredir çok haklı olarak dikkat çektiği talep artışına, bundan sonrası için de, bakmak gerekiyor.

Gerçi, Serdengeçti'nin açıklamalarıyla biraz duruldu ama piyasalardaki 'indirim beklentisi', yüzde 2'nin üzerinde bir rakam çıkması halinde, herhalde tümüyle sönecektir.

Piyasalar, enflasyon rakamının ardından IMF gözden geçirmesinin seyrine, Kıbrıs'taki seçimlere bakacak, ona göre yön alacaktır. Ancak, yüksek bono portföyü olan bazı bankalar ve kamu bankalarının 'seyrin bozulmaması için' sürekli ve yoğun olarak devreye girdiğini hatırlatalım...

Bu arada piyasalarda, İstanbul'daki bombalamaların bir etkisi olmadığı görülüyor ama hiç de etkilemediği sanılmasın. Örneğin bazı yabancı yatırımcılar, fon temsilcileri, verecekleri yatırım kararlarına baz olması amacıyla, bu hafta ve önümüzdeki hafta Ankara'da bazı bürokratlar, bakanlar ve parti temsilcileri ile görüşmek için randevular almışlardı. Bu yabancılar, bombalamalardan sonra bu randevularını iptal ettiler. Bu iptaller, yabancıların bir daha gelmeyeceği anlamına tabi ki gelmiyor. Kaldı ki, bu fonlar paraları bozup dönmüş de değiller ama tedirginliğin olmadığını da, söyleyemeyiz. Belki, önümüzdeki günlerde ekonomi yönetiminin, yabancıların tedirginliği gidermek için de harekete geçmesi gerekebilir.
Yazarın Tüm Yazıları