Paylaş
5-13 Nisan tarihleri arasında tam dokuz gün boyunca birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak Türkiye Kültür Yolu Festivali Adana Müze Kompleksi Bahçesi’nde gerçekleşen törenle başladı. . Festivalin açılış töreni Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Türkiye Kültür Yolu Festivali Genel Direktörü Selim Terzi ve protokol üyelerinin katılımıyla gençekleşti.
TERZİ: 01 ADANA’DAYIZ
Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Kültür Yolu Festivali Genel Direktörü Selim Terzi, “Bugün yirmi şehri kapsayan ve yaklaşık sekiz ay sürecek bir kültür-sanat maratonunun ilk durağı 01 Adana’dayız. Bu maksatla yerli ve yabancı misafirlerimizi ve Adanalı hemşerilerimizi her yaşa, her zevke hitap eden kültürel ve sanatsal etkinliklerle bu yıl da büyük bir keyifle buluşturmayı ümit ediyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çok detaylı ve özenli bir şekilde, dopdolu dokuz günlük bir festival programımız var” dedi.
Şehrin sahip olduğu kültür sanat mekanlarının, müze ve ören yerlerinin birçoğunun festivale ev sahipliği yapacağını aktaran Selim Terzi, eçtiğimiz aylarda aramızdan ayrılan ve hepimizin gönlünde taht kuran çok kıymetli sanatçımız Ferdi Tayfur’un hayatını konu alan “Sabahçı Kahvesi” adlı bir enstalasyon sergimiz de Adana Müzesi Kompleksi içerisindeki Eğitim Atölyesi’nde açıldı. Misafirlerimiz, sanatçının orijinal giysileri, afiş ve plaklarının yer aldığı sergimizde Ferdi Tayfur için özel olarak hazırlamış olduğumuz bir belgesel gösterimini de deneyimleyebilecek” dedi.
FİLİSTİN MÜCADELESİNE SAYGI DURUŞU
Selim Terzi, halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpazede performanslar sergileneceğini belirterek, “Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performanslarının yanı sıra Güzel Sanatlar Müdürlüğünün birçok etkinliğinin de yine festivalde Adana’da olacağının müjdesini vermek isterim. Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından “Yaşayan Miras Belgesel Gösterimi ve Çalıştayı” düzenlenecek. Böylece “Yaşayan Mirasımız” daha geniş kitlelere, özelliklere gençlere ve çocuklara tanıtılacak” diye konuştu.
FESTİVAL BEŞ DUYUYA HİTAP EDİYOR
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger de yaptığı konuşmada, "Adana festivaller, karnavallar şehri. Kültür Yolu Festivali'nin 2'ncisini bugün verdiğimiz startla Adana'da başlatmış olduk. Aynı zamanda Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın da 13'üncüsü eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. 9 günde çok sayıda etkinlik olacak, dolu dolu bir festival ve karnaval gerçekleştirilecek. Adana'da 5 duyuya hitap eden tek festivali gerçekleştirmiş olacağız" dedi.
'ADANA FESTİVALLER, KARNAVALLAR ŞEHRİ'
Vali Köşger şöyle devam etti: “Öncelikle ben, uluslararası tanınırlığa erişmiş iki etkinliğin de bir arada icra edildiği bu festivalin, Adanalıların doya doya eğlendiği, gönüllerince ağırlandıkları güzel bir etkinlik olmasını temenni ediyorum. Dünyada herhalde 5 duyuya hitap eden başka bir etkinlik yok. Adana’nın bu mevsiminde zamanlaması güzel bir etkinlik gerçekleşecek. Adı üstünde portakal çiçeği mevsimi. Adana’da koku alma duyumuza hitap ediyor. Akdeniz baharının coşkuyla yaşandığı bir sezondayız. Ona ilaveten dolu dolu sergiler var. Gün boyu ve akşamları konserler var. Kulağımıza hitap edecek. Adana’nın bu sergilerde özellikle gençlerimiz, çocuklarımız bu sergilere katılacak. Adana, 365 gün 7 gün 24 saat, gastronomi lezzet festivali olarak tat alma duyumuza da hitap edecek. Beş duyuya hitap edecek dünyada başka festival yok. Adana’ya yakışan da bu. Coşkuyla eğlensin Adanalılar. Adanalıların sıcakkanlı misafirperverliği bütün duyuların üzerinde. Adanalıların sevgi dolu, cömert misafirperverlikleri tüm bunları kuşatan bir durum. Adanalılara da ne kadar teşekkür etsek az. Emeği geçen herkese, Valiliğimiz çalışanlarına, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bütün çalışanlarına, yerel yönetimlere şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve katılımcılar Adana Müze Kompleksi içindeki sergileri ziyaret ettiler.. “Pablo Picasso: Yaratılış Her Şeydir” Sergisi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün “Misis’ten Yükselen Tarih” Sergisi, “Köklere Yolculuk” Dijital Sanat Sergisi, Gökhan Doğan tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli “Seyyah: Anadolu Medeniyetleri” eserinin de aralarında bulunduğu çok sayıda sanat eseri ve performans sanatseverlerden yoğun ilgi gördü.
