PİYASALAR, Mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerinde, eskisinden çok daha dikkatli biçimde, “çekirdek enflasyon” göstergesine bakacaklar.
Baz etkisi nedeniyle, tüketici fiyatlarındaki yıllık artışın Mayıs ayı sonu itibariyle yeniden tek haneye, hatta 9’un altına inmesi kesin gibi gözüküyor. Ancak bu iniş tek başına piyasaları rahatlatacak bir oran olmayacak. Piyasalar, önümüzdeki dönemin enflasyon gelişmelerini de belirleyecek olan “çekirdek enflasyon” rakamlarına bu kez çok daha fazla önem verecekler.
Mayıs ayı çekirdek enflasyonu hem yıl sonunda enflasyonun yeniden çift haneye çıkıp çıkmayacağını göstermesi açısından, hem de Merkez Bankası’nın yapacağı ek parasal sıkılaştırmanın dozunu ve süresini belirlemesi açısından büyük önem taşıyacak.
Merkez Bankası Para Politikası kurulu (PPK) son toplantısında, beklendiği gibi, faiz oranlarında değişiklik yapmazken, munzam karşılıklarda döviz cinsi tutulan oranda tekrar artırıma gitti. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmış gözükmemek için yaptığı manevralardan biri olduğu kabul edilen bu döviz munzam karşılık artışının, artık piyasaların kanıksadığı bir önlem olduğu söylenebilir.
Önlem hakkında bilgi sorduğumuz bankacılar, ek yüzde 5’lik kısım için döviz tutulması halinde 1.4 katsayı uygulanacağını hatırlatıp, buna rağmen döviz kısmı artırıp artırmayacaklarını sorduğumuzda “Alternatifi TL olduğu için, 1.4 kat olsa bile, döviz cinsi kısmı artıracağız” dediler. Yani istemeye istemeye de olsa, fazla karşılık yatıracaklarını itiraf ediyorlar. Merkez Bankası’nın bu önlemi bankaların mecburiyetini bildiği için aldığını kaydeden bankacılar, Merkez’in aynı zamanda döviz cinsi verilen kredileri de azaltmak istediğini, bu önlemin alınmasında bu amacın da gözetildiğini söylüyorlar.
Merkez Bankası bu önlemle birlikte döviz rezervlerini 2.1 milyar dolar daha artırmış olacak. Ancak bankacılar, bunun sadece göstermelik bir artış olduğunu, bankaların bunu trende göre hemen değiştirebileceğini, yani kullanılabilir bir rezerv olmadığını da hatırlatıyorlar.
EK PARASAL SIKILAŞTIRMA
PPK tarafından yapılan açıklamada enflasyonun, yılın son çeyreğine kadar, hedefin belirgin olarak üzerinde seyredeceği tahminine yer verilirken, yıl sonu için ise yüzde 6.5 olarak belirlenen son enflasyon tahmininin ise korunduğu gözleniyor.
Merkez Bankası fiyatlama davranışlarına ait riskleri sınırlandırmak, yani enflasyon beklentilerini durdurmak için sıkı para politikasının devam edeceğini söylüyor. Ek parasal sıkılaştırmaların gerekirse daha kısa süreli olarak yapılabileceğinin de altını çiziyor.
İşte çekirdek enflasyondaki Mayıs ayı rakamlarının bu ek sıkılaştırmanın süresi ve dozu konusunda belirleyici olması bekleniyor. Yıllık çekirdek enflasyon Ocak ayı sonunda doruk noktasına ulaşmışken, daha sonra düşmeye başlamıştı.
Ancak nisan ayı enflasyon verileri içinde çekirdek enflasyonun yeniden artışa geçtiği, yeniden yüzde 8’in üzerine çıkıp, 8.2 olduğu görüldü. Piyasa oyuncularını tedirgin eden bu rakamın Mayıs ayı sonunda ne olacağı çok önemli. Piyasalarda bu oranın yeniden 8’e inebileceği beklentisi var, ancak gözler yine de bu veride olacak. Eğer artış eğiliminin devam ettiği görülürse, piyasalar Merkez Bankası’nın ek parasal sıkılaştırmayı daha güçlü ve uzun süre uygulayabileceği görüşündeler. Bu da piyasaların ileriye dönük olarak faiz, döviz gibi belirleyici parametrelerdeki tahminlerini etkileyecek.
Kısacası; önümüzdeki hafta, küresel piyasalarda gözler yine Yunanistan seçimlerine ilişkin anketlerde, İspanya faiz oranlarına takılı kalırken, içeride ise çekirdek enflasyona bakılacak.
DÜZELTME: Salı günkü K. Irak’la yapılan enerji anlaşmalarına ilişkin yazımda, Kerkük-Yumurtalık boru hattı yerine, yanlışlıkla Bakü-Ceyhan boru hattı yazmışım. Bu ciddi yanlışlık nedeniyle tüm okurlarımdan özür dilerim.