ADALET Bakanlığı tarafından hazırlanan Bankacılık Yasası'na ilişkin değişiklikler, sorun olmaya devam ediyor. Geçen perşembe günü Komisyon'da görüşülecek tasarı, yine ertelendi. Bayramdan sonra pazartesi günü Komisyon toplanarak tasarı üzerindeki değişiklikleri ele alacak.
İç kamuoyundan gelen tepkileri gözardı eden Adalet Bakanlığı, IMF'nin itirazı üzerine, tasarıdaki sakıncaları ilgili meslek kuruluşlarıyla görüşmeyi kabul etti. Sonunda, tasarının düzeltilebilmesi için, neredeyse tasarıda yeralan maddeler kadar, yani 30 civarında değişiklik önergesi hazırlandı. Komisyon'un CHP'li üyeleri bunun üzerine ‘‘tasarının neredeyse sil baştan yazıldığını’’ belirterek önergeleri incelemeleri gerektiğini belirttiler ve bu nedenle Komisyon'daki görüşme ertelendi.
Bu arada tasarıya itiraz edip, sadece üzerinde anlaştıkları 2 maddenin çıkarılmasını isteyen IMF'ye de, geçen perşembe günü, ‘‘Tamam ilkönce bu iki maddeyi çıkaracağız, daha sonra ayrı bir yasa ile tasarıdaki diğer maddeleri, sizle de uzlaştıktan sonra çıkaracağız’’ denildiğini öğrendik.
IMF'ye bir yandan bu söz verilirken öte yandan ise Adalet Bakanlığı'nın tasarının tümünün çıkarılması konusundaki ısrarının sürdüğü görülüyor. IMF'nin Türkiye temsilciliğinin bu ihtimale karşı, tasarıda değişiklik yapılmak üzere hazırlanan önergeleri istediğini ve bunu dün İngilizce'ye çevirerek incelemeye aldığını öğrendik.
Görüldüğü kadarıyla; IMF'yle ilişkileri götüren Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, taslağın eski şeklinde geçmesi halinde ortaya çıkabilecek sorunların büyüklüğünü anlamış durumda. Bu nedenle arayı yumuşatmaya çalışan Babacan'ın, IMF'ye ‘‘Önce sadece iki maddeyi geçireceğiz’’ sözü verdiğini tahmin ediyoruz. Babacan, IMF'nin onayının alınmadığı bir yasanın çıkması halinde, zaten aksayan 6. gözden geçirmenin tehlikeye gireceğini görüyor ve buna göre davranıyor. AKP'nin konuyla ilgili milletvekillerinin de çıkabilecek sorunların büyüklüğünü gördükleri anlaşılırken, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in ısrarının yenilip yenilmeyeceğini bayramdan sonraki pazartesi günü göreceğiz.
İMAR'I KAPSAMIYORMUŞ
Bu arada Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in, bu yasanın çıkarılması için dayanak oluşturduğu ‘‘İmar Bankası olayı’’nın taslakta yeralmadığı öğrenildi. Toplantıya katılan yetkililer Çiçek'in hazırladığı eski taslağın aynen geçmesi halinde, İmar Bankası'ndan tahsilat yapmanın kolaylaşmayacağını söyledi. Yetkililer Tasarı'da sadece ‘‘Fon'a alınan bankalar’’ bulunduğunu, bu nedenle İmar Bankası'nın kapsanmadığının ortaya çıktığını kaydederken, ‘‘AKP'li milletvekillerinin hazırladığı değişiklik önergesinde, Fon'a alınan bankaların yanısıra aynı maddelerin kapatılan bankalar için de geçerli olduğu yönünde değişiklik öngörüldüğünü’’ belirttiler. Bu durum, toplantıya katılan sektör yetkilileri ve hukukçuların çok büyük şaşkınlık yaşamasına yol açtı. Bilgi veren hukukçular ‘‘Ankara'da konuya hakim olan kişi, yetkili sayısı o kadar azalmış ki, bu kadarına hayret ettik. Tam bir kaos yaşanıyor. Yasadaki amaç net olmadığı gibi, kimse ne için ne yapıldığını da bilmiyor gözüküyor, karakucak bir çalışma, daha doğrusu telaş hissediliyor’’ dediler.
Bu arada IMF'nin tasarıyla birlikte ‘‘bankacılığın yeniden siyasi otoriteye bağlandığı’’ yolundaki eleştirisini gidermek için, TMSF'nin karar organının ayrıca atanması biçiminde bir formül bulundu ve bu konuda değişiklik önergesi hazırlandı. Önergeye göre TMSF'nin BDDK tarafından temsil edilmesine rağmen, ayrı bir kurul oluşturulması ve bu karar organına bakanların atama yapması öngörülüyor. Yetkililer, tasarıda yeralan Maliye Bakanlığı'nın oluşturduğu komisyon yerine, TMSF'nin karar organının yine siyasiler tarafından direk atanmasının ‘‘kulağını tersten göstermek’’ten başka bir şey olmadığı görüşündeler. Bu formülle de karar organının yine siyasiler haline geleceğini kaydeden yetkililer, ‘‘IMF'in bu yolla kandırılmasına çalışıldığı’’ görüşündeler.
Bu önergeyi de incelemeye alan IMF bakalım ne diyecek?