Merkez’den 1 puanlık indirim beklentisi

PİYASALAR önümüzdeki hafta yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından 1 puanlık indirim kararı çıkmasını bekliyorlar.

Haberin Devamı

18 Ekim’de yapılacak toplantıya kadar yaşanacak küresel gelişmelerin önemli olduğunu ama önümüzdeki 10 gün içinde olumsuz bir gelişme olsa dahi, en azından yarım puanlık indirimin geleceğini tahmin ediyorlar.

Dün kurlarda görülen artışın birçok nedenden kaynaklandığını kaydeden bankacılar, sebeplerden birinin hafta sonunda Suriye ile karşılıklı top atışlarının sürmesi olduğunu söylediler. Hafta sonunda kurların arttığını bu tedirginliğin dün de sürdüğünü hatırlatan bankacılar, buna karşılık tüm piyasalarda “Türkiye’nin uluslar arası destek olmadan Suriye’ye girmek istemeyeceği, uluslar arası camiadan da bu konuda destek gelmediği” görüşünün hakim olduğunu belirtiyorlar. Dolayısıyla Suriye konusunda piyasaların tedirginliğinin sürdüğü ama daha radikal bir çatışma ihtimalinin görülmediği, bu nedenle kalıcı bir bozulma yaşanmayacağı görüşünün hakim olduğu gözleniyor.

Haberin Devamı

Dünkü piyasa hareketlerinde Avrupa ekonomisine duyulan güvensizliğin önemli rol oynadığını kaydeden bankacılar, bu iki unsurun bir araya gelmesiyle bazı yabancıların döviz talebinin görülmeye başladığını kaydettiler. Bu nedenle dün kurların ve faizin arttığını kaydeden bankacılar, ancak bunun kalıcı bir gelişme olduğunu sanmadıklarını da sözlerine ekliyorlar.

Dolayısıyla Merkez Bankası’nın bu ayki PPK toplantısında faiz indirim kararı almasına kesin gözüyle bakılıyor. Bankacılar, aslında koridorun üst faizinin düşürülmesinin pratikte bir önem taşımadığını, yani bu oran inse bile olumlu ya da olumsuz bir etki görülmeyeceğini söylüyorlar. Bir bankacı, “Bu ortamda bantın üst sınırı 10 olmuş, 9 olmuş bir şey fark etmez” dedi.

Şu anda politika faizinin Merkez Bankası’nın  fonlama faizi olduğunu, tahvil faizlerinin yani içborçlanma maliyetinin de buna göre hareket ettiğini kaydeden bankacılar, şu anda fonlama faizinin yüzde 5.90 olduğuna, tahvil faizinin ise 7.5 civarında seyrettiğine dikkat çekiyorlar. Dolayısıyla faiz koridorunun daraltılmasının bir etkisi olmayacağını söylüyorlar.

NEGATİF FAİZ

Bu arada özellikle Başbakan ve bazı bakanlar tarafından yapılan, “Batı’da faizler negatif bizde hala düşmüyor” açıklamalarının yersizliği de bankacılık kesiminde daha sıkça konuşulmaya başladı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin risklerinin ortada olduğu, bu risklerin Suriye nedeniyle iyice arttığını hatırlatan bankacılar, zaten negatif olan faizlerin daha da negatife dönmesinin, büyüme için gerek duyulan sıcak para gelişini olumsuz etkileyeceğini, bu tabloya rağmen politikacıların neden daha fazla faiz indiriminde ısrar ettiğinin bir türlü anlaşılamadığını kaydediyorlar.

Aslında aşağıdaki tablo faiz ve enflasyon dengesini, uluslar arası karşılaştırmasını çok iyi özetliyor, fazla söze gerek bırakmıyor.

Merkez’den 1 puanlık indirim beklentisi

Yazarın Tüm Yazıları