ÇOCUKLAR İÇİN FESTİVAL
Festival kapsamında Merkez Park'ta kurulan “Çocuk Köyü”nde ise çocuklar gün boyunca çeşitli gösteriler ve Rafadan Tayfa tiyatro oyunuyla gönüllerince eğlendi.
3-6 yaş çocuklara özel interaktif anlatım biçimiyle, küçük bir sığırcık kuşunun uçmayı öğrenirken yaşadığı maceraları konu edinen “Umudunu Yitirmeyen Sığırcık” Adana Müze Kompleksi DT Tiyatro Sahnesi’nde minik sanatseverleri ağırladı.
SERGİ GEZDİLER
Adana Kültür Yolu Festivali, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi, Filistin mücadelesine bir saygı duruşu niteliğinde özel bir seçkiye de ev sahipliği yapıyor.
Festivalin ikinci gününde ‘6 Nisan) Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Genel Direktörü Selim Terzi, Adana Büyükşehir Belediyesi konser ve tiyatro salonu fuayesinde yer alan küratörlüğünü Samed Karagöz’ün üstlendiği ‘Hala Yaşıyorum’ sergisini ziyaret ettiler. Sergide, Çağdaş Filistin sanatından çarpıcı bir seçki de sunuldu.
KARNAVALIN ‘KOSTÜMLÜ KORTEJİ’NE BİRLERCE KİŞİ KATILDI
Adana'da düzenlenen 13. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı nedeniyle 7’den 70’e yerli yabancı binlerce kişi sokaklara döküldü. Adana tam bir bayram yerine döndü. Kentin her köşesinde büyük eğlenceler vardı. Karnavalın geleneksel haline gelen ve renkli görüntülerle dikkati çeken "kostümlü kortej" de büyük bir coşkuyla yapıldı. Kostüm giyen mankenler, dansçılar, motosiklet toplulukları ve gösteri ekipleri, Atatürk Caddesi'nden başladıkları yürüyüşte izleyicileri selamladı. Karnavalın portakal çiçeği temasına uygun kıyafet ve aksesuarlarla yürüyen grup, Cumhuriyet Caddesi ve Ziyapaşa Bulvarı'ndan geçerek Uğur Mumcu Meydanı'na ulaştı. Uğur Mumcu Meydanı'nda devam eden programda, "Kortej Kostüm Yarışması"nda dereceye girenlere ödülleri verildi.
KARALAR: "ADANA BÜTÜN DÜNYADA TANINMAYA BAŞLADI"
Adana'nın ilklerin ve güzelliklerin kenti olduğunu kaydeden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Adana'yı başka bir lige taşıyan, önemli özelliklerini ve güzelliklerini, sıcak kalpli ve misafirperver insanını bütün dünyaya tanıtan bu karnavalın fikir babası Ali Haydar Bozkurt'a teşekkürlerimi Adanalılar adına sunmak istiyorum. Adana, kültürün, sanatın, tarımın, ticaretin kenti. Tabii ki tarihini lezzete evirmiş bir kent ama bu 10 yıl önce bu güzelliklerle tanınmıyordu Adana. İşte bu karnaval ve festivaller sayesinde Adana bütün dünyada tanınmaya başladı." diye konuştu.
Her yıl karnavala 100 binlerce kişi katıldığını vurgulayan Karalar, insanların büyük bir coşkuyla kostümlü korteji izlediğini aktardı.
KARNAVAL GONGUNU ÇOCUKLAR ÇALDI
Portakal Çiçeği Karnavalı'nın fikir öncüsü ve Karnaval Komitesi Başkanı Ali Haydar Bozkurt da Adana'nın, Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden gelecek grupları yüzlerce yıl karnavalda ağırlayacağını belirtti.
Kendilerinin 100 yıl sonra olmayacağını ancak portakal çiçeklerinin açmaya devam edeceğini dile getiren Bozkurt, karnavala katılan herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından çocuklar karnaval gongunu çaldı. Program, Simge'nin sahne aldığı konserle sona erdi.
ADANALILAR OĞUZHAN KOÇ’LA BULUŞTU
Festivalin ilk günü gecesinde ise Adanalılar Merkez Park’a akın etti. Ünlü şarkıcı Oğuzhan Koç’un Merkez Park Ana Sahne’deki konserine onbinlerce kişi katıldı. “Aşk Beni Yendi”, “Küsme Aşka”, “Giden Günlerim Oldu”, “Gül ki” gibi sevilen şarkılarını seslendiren ünlü sanatçı, yakın zamanda kaybettiğimiz duayen Adanalı sanatçı Ferdi Tayfur’u da sahnesinde andı. Oğuzhan Koç’un Ferdi Tayfur’un unutulmaz şarkısı “Emmoğlu”nu seslendirdiği performansı büyük beğeni topladı.
Paylaş