Pazartesi ‘Kur Zirvesi’ var

PAZARTESİ günü yapılacak Bakanlar Kurulu Toplantısı'ndan sonra, Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu (ESDK) toplanacak.

Ekonomiden sorumlu 6 bakan, TOBB, TÜSİAD gibi özel sektör kuruluşları ile üst düzey bürokratların katılacağı bu toplantının gündemi, 'Mevcut kur politikası ve ihracatın durumu' olarak belirlendi. Toplantıda eğer vakit kalırsa, geçen toplantıdan kalan gündem maddesi olan, 'Tarım arazileri üzerine kurulu fabrikaların durumu' ele alınacak.

ESDK gündeminin 'kur politikası ve ihracat' olarak belirlenmesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) gelen talep etkili oldu. Şimdiye kadar TİM ve ilgili devlet bakanından kurlar konusunda yoğun şikayet gelmiş ancak bu şikayetlerin iktisadi temelinin zayıflığı, üslubu ve alternatif önerisi bulunmaması, şikayetlerin ciddiye alınmasını engellemişti. Şimdiye kadar, uygulanan ekonomik programın sağlığı için kur şikayetlerine göğüs gerip, bir sıkıntı olarak ortaya çıkarmayan TOBB, artık bu konunun ele alınması gerektiğini düşünerek, konunun görüşülmesi talebinde bulundu. Bunun üzerine ESDK toplantısının gündemi belirlendi.

Bu toplantıya tartışmanın en ateşli tarafları katılacak. Mevcut kur politikasının karşısında olup bunu en ateşli biçimde dile getiren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın toplantıda bulunması bekleniyor. Doğal olarak karşı tarafta olan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin de toplantıda yeralacağı tahmin ediliyor. Yine, geçen gün 'dalgalı kurdan vazgeçilmeyeceğini' söyleyen Hazine'den sorumlu devlet Bakanı Ali Babacan'ın da bu toplantıda mevcut kur politikasına destek vermesi bekleniyor.

Kur politikasının tartışmaya açılması, IMF Heyetinin Ankara temaslarına başladığı güne denk geliyor. IMF'le Dubai'de yapılan görüşmelerden sonra yapılan açıklamalar kur politikasının değişmeyeceğini ortaya koyarken, Heyetin İstanbul temaslarında de TİM bu talebini yineledi.

ESDK toplantısında yoğun tartışmalar olması beklenirken, aslında 'ekonomi yönetiminin mevcut kur politikasını sürdürmekten başka bir çaresi bulunmadığı' da görülüyor. Uygulanan ekonomik programın temel ayaklarından biri olan 'dalgalı kur'dan bu aşamada vazgeçilmesinin imkansız olduğu belirtiliyor. Bir ara Merkez Bankası Başkanını kamuoyu önünde özel sektöre şikayet eden boyutlara varacak ölçüde, kurların artması için sürekli demeç veren Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bile, kurun etkisiyle enflasyonla mücadele ve büyümede sağlanan olumlu gelişmeler üzerine bu söyleminden vazgeçtiği hatırlatılıyor. Hatta Başbakanın, kurdan sürekli şikayet eden bir ihracatçı temsilcisine, geçtiğimiz günlerde, 'Senden başka şikayet eden kalmadı' dediği de söyleniyor.

PİYASA KUR ARTIŞI BEKLEMİYOR

Kısacası'Kur Zirvesi' yapılıyor ama değişen fazla bir şey olacağını tahmin etmiyorum.

Buna karşılık kurlar, önümüzdeki dönemde yine gündemden inmeyeceğe benziyor. Çünkü konuştuğumuz bankacılar, döviz girişinin durmadığı ve en azından Ekim ayı sonuna kadar girişin devam edeceğini tahmin ediyorlar. Yabancıların Türkiye'ye ilgisinin devam ettiğini, yabancıların sadece 'kur ne olur?' diye sorarak, geri çıkarken karlarının ne kadarının kur nedeniyle azalacağını bilmek istediklerini kaydeden bir bankacı, 'Girişin devam edeceği ve kurların bu seviyelerin çok üzerine çıkmasının mümkün olmadığı' yorumunu yaptı..

Piyasaların YSK'dan siyaseti etkileyecek bir karar çıkmasını beklemediğini kaydeden bankacı, aksine bir kararın sürpriz olup piyasaları, dolayısıyla kuru etkileyeceğini kaydetti ve 'Ancak AB'den siyasi kriterleri tutturdunuz ama şunları da yapın gibi bir karar çıkar da yabancılar buna bakarak girişi yoğunlaştırırsa, o zaman kurun seviyesi iyice aşağı olur' dedi.

Bir iktisatçı-bankacı ise 'dalgalı kura bant'sorumuza, 'Tek başına bu değişiklik yapılamaz. Ancak Merkez Bankası enflasyon hedeflemesine geçiyorum bu nedenle kuru öngörülebilir bir banta alıyorum derse o zaman piyasada sıkıntı olmaz, kabul edilebilir' değerlendirmesinde bulundu. Yani pazartesi bir şey değişmese de, kurlar daha epeyce tartışılacak gibi gözüküyor.
Yazarın Tüm Yazıları