Ekonomi yönetimi IMF konusunda fazla rahat

IMF yönetiminin ABD'den gönderdiği, '7. gözden geçirmenin ikinci turu için, gerekli önlemleri aldığınız takdirde geliriz' mesajına rağmen, ekonomi yönetiminin gözden geçirmenin tamamlanması konusunda 'fazla rahat' olduğunu gözlüyoruz.

Bütçenin personel ve faiz dışındaki kalemlerinde yapılacak yüzde 10'luk kesintinin, zaten sorunun büyük bölümünü çözeceğini kaydeden bazı ekonomi bürokratları, bunlara ek olarak alınacak küçük bazı önlemlerle sorunun çözüleceği görüşündeler. Aslında, bu bürokratlardaki rahatlığın büyük ölçüde Hükümetten kaynaklandığı görülüyor. Bürokratlar geçen yıl bu zamanlar 14 katrilyon lira arandığını hatırlatarak, 'Onu bile atlattık, bunu daha rahat aşarız' diyorlar. Hatta daha da ileri giderek, 'Bizim onlara mahkumiyetimizden çok, IMF bize daha çok mahkum, o nedenle fazla sıkıntı yaratmazlar, biz bu işi de kolayca aşarız' görüşlerini açıkca söylüyorlar.

Bu bürokratların, rahat tavırlarında ABD'deki temasların ne kadar etkisi var, bilinmiyor. Başbakan Erdoğan ve Devlet Bakanı Babacan'ın temaslarında, ABD yönetiminden IMF'yle ilişkiler için yardım istendiği tahmin ediliyor. Bu nedenle bir rahatlığın olduğu tahmin ediliyor ama, IMF yönetiminde ABD baskısının ne kadar etkili olacağı, şimdiden görülemiyor.

Bazı bürokratlar ise daha kaygılı. IMF yönetiminin 'gerekli önlemleri almazsanız, gelmeyiz' mesajı gönderdiğini ve artık ekonomik programdan sapmaların bariz hale geldiğini kaydeden bu bürokratlar, rahat olunacak bir ortam bulunmadığını söylüyorlar. IMF Heyetinin 2. kez gelişi için bütçeden yüzde 10'yluk kesintinin yetmeyeceğini, önemli ek önlemler gerekeceğini kaydeden bu yetkililer, 'Bu önlemler alınmadığı takdirde, Heyetin gelişini ve 7. gözden geçirmenin kolay geçmesini beklemek fazla iyimserlik olur' diyorlar.

IMF'nin 2. kez gelişi için 16 Şubat tarihinin, 'tahmini bir tarih' olarak belirtildiğini, önlemler alınmadığı takdirde bu tarihin uzayabileceğini kaydeden yetkililer, bu arada yüzde 10'luk bütçe kesintisi için gelecek hafta yasa çıkmasını bekliyorlar.Buna ek olara küçük de olsa vergi artışları ve zamların olabileceğini kaydeden yetkililer,. 'Enflasyon hedefi nedeniyle Merkez Bankası yüksek oranlı KİT zamlarına karşı çıkacaktır. Ancak Merkez Bankası biran önce anlaşma olabilmesi için gerekli ek tedbirlerin de mümkün olduğunca çabuk alınmasını bekliyor' dediler.

TEKSTİLDE

KDV İNDİRİMİ

Bu arada IMF Heyetiyle yapılan ilk tur görüşmelerde, yüzde 10'luk kesintinin yanısıra alınabilecek bazı ek önlemlerin de Heyete bildirildiği, uzmanların bu kalemler üzerinde çalıştığı öğrenildi. IMF'e verilen 'en büyük tasarruf kalemlerinden biri' nin, tekstildeki yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi olduğu öğrenildi. Maliye yetkililerinin bu KDV indiriminden 1 katrilyon liranın üzerinde tasarruf beklediği kaydedilirken, IMF'e, tekstildeki KDV indiriminden doğacak KDV kaybı ile vergi iadesi nedeniyle sağlanacak tasarrufu, dolayısıyla 1 katrilyon üzerindeki tasarrufu detaylarıyla, tablo halinde verdikleri, IMF'in bu tabloyu incelediği öğrenildi.

Böylesine büyük tasarrufa rağmen, özellikle dış ticaret sermaye şirketlerinin bu indirimi istemediği ve IMF nezdinde lobi çalışması yaptığı, bu nedenle IMF'in tekstildeki KDV indirimini kabul etmesinin zor olduğu, gerekçenin 'sistemin bozulması' olacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan bu kadar büyük tasarruf kabul edilse bile, bütçedeki kesintiye de rağmen, IMF'nin kabul edebileceği rakamlara ulaşılamayacağı, IMF'nin 7. gözden geçirmeyi kabul edebilmesi için çok daha büyük gelir kalemlerine ihtiyaç olacağını söyleyenler de var.

Kısacası; IMF’nin en üst düzeyinden gelen, 'programdan sapma' kaygısı taşıyan, sert mesajlara rağmen, bazı bürokratlar özellikle de Hükümet üyeleri fazla rahat. Bu rahatlık bilmediğimiz 'alınan bazı sözler'den mi kaynaklanıyor, bilinmez. Yoksa Hükümet, 'Biz bildiğimizi okuruz, ABD nasıl olsa devreye girer, IMF'den istediğimizi alırız' tavrı içinde mi, şimdilik belli değil.

Umarız; bu 'fazla rahatlık', önümüzdeki dönemde başımıza büyük işler açmaz...
Yazarın Tüm Yazıları