‘Döviz kuruna bant koyalım’ tartışması

UYGULANAN ekonomik programın temel ayaklarından biri olan dalgalı kur sistemi, son dönemde yol açtığı ‘‘düşük kur’’ nedeniyle tartışma konusu yapılıyor. Kurların düşük seyri için uzun zamandır eleştiri gelirken, düşük kur sürecinin uzaması üzerine özel sektör kuruluşları ciddi olarak harekete geçme kararı aldılar.

İhracatçılar ve Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'den uzun zamandır gelen eleştiriler, bir ara Başbakan tarafından da desteklenmiş ancak özellikle enflasyonla mücadelede düşük kurun yaptığı katkı nedeniyle, Başbakan ve diğer bakanlar birkaç aydır bu konudaki demeçlerinden vazgeçmişlerdi.

Bu dönem içerisinde dalgalı kura, düşük kura neden olsa bile, ilke olarak destek olan kuruluşlardan biri de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) idi. Ancak TOBB yönetimi gelen eleştirilerden bunalmış durumda. TOBB yönetiminde kurların tartışmaya açılması görüşü benimsendi. TOBB yetkilileri, odalardan bu yönde gelen baskıların çok arttığını, düşük kurların artık tolere edilebilecek boyutları aştığını söylediler. Yöneticiler, gelen tepkilerin artık sadece ihracatçılardan gelmediğini, her kesimden yoğun talepler geldiğini belirttiler.

Bu nedenle TOBB yöneticileri, yönetimde ‘‘kur sistemi’’nin tartışmaya açılması üzerinde bir mutabakata varıldığını kaydettiler. Bu hafta içerisinde TOBB yönetiminin kurları ele alacağı, bunun için formül arayışına gireceği öğrenildi. Bu konuda fazla konuşmak istemediğini kaydeden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da ‘‘Bu hafta yönetimde kurların tartışmaya açılacağı’’ yolundaki duyumumuzu doğrulayarak, yapılacak çalışmalar sonucu Hükümete, Merkez Bankası'na belli bir öneriyle gitmelerinin de sözkonusu olabileceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, henüz bir formül bulunmadığını, kurların serbestce belirlenmesinde hassas olduklarını belirterek, buna rağmen belli seviyelerin de artık korunması gerektiğini kaydetti.

TOBB HAZIRLANIYOR

TOBB yönetiminin hazırlanacak bir çalışma üzerinden dalgalı kuru tartışmaya açması beklenirken, bunun esnek bir ‘‘alt ve üst bant’’ önerisi biçiminde olabileceği belirtiliyor. Konuyu tartıştığımız bankacılar, başka türlü bir sınır konulamayacağını, dalgalı kurun ancak böyle bir ‘‘terbiye’’ ile sınırlandırılabileceğini söylediler.

TOBB'un yapılacak çalışma sonucu oluşturulacak öneriyi Hükümet ve Merkez Bankası'yla da tartışması beklenirken, yetkililer, ‘‘Ortak bir öneri olursa bunun IMF'yle tartışılabileceğini’’ belirterek, IMF'nin de üzerinde mutabık kalınacak bir öneri götürüldüğü takdirde ikna edilebileceği görüşündeler.

Faizlerin düşmesine rağmen kurlardaki düşüş de devam ediyor. 8.5 milyar dolarlık ABD kredisiyle ilgili Washington'dan yapılan açıklamaların bir gün öncesinde yüklü yabancı girişlerinin yeniden başladığını kaydeden bankacılar, dün için ‘‘Merkez Bankası'ndan korkulduğu için 1 milyon 300 bine inilmedi, yoksa piyasa oraya kadar düşerdi’’ dediler. Bankacılar, döviz girişinin devam ettiğini, son iki-üç gün içinde en az 500 milyon dolar geldiğini, bu nedenle önümüzdeki dönemde kurların düşük seyrinin devam etmesinin beklendiğini söylediler. Aynı bankacılar, piyasadaki oyuncuların faizdeki düşüşün devam edeceğini inandığını, borsa için olumlu olduklarını ama kurlar konusunda ‘‘acaba çıkar mı’’ diye bir tedirginlik içine girdiklerini ancak kimsenin henüz harekete geçmediğini ifade ettiler. Kurlardaki seyrin uzun zamandır hep aşağı olduğuna dikkat çeken bankacılar, yatırımcıların tedirginliğe girdiklerini ama yön hep aşağı diye, ‘‘daha da düşer’’ korkusuyla döviz almadıklarını ifade ettiler.

Bazı bankacılar kurların tartışmaya açılmasının ‘‘biraz geç’’ olabileceğini kaydederken, bazı bankacılar ise ‘‘geç ama bir yararı olabilir’’ diyorlar. Önümüzdeki dönem TOBB devreye girince, kurların gündeme gelmesi kaçınılmaz görülüyor.
Yazarın Tüm Yazıları